Berapa Kali Biasa Menukar Pad Dalam Sehari?

, Jakarta - Menjaga kebersihan semasa haid sangat penting, terutama di kawasan kemaluan. Menggunakan pelapisan yang lembap dan kotor selama lebih dari empat jam dapat mendorong pertumbuhan bakteria dan kulat berbahaya. Mikroba suka Candida albicans,Staphylococcus aureus , E coli , dan Pseudomonas aeruginosa tumbuh dengan mudah di persekitaran lembap yang disebabkan oleh penggunaan pad yang berpanjangan.

Baca juga: Berhati-hatilah dengan Bahaya Mengubah Pembalut Jarang Semasa Menstruasi

Apakah kesannya? Bakteria ini boleh menyerang saluran kencing dan mencetuskan jangkitan saluran kencing. Sering menukar pembalut semasa haid dapat mencegah risiko jangkitan saluran kencing hingga 97 peratus. Jadi, berapa kali normal menukar pad dalam sehari? Baca lebih lanjut di sini!

Diganti Sekerap Mungkin

Semasa haid, pembalut harus diganti sekerap yang diperlukan untuk mengelakkan pemakaian lama atau dipenuhi dengan darah haid. Sebaik-baiknya, anda mesti menukar pad anda setiap empat jam.

Walau bagaimanapun, pada dasarnya tempoh ini tidak dapat digeneralisasikan kepada semua orang dan semua situasi. Sebilangan wanita mungkin mempunyai aliran yang lebih ringan dan ada yang mengalami aliran haid yang berat.

Baca juga: Adakah Menstruasi, Menggunakan Tampon atau Pad?

Pastikan alas tidak terlalu penuh dan mengeluarkan aroma, kemudian anda menggantinya. Apabila anda merasa sedikit tidak selesa, ada baiknya menukar alas anda dengan segera.

Selain mengelakkan jangkitan saluran kencing, menukar pembalut secara berkala juga berkaitan dengan pencegahan sindrom kejutan toksik . Sindrom ini disebabkan oleh salah satu daripada dua jenis bakteria, Staphylococcus aureus atau Streptokokus kumpulan A. Bakteria ini biasanya dijumpai menjajah vagina pada kebanyakan wanita dan mereka boleh tumbuh di luar kawalan jika tampon di tempat terlalu lama.

Gejala biasanya muncul tiga hari dari permulaan haid. Gejala termasuk demam dengan atau tanpa menggigil, tekanan darah rendah, yang kadang-kadang menyebabkan pening atau pening ketika berdiri setelah duduk, perubahan kulit yang kelihatan seperti selaran matahari, atau kemerahan tisu di mulut, mata, atau vagina, muntah, cirit-birit, dan. sakit otot.

Lebih banyak maklumat mengenai haid dan kesihatan lain, boleh diminta terus ke doktor di . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Ia cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Menukar Pad Mencegah Ruam Faraj

Melecet, alergi, dan basah yang berpanjangan boleh mencederakan bahagian luar faraj sehingga menyebabkan ruam semasa haid. Sekiranya pembalut tidak sering diganti, kulit vagina boleh dijangkiti bakteria atau kulat, menyebabkan ruam yang menyakitkan.

Pembalut yang tersedia secara komersial terdiri daripada plastik dan gusi yang berasal dari minyak mentah. Produk ini berpotensi lebih besar untuk menyebabkan ruam pada vagina. Oleh itu, salah satu cara untuk mengurangkan kesan buruk adalah dengan menggantinya sekerap mungkin untuk mengelakkan alahan dan ruam.

Baca juga: 6 Petua Merawat Kemaluan Wanita Semasa Menstruasi

Selain mencegah ruam faraj, menukar pembalut sekerap mungkin dapat mengekalkan kesihatan pembiakan. Keamatan menukar pad juga boleh membuat anda berisiko terkena jangkitan saluran pembiakan. Jangkitan ini boleh menyerang lapisan mukosa saluran pembiakan, menyebabkan kerosakan serius pada dinding rahim, ovari, dan saluran tuba. Vaginitis dan keputihan yang tidak normal adalah gejala awal jangkitan saluran pembiakan yang teruk.

Kanser serviks adalah barah pembukaan rahim yang disebabkan oleh virus Human Papilloma. Virus ini menular secara seksual, dan sanitasi darah haid yang tidak higienis juga dapat menyebarkan jangkitan dengan mudah. Anda boleh mendapatkan maklumat mengenai kesihatan pembiakan di . Jangan teragak-agak untuk menghubungi ya!

Rujukan:
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Berapa kerap menukar Tampon atau tuala wanita dalam tempoh anda.
HeyDayCare. Diakses pada tahun 2020. Kepentingan Menjaga Kebersihan yang Baik Sepanjang Tempoh.
Zaman India. Diakses pada tahun 2020. Kebersihan masa: Anda harus menukar serbet kebersihan anda berkali-kali!