Agar anda tidak menjadi lemah ketika berpuasa, ikuti 4 petua ini

, Jakarta - Menahan rasa lapar dan dahaga sepanjang hari ketika berpuasa membuat anda lemah, terutama pada minggu pertama bulan Ramadhan. Beralih dari jadual makan biasa ke jadwal puasa juga dapat menimbulkan banyak keluhan, mulai dari masalah pencernaan, sakit kepala, hingga kelemahan. Sebenarnya, aktiviti harian mesti diteruskan, bukan? Lalu, adakah cara untuk tidak lemas ketika berpuasa?

Kuncinya sebenarnya adalah keinginan dari dalam. Kumpulkan niat untuk dapat kekal produktif dan tidak hilang dengan lemah semasa berpuasa. Setelah niat dikumpulkan, mari menerapkan tabiat berikut!

1. Pastikan badan terhidrat dengan baik

Dehidrasi adalah salah satu penyebab badan menjadi lemah semasa berpuasa. Oleh itu, pastikan keperluan cecair badan dipenuhi pada waktu berbuka puasa dan sahur. Anda boleh mencuba corak 2-4-2, iaitu 2 gelas ketika berbuka puasa, 4 gelas pada waktu malam, dan 2 gelas lagi pada waktu subuh. Perlu juga diperhatikan bahawa pengambilan cairan tubuh tidak hanya dapat diperoleh dari air mineral, tetapi juga dari buah-buahan yang memiliki kandungan air yang tinggi.

Baca juga: Ajak si kecil anda melakukan ini agar anda tidak lemah semasa berpuasa

2. Jangan Kurangkan Tidur

Cukup rehat adalah kunci untuk kekal bertenaga sepanjang hari. Cuba bangun dan tidur pada waktu yang sama setiap hari, supaya badan anda mempunyai jam biologi yang dijadualkan. Buat jadual yang sesuai dengan keperluan sahur di bulan Ramadhan.

Berikut adalah beberapa perkara yang boleh digunakan untuk mempunyai masa rehat yang berkualiti:

  • Mandi air panas, membaca buku, atau mendengar muzik yang tenang sebelum tidur pada waktu malam dapat membantu anda tidur lebih lena.
  • Elakkan makan dalam masa 2 jam sebelum tidur. Gas dalam makanan yang mencerna perut boleh membuatkan badan sentiasa terjaga.
  • Sekiranya membuat bilik tidur hanya untuk rehat. Kehadiran komputer dan TV di bilik sebenarnya mengganggu ketenangan.

Elakkan juga minuman yang mengandungi kafein semasa berpuasa. Kafein dalam kopi, minuman ringan, dan teh yang diminum 3-6 jam sebelum tidur boleh menyukarkan anda untuk tertidur dan berpeluang bangun secara tiba-tiba di tengah malam. Berhenti secara beransur-ansur kafein adalah kaedah terbaik untuk kekal bertenaga sepanjang hari. Kerana, anda mungkin merasa lemah dan sakit kepala ketika anda tidak mengonsumsi kafein.

Baca juga: 5 Tabiat Tidak Sihat Semasa Berpuasa

3. Perhatikan makanan ketika berbuka puasa dan sahur

Semua makanan kelihatan kenyang pada waktu berbuka puasa, tetapi tidak semuanya membawa nutrien ke dalam badan. Makanan yang diperbuat daripada tepung dan yang mengandungi kandungan gula tinggi dapat membuat tubuh cepat letih. Oleh itu, cubalah mengelakkan makanan seperti ini, dan pilih makanan segar seperti sayur-sayuran dan buah-buahan.

Di samping itu, daripada memakan makanan dalam jumlah besar dalam satu masa, lebih baik mengkonsumsi sejumlah kecil setiap 3 jam dari waktu berbuka puasa hingga waktu Imshak. Ini juga bagus untuk anda yang mempunyai masalah pencernaan.

4. Bersenam secara berkala

Sebilangan besar orang mungkin berfikir, melakukan aktiviti biasa memang meletihkan. Bagaimana dengan bersenam ketika berpuasa? Tetapi percayalah bahawa senaman yang teratur akan menjadikan badan lebih bertenaga semasa melakukan aktiviti yang panjang. Malah, senaman juga dapat meningkatkan kualiti tidur. Bersenam dua setengah jam seminggu adalah tempoh yang disyorkan untuk mengekalkan kecergasan fizikal.

Namun, anda tidak perlu memenuhi jangka masa kuota ini dengan serta-merta. Mulakan dengan sedikit latihan seperti 10 minit berjalan kaki sehari. Untuk kekal bertenaga, pilih sukan dan suasana yang anda gemari. Aktiviti ini boleh disertai dengan iringan muzik atau dilakukan secara berpasukan di tempat terbuka, untuk menjadikannya lebih menyeronokkan.

Baca juga: Sebab Berpuasa Membuat Anda Mengantuk

Itulah sedikit penjelasan mengenai petua agar tidak lemas ketika berpuasa. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai perkara ini atau masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda mengenai permohonan tersebut , melalui ciri Bercakap dengan Doktor , ya. Sangat mudah, perbincangan dengan pakar yang anda mahukan dapat dilakukan Berbual atau Panggilan Suara / Video . Dapatkan juga kemudahan membeli ubat menggunakan aplikasi , bila-bila masa dan di mana sahaja, ubat anda akan dihantar terus ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!