40 tahun, inilah cara menjaga kesihatan mata

, Jakarta - Jika anda melihat bahawa anda membaca sesuatu yang lebih dekat dengan wajah anda, jangan panik. Terutama jika usia sudah memasuki usia 40 tahun. Kanta mata setiap orang secara semula jadi mengeras seiring bertambahnya usia, yang menjadikannya sukar untuk melihat sesuatu dari dekat.

Keadaan cacat penglihatan pada usia 40-an, yang disebut presbiopia, biasanya muncul antara usia 39 dan 42. Keadaan ini boleh menyebabkan kesukaran untuk fokus, terutama pada membaca dan aktiviti lain. jarak dekat yang lain. Perubahan penglihatan dan masalah kesihatan mata paling banyak dialami pada orang yang mempunyai penglihatan jarak jauh yang sangat baik dan tidak diperbetulkan. Walau bagaimanapun, orang yang rabun jauh dapat melihat bahawa penglihatan membaca mereka bertambah baik ketika mereka mengeluarkan cermin mata mereka.

Baca juga: 7 Cara Mudah Menjaga Kesihatan Mata

Untuk menjaga kesihatan mata pada usia 40 tahun, inilah yang perlu anda lakukan:

1. Makan Sihat untuk Kesihatan Mata

Sebenarnya tidak ada cara untuk melambatkan atau mencegah presbiopia. Walau bagaimanapun, anda dapat melindungi penglihatan anda dengan cara lain melalui diet yang sihat. Anda perlu tahu bahawa nutrien yang mesra mata termasuk lutein, zeaxanthin, vitamin C dan E, asid lemak penting, dan zink dapat mengurangkan risiko terkena penyakit mata tertentu seperti degenerasi makula. Nutrien ini dapat diperoleh dari makanan seperti sayur-sayuran, ikan, telur, dan kacang-kacangan berwarna terang.

2. Lawati Pakar Oftalmologi

Anda perlu mendapatkan pemeriksaan mata dari pakar oftalmologi. Optometris dilatih untuk melakukan pemeriksaan mata dan merawat perubahan penglihatan dengan cermin mata dan kanta lekap. Namun, jika anda belum pernah berjumpa doktor mata, inilah masanya untuk membuat temu janji dengan doktor mata.

Sekarang anda boleh membuat temu janji dengan pakar oftalmologi di hospital pilihan anda melalui aplikasi . Setelah doktor menilai mata, faktor risiko dan tindak lanjut akan ditentukan mengikut mata anda.

3. Pilih cermin mata hitam yang betul

Pendedahan kumulatif mata terhadap sinar UV menjadikan orang lebih berisiko mengalami penuaan mata pramatang dan gangguan penglihatan. Oleh itu, penting untuk memakai cermin mata hitam berkualiti ketika penglihatan jarak jauh mulai terganggu. Cari cermin mata yang menyekat sinaran UVA dan UVB dan menapis 75 hingga 90 peratus cahaya yang dapat dilihat.

Baca juga: Bagaimana Vitamin Mempengaruhi Kesihatan Mata?

4. Berhati-hati dengan Gelas Bacaan OTC

Ramai pakar mengatakan bahawa lebih baik tidak membeli gelas farmasi tanpa pemeriksaan mata terlebih dahulu. Sekiranya ini berlaku, biasanya seseorang mungkin mengalami sakit mata, sakit kepala, dan loya. Lebih-lebih lagi, kacamata bacaan OTC direka untuk orang yang mempunyai resep yang sama di kedua-dua mata dan yang tidak mempunyai astigmatisme (kornea yang cacat), jadi kacamata tidak banyak memberi kesan pada peningkatan penglihatan dekat.

5. Tetapkan Penggunaan Skrin Komputer dan Mudah Alih Selesa Mungkin

Anda mungkin menggunakan peranti digital untuk masa yang lama, di tempat kerja dan di rumah. Peranti ini memaparkan mata kepada cahaya biru bertenaga tinggi. Gambar pada layar digital terdiri dari ribuan titik kecil, jadi tidak ada gambar yang dapat difokuskan oleh mata.

Baca juga: 5 Cara Menjaga Kesihatan Mata Kanak-kanak

Anda harus lebih fokus untuk menjaga imej yang tajam. Anda boleh membantu mengurangkan kesan keletihan mata komputer dengan mengikuti beberapa peraturan mudah:

  • Jauhkan skrin komputer dalam jarak 20-24 inci dari mata.
  • Pastikan bahagian atas skrin komputer sedikit di bawah paras mata.
  • Sesuaikan paparan untuk mengurangkan silau pada skrin.
  • Perlu kerap berkelip ketika melihat skrin.
  • Rehat setiap 20 minit untuk fokus pada objek yang jauh.
  • Gunakan titisan mata untuk menenangkan mata yang jengkel dan kering.

Rujukan:
Pencegahan. Diakses pada tahun 2020. Ketahui Mata Anda dan Cara Merawatnya Pada 40