Berhati-hatilah dengan Keadaan Gusi Pucat pada Anjing Haiwan Peliharaan

, Jakarta - Ada banyak perkara yang perlu anda perhatikan ketika membesarkan anjing. Tidak hanya memenuhi keperluan pengambilan dan pemakanan pemakanan, anda juga perlu memperhatikan keadaan kesihatan anjing kesayangan anda. Terdapat beberapa perubahan fizikal yang menunjukkan masalah kesihatan. Bermula dari penurunan selera makan, penurunan aktiviti fizikal, hingga gusi pucat.

Baca juga : Bagaimana Mengetahui Anjing Haiwan Anda Sakit

Secara amnya, anjing yang sihat mempunyai gusi berwarna merah jambu atau merah jambu. Warna merah jambu yang muncul juga akan disesuaikan dengan jenis anjing. Mulai dari merah jambu lembut, hingga merah jambu yang sedikit terang. Adalah idea yang baik untuk berhati-hati jika gusi anjing anda berubah warna menjadi pucat. Keadaan ini boleh menjadi tanda masalah kesihatan pada anjing. Lalu, apa yang perlu dilakukan? Ayuh, lihat ulasan dalam artikel ini!

Jangan Abaikan Gusi Pucat pada Anjing

Terdapat banyak perkara yang dapat anda perhatikan untuk membantu anjing kesayangan anda tetap sihat. Bermula dari aktiviti fizikal, selera makan, hingga beberapa tanda pada fizikal anjing. Bukan hanya dari keadaan mata dan badan anjing, tetapi juga tidak menyakitkan untuk memeriksa keadaan gusi anjing sesekali.

Secara amnya, apabila anjing itu sihat, gusi anjing akan mempunyai warna merah jambu atau merah jambu. Mulai dari merah jambu lembut, hingga merah jambu terang. Namun, jangan risau jika anda mendapati sebilangan sisi gusi berwarna lebih gelap. Ini disebabkan oleh adanya pigmentasi.

Walau bagaimanapun, jika anda menemui gusi yang berwarna lebih pucat, bahkan berwarna putih di kawasan yang biasanya berwarna merah jambu, inilah keadaan yang perlu anda perhatikan. Keadaan ini boleh menjadi tanda beberapa gangguan penyakit pada anjing.

Terutama jika gusi pucat anjing disertai dengan gejala lain, seperti anjing menjadi lebih lesu, pendarahan pada bahagian badan tertentu, dan tidak dapat melakukan aktiviti normal.

Gunakan segera dan tanyakan terus kepada doktor haiwan mengenai keadaan gusi pucat pada anjing dan perubahan fizikal yang lain. Dengan cara itu, anda dapat mengatasi masalah kesihatan yang dialami oleh anjing kesayangan anda dengan lebih cepat dan tepat!

Baca juga: Ketahui 7 Cara Betul untuk Merawat Anjing Sakit

Kenali Penyakit yang Disifatkan oleh Gusi Pucat

Terdapat beberapa masalah kesihatan pada anjing yang menyebabkan gusi pucat. Masalah kesihatan berikut yang mungkin dialami oleh anjing kesayangan:

1. Anemia

Gusi pucat adalah salah satu tanda yang paling biasa apabila anjing mengalami anemia. Gusi pucat yang disebabkan oleh anemia biasanya akan disertai dengan gejala lain, seperti kelemahan anjing, kesukaran bernafas, penurunan berat badan, dan pendarahan dari hidung.

2. Gangguan Ginjal

Kehadiran gangguan buah pinggang pada anjing peliharaan juga menyebabkan gusi menjadi pucat. Ginjal menghasilkan hormon yang dikenali sebagai eritropoietin yang membantu pengeluaran sel darah merah. Apabila mengalami gangguan buah pinggang, pengeluaran eritropoietin juga menurun, diikuti dengan penurunan sel darah merah. Keadaan ini boleh menyebabkan gusi menjadi pucat.

3. Kejutan

Kejutan boleh berlaku apabila anjing mengalami kecederaan atau kemalangan yang menyebabkan pendarahan dalaman atau luaran. Kejutan adalah keadaan kecemasan perubatan di mana organ atau tisu tidak mendapat aliran darah yang mencukupi. Keadaan ini mengakibatkan pengedaran oksigen yang lemah di dalam badan. Sekiranya anjing kesayangan anda mengalami keadaan ini, anda harus segera membawa anjing itu ke hospital veterinar terdekat untuk mendapatkan rawatan perubatan yang betul.

4. Parasit

Kehadiran parasit, seperti kutu dan cacing, juga dapat menyebabkan anjing mengembangkan gusi pucat. Ini kerana cacing atau kutu yang teruk biasanya menyebabkan anjing mengalami dehidrasi atau anemia.

Selain gusi pucat, anjing dengan kutu juga akan mengalami keguguran rambut yang teruk dan kebiasaan menggaru badan mereka lebih kerap. Pastikan anda melakukan pemeriksaan sederhana di sekitar badan anjing dan persekitaran permainan untuk mengelakkan serangan parasit atau kutu.

Rawatan gusi pucat pada anjing akan disesuaikan dengan penyebabnya. Sekiranya anjing peliharaan anda mempunyai gusi pucat, tetapi masih aktif seperti biasa, keadaan ini dapat diatasi dengan memenuhi pemakanan dan pemakanan, serta menyediakan air bersih yang mencukupi sehingga keadaan ini bertambah baik.

Baca juga: Cara yang Betul untuk Merawat Anjing Kanan Haiwan Peliharaan

Namun, sekiranya anjing tersebut mengalami gejala berbahaya yang lain, tentunya pemeriksaan lebih lanjut perlu dilakukan untuk menentukan penyebab dan rawatan yang tepat. Pemeriksaan fizikal dan juga sejarah perubatan anjing diperlukan oleh doktor haiwan, untuk mengetahui penyebab gusi pucat dan keluhan kesihatan lain yang dialami oleh anjing kesayangan anda.

Untuk itu, tidak ada salahnya melakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala pada anjing kesayangan anda. Dengan cara itu, anjing dapat mengelakkan pelbagai masalah kesihatan yang berbahaya!

Rujukan:
Haiwan Peliharaan Spruce. Diperoleh pada tahun 2021. Apa Arti Gusi Pucat pada Anjing?
Penjagaan Haiwan Peliharaan yang Hebat. Diperoleh pada tahun 2021. Gusi Pucat pada Anjing: 10 Sebab Mungkin Berlaku.
Binatang peliharaan. Diperoleh pada tahun 2021. Apa Artinya Ketika Gusi Anjing Pucat?