Memakai Jaket Semasa Bersenam Ternyata Berbahaya

Jakarta - Pencinta sukan kini tidak hanya mengisi kekosongan pada waktu pagi atau petang untuk bersenam. Sebilangan orang juga memanfaatkan waktu seharian untuk bersenam atau bersenam. Anda dapat lihat, kebanyakan orang yang bersenam sekarang memakai jaket tebal. Sebabnya ialah badan berpeluh dengan cepat, sehingga lemak badan akan cepat terbakar. Terutama ketika melakukan sukan larian.

Sebenarnya, berpeluh ketika anda bersenam pada siang hari menggunakan jaket tidak selalu berpunca dari pembakaran lemak di badan. Memang berat badan akan turun, tetapi keadaan ini tidak bertahan lama kerana badan anda kehilangan banyak cecair. Pada hakikatnya, peluh yang keluar bukan berasal dari membakar lemak badan, tetapi kerana cairan yang selalu keluar dari badan.

Pada dasarnya, pembakaran lemak badan adalah hasil daripada aktiviti fizikal yang anda lakukan semasa bersenam, bukan kerana bantuan jaket yang anda pakai. Jadi, bukannya memakai jaket tebal untuk mempercepat peluh, lebih baik jika anda memakai kemeja ringan ketika bersenam. Tidak hanya dehidrasi, memakai jaket ketika bersenam juga mencetuskan pelbagai masalah kesihatan, seperti:

Masalah Kesihatan Buah Pinggang

Dehidrasi tidak boleh dipandang rendah, kerana gangguan kesihatan ini akan memberi kesan pada prestasi dan fungsi ginjal. Berolahraga terlalu lama menggunakan jaket akan membuat anda kehilangan banyak cecair, jadi badan anda akan menjadi lemah dan tumpuan anda akan mula berkurang. Pada akhirnya, ini akan mempengaruhi kesihatan buah pinggang anda.

Baca juga: 6 Punca Perut Tidak Merata Walaupun Bersenam

Kekejangan

Bahaya memakai jaket semasa sukan seterusnya yang mungkin berlaku adalah kekejangan. Panas yang berlebihan di dalam badan boleh menyebabkan otot kekejangan atau kekejangan. Keadaan ini berlaku kerana badan kehilangan banyak elektrolit yang disebabkan oleh berpeluh berlebihan. Inilah sebabnya mengapa tidak melakukan senaman di siang hari, kerana melakukan aktiviti fizikal yang berat dalam cuaca panas boleh mencetuskan kekejangan atau kekejangan otot.

Keletihan haba

Kekejangan otot atau kekejangan tidak boleh diabaikan, kerana ini akan mengakibatkan ekzos haba . Tubuh terdedah kepada kepanasan yang sangat lama untuk menyebabkan pengeluaran peluh berlebihan. Ini akan memberi kesan kepada munculnya keletihan yang berlebihan, tubuh menjadi lemah, tekanan darah menurun yang menyebabkan kehilangan kesedaran.

Panas panas

Memakai jaket semasa bersenam juga boleh mencetuskan ini angin ahmar atau angin ahmar. Ini disebabkan oleh pendedahan cahaya matahari pada badan yang terlalu lama. Gangguan kesihatan ini menyebabkan penderita tidak dapat berpeluh untuk menurunkan suhu badan atau menjadikan suhu badan kembali normal.

Simptom angin ahmar Yang sering berlaku adalah tangan yang sejuk, penglihatan kabur, dan kesedaran yang kurang. Kekurangan cecair badan akan membuat darah beku dan menyekat alirannya ke seluruh badan, termasuk ke otak. Oleh itu, angin ahmar mesti mendapatkan rawatan perubatan dengan segera.

Baca juga: 5 Jenis Sukan untuk Orang Majusi

Sekarang, anda sudah mengetahui bahaya memakai jaket semasa bersenam. Perisai badan ini sememangnya berkesan jika anda menggunakannya sebentar, bukan untuk melakukan senaman yang lama, terutamanya pada waktu siang. Sebaiknya, bersenam pada waktu pagi atau petang, ketika cuaca tidak terlalu panas dan gunakan pakaian yang diperbuat daripada bahan yang menyerap peluh. Jangan lupa untuk memperhatikan pengambilan cecair badan anda, jadi selalu bawa air mineral bersama anda semasa anda bersenam.

Apa sahaja perubahan badan yang anda alami, tanyakan kepada doktor anda dengan segera sekiranya perubahan ini terasa tidak biasa. Manfaatkan aplikasinya supaya lebih mudah bagi anda untuk berkomunikasi dengan doktor pakar. Permohonan Anda juga boleh menggunakannya untuk membeli ubat, vitamin, atau melakukan pemeriksaan makmal tanpa meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun sekarang!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found