Adakah Endoskopi Hidung Selamat Dilakukan?

, Jakarta - Jika anda mempunyai masalah kesihatan di telinga, hidung, atau tekak, doktor ENT biasanya akan mengesyorkan melakukan endoskopi hidung. Prosedur ini dilakukan dengan memasukkan alat dalam bentuk tiub nipis yang dilengkapi dengan kamera video ke dalam badan melalui lubang hidung. Itulah sebabnya orang yang menjalani endoskopi hidung mungkin mengalami ketidakselesaan atau kesakitan. Tetapi sebenarnya, adakah endoskopi hidung selamat dilakukan? Ayuh, cari jawapannya di sini.

Apa itu Endoskopi Hidung?

Endoskopi hidung adalah prosedur untuk melihat saluran hidung dan sinus menggunakan alat yang disebut endoskopi, yang merupakan tabung nipis dan fleksibel yang dilengkapi dengan kamera kecil dan cahaya. Prosedur perubatan ini hanya dilakukan oleh pakar, iaitu doktor telinga, hidung dan tekak (ENT) atau ahli otolaryngolog.

Perlu diingat, sinus adalah sekumpulan ruang yang terbentuk oleh tulang muka dan dihubungkan ke rongga hidung anda. Endoskopi hidung biasanya dilakukan untuk mengesan masalah di kawasan hidung atau sinus, seperti mimisan, penyumbatan hidung, polip hidung, tumor hidung, atau kehilangan kemampuan hidung untuk berbau. Dengan melakukan prosedur ini, doktor dapat menentukan rawatan yang sesuai dan perlu dilakukan.

Baca juga: Adakah Endoskopi Hidung Diperlukan untuk Mimisan?

Bagaimana Endoskopi Hidung Dilakukan?

Sebelum melakukan endoskopi hidung, doktor ENT terlebih dahulu akan memberikan anestetik atau larutan dekongestan topikal yang disembur ke hidung. Kemudian, doktor baru memasukkan endoskopi melalui satu sisi lubang hidung. Prosedur memasukkan alat ke dalam lubang hidung memang akan menimbulkan rasa sakit atau tidak selesa. Oleh kerana itu, pesakit mungkin memerlukan anestetik tempatan atau endoskopi yang lebih kecil.

Selepas itu, alat tersebut akan didorong ke dalam untuk melihat rongga hidung dan sinus. Doktor juga boleh mengulangi pemeriksaan yang sama untuk lubang hidung yang lain. Dalam beberapa kes, endoskopi kecil juga dapat digunakan untuk mengambil sampel tisu kecil atau melakukan tugas lain.

Setelah menjalani endoskopi hidung, tidak sedikit penghidap mengalami mimisan. Sekiranya mimisan tidak berhenti, anda harus segera berjumpa dengan doktor anda untuk mendapatkan rawatan. Jangan lupa juga untuk bertanya kepada doktor anda jika ada arahan khas yang perlu dipatuhi, termasuk apa yang harus dilakukan dan apa yang harus dihindari semasa melakukan aktiviti seharian.

Ikuti juga nasihat doktor untuk mengambil ubat mengikut dos yang ditetapkan setelah menjalani endoskopi hidung.

Baca juga: Bilakah Seseorang Perlu Memeriksa Pemeriksaan Hidung Endoskopi?

Adakah Endoskopi Hidung Selamat?

Endoskopi hidung adalah prosedur pemeriksaan yang agak selamat. Walaupun selamat, ada kemungkinan komplikasi juga terjadi akibat prosedur ini. Walaupun jarang berlaku, komplikasi endoskopi hidung yang boleh berlaku termasuk:

  • hidung berdarah.

  • Pengsan.

  • Tindak balas alahan.

  • Reaksi lain yang berkaitan dengan anestesia atau dekongestan.

Risiko pendarahan mungkin lebih besar jika anda pernah mengambil ubat penipisan darah atau mempunyai riwayat gangguan darah.

Adakah Terdapat Cara Mencegah Komplikasi Endoskopi Hidung?

Risiko komplikasi dari endoskopi hidung sebenarnya dapat dielakkan dengan mengikuti nasihat doktor. Doktor biasanya akan menasihati anda untuk berhenti mengambil ubat tertentu sebelum prosedur perubatan dijalankan. Doktor anda juga mungkin memberi anda lebih banyak arahan mengenai apa yang harus dilakukan sebelum ujian.

Anda tidak perlu takut menjalani endoskopi hidung, kerana prosedur ini selamat dilakukan. Tepat sebelum prosedur, dekongestan topikal juga akan disemburkan ke hidung anda. Ini dapat membantu mengurangkan pembengkakan dan membiarkan endoskopi melalui rongga hidung dan sinus dengan mudah. Hidung anda juga boleh disembur dengan ubat bius, jadi anda tidak akan merasa sakit semasa prosedur.

Baca juga: ENT Endoskopi dan Endoskopi Hidung, apa bezanya

Endoskopi hidung boleh dilakukan di mana-mana hospital atau klinik yang mempunyai kemudahan dan pakar yang lengkap. Untuk melakukan pemeriksaan ini, anda juga boleh membuat temu janji dengan doktor di hospital pilihan anda melalui . Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play sebagai teman penolong untuk menjaga kesihatan keluarga anda.

Rujukan:
Perubatan Johns Hopkins. Diakses 2019. Endoskopi Hidung.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found