Ini adalah penyebab munculnya varian baru virus korona

, Jakarta - Pada bulan Desember 2020, berbagai media nasional dan internasional melaporkan munculnya varian baru virus korona. Varian coronavirus ini pertama kali ditemukan di UK dan menyebabkan peningkatan penularan penyakit ini. Kejadian ini tentunya membuat seluruh negara risau.

Varian baru virus korona ini tentunya menimbulkan banyak persoalan di kalangan masyarakat. Apa yang menyebabkan virus bermutasi? Adakah varian baru ini lebih berbahaya daripada sebelumnya? Dan adakah vaksin masih boleh diandalkan untuk mencegah varian baru virus korona ini?

Baca juga: Jangan Panik, Virus Corona Tidak Dihantar Melalui Barangan Import China

Punca Virus Corona Bermutasi Jadi Varian Baru

Dipetik dari Perubatan Hopkins , varian virus berlaku sekiranya terdapat perubahan (mutasi) pada gen. Stuart Ray, M.D., wakil perubatan untuk integriti dan analitik data, mengatakan bahawa sifat virus RNA seperti coronavirus berkembang dan berubah secara beransur-ansur. Perbezaan geografi cenderung menghasilkan varian yang berbeza secara genetik.

Mutasi virus, termasuk coronavirus yang menyebabkan pandemi COVID-19, bukan baru atau tidak dijangka. Semua virus RNA bermutasi dari masa ke masa. Ini serupa dengan virus selesema yang sering mengalami perubahan struktur genetik. Itulah sebabnya doktor mengesyorkan agar setiap orang mendapat vaksin selesema baru setiap tahun.

Ray dan rakan-rakan penyelidiknya, melihat beberapa varian coronavirus yang berbeza dari versi yang pertama kali dikesan di China. Dia menyatakan bahawa versi coronavirus yang bermutasi dikesan di tenggara England pada September 2020.

Varian ini, yang sekarang dikenali sebagai B.1.1.7, dengan cepat menjadi versi jangkitan coronavirus yang paling biasa di UK. Ini menyumbang sekitar 60 peratus kes COVID-19 baru pada bulan Disember 2020. Varian lain juga muncul di Afrika Selatan, Brazil, California dan wilayah lain.

Kejadian mutasi virus korona menjadikan sifat dan sifatnya berbeza dengan virus induk atau virus awal. Ada yang lebih mudah berjangkit, ada yang mempunyai tahap keganasan yang lemah dan sebagainya.

Contohnya, strain coronavirus baru yang terdapat di UK, Jepun, Afrika Selatan, dan Brazil. Varian baru ini boleh berlaku di mana sahaja, termasuk di Indonesia. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menganggarkan varian virus baru 50 hingga 70 peratus lebih banyak berjangkit daripada yang asal.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengatakan, varian baru virus korona di UK telah dikesan di 60 negara. Melancarkan dari halaman Penjaga , Rabu (20/1/2021), dibandingkan dengan minggu lalu, jumlahnya meningkat sebanyak 10 negara.

Baca juga: Mitos atau Fakta, Berenang Boleh Menular Virus Corona?

Apakah ada varian baru Corona Virus di Indonesia?

Varian baru virus korona juga menjadi perhatian dan perhatian khusus bagi ahli epidemiologi Indonesia dari Universiti Griffith, Dicky Budiman. Melancarkan dari halaman Kompas.com , Dicky menyatakan keprihatinannya terhadap munculnya strain baru "buatan Indonesia" yang akan memperburuk keadaan pandemi di negara ini.

Dia menyampaikannya ketika membincangkan ketersediaan fasilitas hospital sepenuhnya di sejumlah kota di Indonesia ketika kes jangkitan virus korona terus meningkat. Kemunculan strain virus baru di Indonesia tidak menjadi masalah sama ada ia akan muncul atau tidak. Walau bagaimanapun, ini hanya masalah masa.

Kemunculan varian baru virus korona bermula dari keadaan pandemik yang tidak terkawal. Apabila pengendalian dan penyebaran virus tidak dapat dibandingkan, banyak pihak merasa terbeban. Nah, ketika itulah jangkitan semakin banyak.

"Semakin banyak orang yang dijangkiti, semakin banyak virus. Semakin banyak virus yang menjangkiti manusia, semakin banyak mereka meniru di dalam tubuh manusia, ‚ÄĚjelas Dicky.

Itulah yang perlu anda ketahui mengenai punca kemunculan varian baru virus korona. Sudah tentu, ini boleh menambah kebimbangan di tengah wabak penyakit yang belum berakhir.

Baca juga: Kacamata Boleh Mencegah Virus Corona, Mitos Atau Fakta?

Usaha pencegahan dengan mematuhi protokol kesihatan mesti diteruskan sehingga semua orang mendapat vaksin, bahkan setelah itu. Nampaknya untuk sekarang mematuhi protokol kesihatan adalah kaedah terbaik untuk mencegah diri, keluarga, dan orang tersayang.

Sekiranya anda atau keluarga anda mengalami masalah kesihatan di tengah wabak penyakit, segera hubungi doktor melalui aplikasi tersebut untuk nasihat rawatan. Ayuh, muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
Kompas.com. Diakses pada tahun 2021. Strain Virus Corona Baru Muncul, Apa yang Membentuknya?
CDC. Diakses pada tahun 2021. Varian Baru Virus yang Menyebabkan COVID-19
BBC. Diakses pada tahun 2021. Memahami apa yang mendorong varian baru coronavirus muncul dan apa makna perubahan akan menjadi penting dalam perlumbaan senjata kita melawan Covid-19.
Perbualan. Diakses pada tahun 2021. Varian baru Coronavirus - penyelidik genomik menjawab soalan utama
Perubatan Hopkins. Diakses pada tahun 2021. Varian Baru Coronavirus: Yang Harus Anda Ketahui