Kesukaran Berfokus, Bolehkah Anda Mempunyai ADHD?

, Jakarta - Adalah wajar bahawa anak-anak mudah terganggu oleh perkara-perkara di sekitar mereka. Namun, jika dia cenderung sukar untuk fokus, anda harus berhati-hati kerana ia boleh menjadi tanda ADHD. Gangguan hiperaktif kekurangan perhatian (ADHD) adalah gangguan tingkah laku pada kanak-kanak yang umumnya dicirikan oleh kanak-kanak hiperaktif dan impulsif.

Gejala ADHD biasanya dapat dilihat pada usia dini dan menjadi lebih ketara ketika keadaan anak berubah, seperti ketika mereka mulai sekolah. Sebilangan besar kes ADHD didiagnosis ketika kanak-kanak berumur 6 hingga 12 tahun. Selain hiperaktif dan impulsif, kanak-kanak dengan ADHD cenderung mengalami kesukaran untuk fokus.

Baca juga: Kanak-kanak dengan ADHD, apa yang harus dilakukan oleh ibu bapa?

Kanak-kanak Mempunyai Kesukaran Berfokus, Bolehkah Anda Mempunyai ADHD?

Kanak-kanak dengan ADHD umumnya mengalami kesukaran untuk memberi perhatian, misalnya, ketika seseorang bercakap secara langsung dengan mereka. Seorang kanak-kanak dengan ADHD mungkin mengatakan bahawa mereka mendengar, tetapi ketika diminta untuk mengulanginya, dia tidak akan dapat mengulangi apa yang baru saja dikatakan oleh orang lain. Kesukaran memfokuskan ini juga dapat menyebabkan anak menghindari aktiviti yang memerlukan usaha penuh perhatian, seperti memperhatikan kelas atau membuat kerja rumah.

Di samping itu, kanak-kanak dengan ADHD juga mudah terganggu oleh perkara lain, sehingga sukar untuk menyelesaikan tugas atau aktiviti lain yang sedang dilakukan. Contohnya, ketika seorang kanak-kanak bermain permainan tertentu atau membuat kerja rumah, dia boleh beralih ke perkara berikutnya yang menarik minatnya sebelum menyelesaikan aktiviti yang sebelumnya dia lakukan.

Seorang kanak-kanak dengan ADHD mungkin mengalami kesukaran untuk memantau tugas dan aktiviti. Ini boleh menimbulkan masalah di sekolah, kerana mereka sukar untuk mengutamakan kerja rumah, projek sekolah dan tugas lain.

Baca juga: 5 Petua Mendidik Anak dengan ADHD

Punca Kanak-kanak Mempunyai ADHD

Punca sebenar ADHD tidak diketahui, tetapi kebanyakan ADHD berlaku dalam keluarga. Faktor lain yang berperanan dalam perkembangan ADHD pada kanak-kanak termasuk:

  • Kelahiran pramatang (sebelum kehamilan 37 minggu).
  • Mempunyai berat lahir rendah.
  • Merokok, minum alkohol atau penyalahgunaan dadah semasa mengandung.

ADHD juga boleh berlaku pada orang yang mempunyai kemampuan intelektual, walaupun lebih biasa pada orang yang mengalami masalah pembelajaran.

Bagaimana Mengatasi Kanak-kanak dengan ADHD?

Walaupun tidak ada penawar untuk ADHD, keadaannya dapat diatasi dengan sokongan, nasihat dan sokongan pendidikan yang sesuai untuk ibu bapa dan anak-anak yang terjejas. Terdapat juga terapi psikologi seperti terapi tingkah laku kognitif (CBT) yang boleh anda cuba.

Sekiranya anda fikir anak anda mungkin menghidap ADHD, pertimbangkan untuk bercakap dengan pakar pediatrik anda mengenainya. Yang pasti, ibu juga boleh bercakap dengan guru, sebelum berjumpa doktor untuk mengetahui sama ada guru juga mempunyai kebimbangan mengenai tingkah laku Si Kecil.

Baca juga: Meningkatkan Kecerdasan Kanak-kanak ADHD Sejak awal

Sekiranya anda merancang untuk melawat hospital, anda boleh membuat temu janji dengan doktor terlebih dahulu melalui permohonan . Pilih saja doktor di hospital yang betul mengikut keperluan anak melalui permohonan.

Rujukan:
NHS. Diakses pada tahun 2020. Gangguan hiperaktif kekurangan perhatian (ADHD).
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 14 Tanda-tanda Gangguan Hiperaktif Kekurangan Perhatian (ADHD).

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found