Adakah Keto Diet Berkesan untuk Menurunkan Berat Badan?

, Jakarta - Menurunkan berat badan dapat dilakukan dengan pelbagai cara. Salah satu kaedah diet yang kini diminati oleh banyak orang adalah diet ketogenik atau diet keto.

Menurut Jeff Volek, PhD, RD, seorang profesor di Jabatan Sains Manusia di Ohio State University, diet ketogenik secara dramatik dapat meningkatkan pembakaran lemak yang mengakibatkan aliran tenaga yang lebih stabil ke semua organ dan tisu badan, terutamanya otak.

Tidak hanya berkesan menurunkan berat badan, diet keto juga bermanfaat bagi penghidap diabetes jenis 2 dan prediabetes. Maklumat lebih lanjut ada di bawah!

Menahan Selera

Menurut artikel kesihatan yang diterbitkan oleh Kajian Obesiti, orang yang mengikuti diet keto dapat mengurangkan rasa lapar walaupun mereka kurang mengambil karbohidrat. Ini kerana diet keto menekankan pengambilan protein untuk memberikan rasa kenyang yang lebih lama.

Jadi, apa yang harus dan tidak boleh dilakukan pada diet keto? Kunci diet keto yang perlu anda ingat adalah nisbah lemak tinggi, protein sederhana, dan karbohidrat minimum.

  • Karbohidrat. Anda mesti mengelakkan menu makanan yang mengandungi karbohidrat, seperti nasi, roti, mi, gula, jagung, kentang dan tepung. Ingat, jumlah kalori yang anda boleh makan hanya 5 peratus dalam sehari.
  • Lemak dan Protein. Anda boleh mengambil makanan berikut yang mengandungi protein dan lemak semula jadi: daging (ayam, daging lembu, kambing, itik, dan ikan), telur, keju dan kacang. Jenis kacang yang mempunyai jumlah kalori paling sedikit ialah pecan, Brazil, dan macademia. Ingat, jumlah protein yang boleh anda konsumsi adalah 20 peratus dalam sehari dan jumlah lemak setiap hari adalah 70-75 peratus.
  • Sayuran Hijau. Keperluan serat untuk badan juga mesti dipenuhi dengan memakan sayur-sayuran. Jenis sayuran terbaik untuk diet keto adalah kembang kol, kubis, brokoli, bayam, zucchini, asparagus, dan buncis.
  • Buah-buahan. Jenis buah-buahan yang boleh dimakan agak terhad, iaitu alpukat, pelbagai jenis beri (strawberi, raspberi, beri hitam dan blueberry), kiwi, ceri dan pic.
  • Rempah. Hati-hati, ada rempah memasak tertentu yang perlu anda hindari, termasuk semua jenis gula (gula putih, gula aren, dan gula aren), rempah barbeku, jem dan kicap manis. Perasa lain, seperti bawang, kicap, mayonis, dan mentega dibenarkan selagi tidak berlebihan. Pilih jenis minyak minyak zaitun untuk memasak.
  • Minum. Jenis minuman yang mesti dielakkan adalah minuman yang mengandungi gula, seperti minuman ringan, minuman tenaga, milkshake, bir dan banyak lagi. Air dan air dengan sepotong lemon (air yang disiram) adalah jenis minuman yang terbaik untuk diet keto. Namun, anda juga dibenarkan minum kopi dan teh, selagi anda tidak menggunakan gula.

Bagi anda yang mencuba diet keto untuk pertama kalinya, anda harus melalui fasa induksi terlebih dahulu, iaitu fasa puasa seperti yang dilakukan oleh diet OCD. Anda mesti berhenti makan sejak jam 8 malam, dan hanya boleh makan lagi pada pukul 12 tengah hari keesokan harinya. Fasa induksi ini dijalankan selama 7 hari dan selepas itu anda akan melalui fasa penggabungan dan fasa tersebut penyelenggaraan.

Walaupun beberapa kajian dan jurnal ilmiah menunjukkan faedah diet keto, adalah idea yang baik untuk melakukan penyelidikan dan membincangkannya dengan profesional kesihatan. Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai diet keto, tanya terus ke .

Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rujukan:
Ahli diet hari ini. Diakses pada tahun 2020. Diet Ketogenik untuk Menurunkan Berat Badan
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Adakah diet Ketogenik berfungsi untuk menurunkan berat badan?