Berikut adalah gigitan serangga yang perlu diperhatikan

Jakarta - Setiap orang pasti mengalami gigitan serangga, yang berakhir dengan kulit gatal, kemerahan, dan kadang-kadang bengkak dan sakit. Anda harus tahu bahawa beberapa jenis gigitan serangga tidak serius dan akan sembuh sendiri dari masa ke masa. Namun, terdapat juga gigitan serangga yang berbahaya dan menyebabkan penyakit serius dan berbahaya. Ada apa-apa?

  • Gigitan nyamuk

Gigitan nyamuk menghasilkan lebam kecil hingga besar, bulat, dan kadang-kadang bengkak. Semakin anda menggaru, benjolan semakin bengkak dan merah menjadi gatal. Anda boleh mendapat lebih dari satu gigitan di tempat yang sama, sehingga lebam yang muncul disebabkan oleh beberapa gigitan.

Sayangnya, gigitan nyamuk termasuk gigitan serangga yang berbahaya, kerana ia mencetuskan penyakit. Sebut saja demam denggi, malaria, demam kuning, Zika, dan ensefalitis. Penyakit ini memerlukan rawatan yang serius, kerana boleh mengakibatkan kematian jika tidak segera dirawat.

Baca juga: 4 Faktor Risiko Yang Boleh Menyebabkan Gigitan Serangga

  • Gigitan Semut Api

Semut menggigit dalam usaha melindungi diri dari serangan musuh. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh mengabaikan gigitan semut, terutamanya jika yang menggigit anda adalah semut api. Serangga merah ini menggigit dengan sangat agresif, meninggalkan bekas luka dan gatal. Sebenarnya, tanda gigitan boleh menjadi bengkak, merah, dan penuh dengan nanah. Pada sesetengah orang, gigitan semut api boleh menyebabkan reaksi alergi teruk yang berbahaya, menyebabkan bengkak, gatal, dan sukar bernafas.

Sekiranya anda mengalami gejala ini, segera tanyakan kepada doktor anda bagaimana cara mengatasinya dengan mudah. Anda boleh menggunakan ciri Tanya Doktor di aplikasi atau buat temu janji secara langsung di hospital yang paling dekat dengan rumah anda.

  • Kutu Rumput

Suka bermain di rumput, menyedari kewujudan kutu rumput, haiwan kecil yang sukar ditangkap. Luka gigitan akan hilang dalam kira-kira tiga minggu. Malangnya, jika bahagian kepala kutu ini dibiarkan pada kulit, kesannya dapat bertahan lebih lama. Pada sesetengah orang, gigitan serangga berbahaya ini boleh menyebabkan babesiosi dan penyakit Lyme yang serius.

Baca juga: Bagaimana Berkesan Mencegah Gigitan Serangga?

  • Kuda Kuda

Kutu memang serangga yang suka digigit sebagai cara mencari makanan, kerana beberapa jenis menghisap darah. Termasuk kuda bakar yang terdapat di kandang kuda. Tidak sembarangan, gigitan kuda bakar mencetuskan beberapa gejala, termasuk gatal-gatal di bibir dan mata, sakit kepala, badan mudah letih, ruam kulit, bengkak dengan perubahan warna menjadi merah dan merah jambu, hingga penampilan mengi.

  • Kutu Haiwan

Gigitan serangga berbahaya seterusnya datang dari haiwan peliharaan, terutamanya anjing dan kucing. Anda menyimpan salah satu daripadanya? Bersihkan dengan kerap, kerana kutu haiwan yang terkumpul di tubuh haiwan kesayangan anda juga boleh menggigit anda. Walaupun hanya meninggalkan gumpalan merah dan gatal pada kulit, anda tidak boleh menggaruknya.

Sebabnya, kutu haiwan akan membuang air besar ketika mereka menggigit anda, dan sensasi gatal yang muncul akan memprovokasi bakteria memasuki kulit dan menjangkiti jika anda menggaruknya. Cukup sapukan lotion atau minyak gatal untuk mengurangkan gatal yang muncul, agar jangkitan tidak berlaku.

Baca juga: 13 Tindak Balas Badan Kerana Gigitan Serangga


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found