Alami Hipotensi, Inilah 5 Makanan Yang Harus Dimakan

Jakarta - Hipotensi, juga dikenal sebagai tekanan darah rendah, adalah keadaan di mana tekanan darah berada di bawah 90/60 mmHg. Hipotensi itu sendiri adalah gejala keadaan tertentu, seperti kehamilan, mengambil jenis ubat tertentu, mengalami penyakit tiroid, dehidrasi, jangkitan, kekurangan nutrisi, dan mengalami pendarahan yang teruk. Bukan hanya itu, kebiasaan sederhana, seperti menukar posisi dari duduk ke berdiri terlalu cepat dapat menyebabkan seseorang mengalami hipotensi.

Baca juga: Hati-hati, Ini adalah Komplikasi yang Disebabkan oleh Hipotensi

Biasanya, seseorang yang mengalami hipotensi akan mengalami simptom yang cukup tipikal, seperti mual, pening, muntah, kelemahan, penglihatan kabur, keadaan keseimbangan yang tidak stabil, pengsan, dan mengalami sesak nafas. Walaupun tidak berbahaya, tetapi anda harus mengelakkan keadaan ini agar tidak menimbulkan komplikasi, seperti kejutan. Terdapat pelbagai cara yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan keadaan tekanan darah rendah, salah satunya adalah dengan mengubah diet anda.

Berikut adalah beberapa makanan yang harus dimakan ketika anda mengalami hipotensi, sehingga keadaan kesihatan anda dapat pulih dengan cepat.

1. Daging Merah

Apabila anda mempunyai tekanan darah rendah, makan daging merah adalah salah satu pilihan yang boleh anda lakukan untuk meningkatkan tekanan darah. Lancarkan Garis Kesihatan Daging merah atau daging lembu adalah salah satu jenis daging yang mengandungi vitamin B12.

Vitamin B12 diperlukan oleh tubuh untuk membuat sel darah merah. Dengan memenuhi keperluan sel darah merah dalam tubuh, tubuh akan mengelakkan keadaan anemia yang dapat meningkatkan risiko seseorang mengalami hipotensi.

2. Sayuran Hijau

Bukan hanya wanita hamil, malah penghidap hipotensi juga memerlukan pengambilan asid folik yang cukup tinggi. Apabila badan kekurangan asid folik, seseorang akan berisiko mengalami anemia yang boleh menyebabkan risiko tekanan darah rendah. Untuk itu, memenuhi keperluan asid folik dalam badan dengan memakan pelbagai sayur-sayuran hijau, seperti bayam, asparagus, dan brokoli.

Baca juga: Sebab-sebab Anemia Boleh Menyebabkan Hipotensi

3. Makanan Yang Mengandungi Garam

Lancarkan Klinik Mayo , walaupun garam harus dielakkan untuk orang dengan tekanan darah tinggi, tetapi berbeza dengan orang dengan tekanan darah rendah. Makan makanan yang mengandungi sedikit garam sebenarnya dianggap berkesan untuk meningkatkan tekanan darah di dalam badan. Walau bagaimanapun, pengambilan garam tetap terhad agar tidak berlebihan dan menyebabkan masalah kesihatan yang lain.

4. Buah atau Sayuran Yang Mengandungi Air

Anda harus memilih buah-buahan atau sayur-sayuran yang mengandungi air untuk mengelakkan badan menjadi kering. Apabila badan mengalami dehidrasi, keadaan ini cenderung menyebabkan seseorang mengalami tekanan darah rendah atau hipotensi. Anda boleh mengambil pelbagai buah untuk memenuhi keperluan air dalam badan, seperti tembikai, jeruk, tomato, dan air kelapa.

Sekiranya anda ingin makan sayur-sayuran dengan kandungan air yang tinggi, cubalah makan timun, selada, atau saderi untuk memenuhi keperluan cairan tubuh anda. Selain makan buah-buahan dan sayur-sayuran, jangan lupa memenuhi keperluan cairan anda dengan mengonsumsi air untuk menjaga agar badan anda tetap terhidrasi dengan baik.

5. Kafein

Apabila anda mengalami beberapa gejala tekanan darah rendah atau hipotensi, tidak ada salahnya minum secawan teh atau kopi. Lancarkan Penerbitan Kesihatan Harvard Kandungan kafein dalam teh dan kopi dapat membantu meningkatkan tekanan darah dengan merangsang sistem kardiovaskular dan meningkatkan degupan jantung.

Baca juga: 4 buah yang sesuai untuk tekanan darah rendah

Itulah beberapa jenis makanan yang boleh anda konsumsi untuk merawat tekanan darah rendah. Namun, segera kunjungi hospital terdekat apabila keadaan ini tidak bertambah baik dalam beberapa hari. Tekanan darah rendah yang tidak dirawat

dengan betul boleh menyebabkan tubuh terkejut dan kekurangan oksigen.

Rujukan:
Penerbitan Kesihatan Harvard. Diakses pada tahun 2020. Kopi dan Tekanan Darah Anda.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Naikkan Tekanan Darah Rendah Secara Semula Jadi Melalui Diet.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Tekanan Darah Rendah (Hipotensi).
Berita Perubatan Hari Ini. Lima Belas Makanan Baik untuk Tekanan Darah Tinggi.