Alahan Mencetuskan Bronkitis pada Orang Dewasa, Bagaimana Anda Boleh?

Jakarta - Bronkitis adalah penyakit paru-paru yang boleh menjadi akut atau kronik. Bronkitis umumnya berlaku kerana jangkitan virus atau bakteria dan boleh sembuh dalam beberapa hari atau minggu. Walau bagaimanapun, bronkitis kronik, yang berlaku disebabkan oleh alahan disebabkan oleh alergen, seperti pendedahan kepada asap rokok, pencemaran udara, dan debu.

Bronkitis kronik termasuk dalam Penyakit Pulmonari Obstruktif Kronik atau COPD bersama dengan emfisema. Masalah kesihatan ini boleh berlanjutan selama berbulan-bulan. Apabila bronkitis berlaku, saluran pernafasan akan menghasilkan banyak lendir. Sepatutnya, lendir membantu melindungi paru-paru dengan memerangkap bakteria, habuk, dan zarah lain. Namun, lendir yang terlalu banyak akan menyukarkan anda bernafas.

Batuk adalah gejala utama bronkitis akut dan alergi. Walau bagaimanapun, dalam bronkitis akut, batuk biasanya hilang setelah beberapa hari atau minggu. Semasa dalam bronkitis kerana alahan, batuk dapat bertahan lebih lama. Apabila anda batuk, anda akan mengeluarkan cecair yang disebut lendir. Mukus pada bronkitis akut akan berwarna hijau atau kuning, sementara pada bronkitis alergi warnanya jelas.

Baca juga: Bronkitis Akut dan Kronik, Mana Yang Berjangkit?

Penyebab Bronkitis kerana Alahan

Merokok adalah penyebab utama bronkitis kronik kerana alahan. Asap rokok mengandungi bahan kimia berbahaya. Apabila anda menghirupnya, lapisan saluran udara menjadi jengkel dan membuat paru-paru menghasilkan lebih banyak lendir. Penyebab lain bronkitis kronik termasuk pencemaran udara, asap kimia, habuk, dan debunga.

Merokok bukan sahaja menjadi penyebab utama, merokok juga meningkatkan risiko seseorang terkena bronkitis akibat alahan. Orang berusia 45 tahun ke atas, wanita, mempunyai sejarah alergi, tinggal di persekitaran dengan tahap pencemaran yang tinggi, dan bekerja di kawasan yang terdedah kepada bahan kimia juga berisiko tinggi terkena bronkitis kronik.

Oleh itu, seboleh-bolehnya elakkan merokok, kerana sudah pasti, rokok tidak memberi kesan positif pada tubuh anda. Bukan hanya meningkatkan risiko bronkitis, merokok juga meningkatkan risiko barah tekak dan mulut, mati pucuk, kehamilan dan gangguan janin pada wanita.

Baca juga: Dehidrasi boleh menjadikan bronkitis lebih teruk

Sekiranya kita mengalami batuk yang tidak hilang selama lebih dari tiga minggu, batuk darah, mengi atau sesak nafas, segera buka aplikasinya dan membuat temu janji secara langsung untuk rawatan di hospital terdekat. Anda juga boleh bertanya kepada pakar pulmonologi terlebih dahulu mengenai bronkitis kerana alahan melalui aplikasi .

Pemeriksaan dan Pengendalian

Kemudian, doktor akan bertanya mengenai sejarah dan latar belakang perubatan anda. Selain itu, doktor juga akan mendengar paru-paru menggunakan stetoskop, dan anda juga mungkin disarankan untuk menjalani beberapa siri penyelidikan, seperti:

  • Ujian sputum. Doktor akan memeriksa sampel lendir untuk melihat sama ada anda mengalami bronkitis kerana jangkitan atau alahan.
  • X-Ray dada. Pemeriksaan ini membantu doktor untuk mengetahui sama ada terdapat masalah dengan paru-paru.
  • Ujian fungsi paru-paru. Anda akan diminta meniup alat yang disebut spirometer untuk melihat seberapa kuat paru-paru anda dan berapa banyak udara yang dapat ditahan oleh organ ini.

Baca juga: Harus Tahu, 5 Fakta Penting Mengenai Bronkitis

Beberapa rawatan yang boleh dilakukan untuk merawat bronkitis alergi, iaitu:

  • Bronkodilator, merehatkan otot di sekitar saluran untuk membukanya. Anda akan menyedut ubat melalui alat sedut.
  • Terapi oksigen, membantu menyampaikan oksigen sehingga anda dapat bernafas dengan betul. Keadaan ini ditentukan oleh ketepuan oksigen ketika aktif dan dalam keadaan rehat.
  • Gunakan pelembap supaya anda dapat bernafas dengan lebih lancar, terutamanya pada waktu malam.
  • Pemulihan paru-paru, program yang dapat membantu anda bernafas dengan lebih baik.
  • Dapatkan vaksin selesema sekurang-kurangnya sekali setahun dan vaksin pneumonia setiap lima atau enam tahun.

Bronkitis yang berlaku akibat alahan lebih kerap disebabkan oleh pendedahan kepada asap rokok. Jadi, mulai sekarang berhenti merokok dan jauhkan dari pencetus lain.Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Bolehkah Alahan Menyebabkan Bronkitis?