7 Jenis Latihan untuk Mencegah Kegemukan pada Kucing

Senaman juga penting untuk kucing peliharaan agar haiwan itu dapat kekal sihat dan menghindari kegemukan. Berbeza dengan sukan manusia, sukan untuk kucing adalah dalam bentuk permainan yang mendorong haiwan untuk bergerak lebih banyak. Kerana membuat kucing anda bersenam semudah anjing, memerlukan kreativiti untuk menghasilkan permainan yang menarik bagi kucing.

, Jakarta - Bukan hanya anda yang perlu bersenam, kucing peliharaan anda juga perlu bersenam, terutama untuk kucing peliharaan. Sebabnya, kucing yang tidak pernah meninggalkan rumah berisiko tinggi untuk mengalami kegemukan kerana ia jarang bergerak.

Nah, senaman, terutama keturunan yang mempraktikkan kemahiran memburu mereka, dapat membantu kucing menurunkan berat badan dan menghabiskan tenaga tambahan. Berbeza dengan sukan manusia, jenis sukan untuk kucing ini lebih berbentuk seperti permainan. Jadi, anda boleh mengajak kucing melakukan pelbagai permainan yang mendorongnya bergerak lebih banyak. Dengan cara itu, kucing kesayangan anda dapat kekal aktif, sihat, dan juga bersenang-senang.

Baca juga: 3 Cara Mengendalikan Kucing Haiwan Peliharaan yang Terkena Obesiti

Jenis Sukan untuk Kucing

Melakukan kucing anda bersenam mungkin semudah membuat anjing anda bersenam. Walau bagaimanapun, berikut adalah beberapa strategi dan jenis latihan yang akan diminati oleh kucing anda:

  1. Beri Rakan untuk Bersenam

Oleh kerana kucing biasanya malas untuk menanggapi pelawaan tuannya untuk bersenam, Jean Hofve, DVM, pengarang dan pengurus Little Big Cat di Denver, memberikan penyelesaian mudah untuk memastikan kucing tetap aktif. Beri kucing peliharaan anda pasangan untuk bersenam! Ketika rakan-rakan ada, kucing cenderung bergerak lebih banyak melalui permainan gusti atau mengejar.

  1. Cubalah Menara Kucing

Menara kucing bertingkat yang telah laris di kedai di talian atau di kedai haiwan peliharaan adalah idea baik lain untuk mendorong kucing anda bersenam. Mainan ini dapat memberi kucing anda banyak tempat untuk bermain dan mendaki, yang dapat membantu mengekalkan berat badan yang ideal. Letakkan makanan kecil di pelbagai bahagian menara untuk mendorong kucing memanjat dan bermain.

Baca juga: Cara Memilih Mainan Terbaik untuk Kucing

  1. Letakkan Banyak Mainan Di Sekitar

Strategi lain untuk mendorong kucing berolahraga adalah dengan memberi mereka banyak pilihan mainan. Tidak semestinya mainan mahal harus dibeli di kedai haiwan peliharaan, anda boleh menggunakan barang-barang rumah tangga sehari-hari sebagai mainan. Contohnya, bola ping pong atau kancing bulu. Bermain adalah salah satu jenis sukan kucing yang terbaik dan menyeronokkan.

  1. Buat Arena Hoki

Anda juga boleh membuat gelanggang hoki segera untuk kucing dengan meletakkan bola di dalam kotak kadbod atau tab mandi yang sangat besar. Apabila kucing anda mengejar bola dan bola melambung keluar dari kotak, dan haiwan itu "terbang" untuk mendapatkannya, itu boleh menjadi jenis sukan kucing yang pasti membuat anda tertawa.

  1. Keseronokan Laser

Bercakap mengenai sukan untuk kucing yang boleh membuat anda ketawa, permainan menembak laser melalui alat seperti pen juga dapat menghiburkan anda sambil membuat kucing anda bergerak lebih pantas. Walaupun begitu, Hofve mengesyorkan agar anda terus menggunakan mainan sebenar yang dapat ditangkap oleh kucing untuk mengelakkan haiwan itu menjadi kecewa kerana tidak dapat menangkap cahaya. Juga, jangan sekali-kali memancarkan sinar laser langsung ke mata kucing.

  1. Joran

Menurut Hofve, pancing adalah mainan yang bagus untuk permainan laser canggih dan juga jenis sukan untuk kucing. Beli mereka atau anda juga boleh membuat joran sendiri dengan bulu atau tetikus mainan atau lencongan lain yang melekat pada hujung joran. Permainan interaktif dengan tongkat atau pancing adalah jenis sukan kucing yang biasanya cukup lucu dan sangat memuaskan bagi pemburu kucing anda. Anda juga boleh menjadikan permainan ini lebih mencabar dengan menaiki kucing ke atas dan ke bawah tangga menggunakan pancing.

  1. Beri Catnip dengan Bijak

Kucing terkenal suka catnip, tumbuhan yang mempunyai aroma khas. Tumbuhan ini juga boleh menjadi mainan berguna untuk membuat kucing anda bersenam. Namun, Hofve mencadangkan pemberian catnip dengan bijak dan hanya dalam keadaan yang betul. Ingat, tidak semua kucing menyukai tanaman ini dan mereka yang tidak menyukainya boleh menjadi agresif kerana catnip. Di samping itu, elakkan juga memberi catnip sebelum peristiwa tertekan, seperti pergi ke doktor haiwan.

Baca juga: 6 Petua untuk Memelihara Kesihatan Kucing Haiwan Peliharaan

Itulah jenis latihan untuk kucing supaya haiwan kesayangan anda dapat mengelakkan kegemukan. Sekiranya kucing anda sakit, jangan risau. Cukup hubungi doktor haiwan menggunakan aplikasi . Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual, doktor haiwan yang dipercayai dapat memberikan nasihat kesihatan yang sesuai. Ayuh, muat turun Aplikasi ini kini juga terdapat di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2021. 10 Kucing Senaman Haiwan Kesayangan Anda.