Ini adalah cara mengesan barah ovari lebih awal

, Jakarta - Kanser ovari adalah keadaan di mana tumor ganas berkembang di ovari atau ovari. Kanser ini boleh berlaku pada wanita paruh baya, begitu juga dengan wanita yang sudah tua. Walau bagaimanapun, kes yang paling teruk biasanya berlaku pada wanita berusia lebih dari 55 tahun. Kanser ovari tidak akan menjadi lebih teruk jika dapat ditangkap pada peringkat awal, iaitu dengan mengurangkan faktor risiko dan merawatnya dengan berkesan. Tetapi pada hakikatnya, sangat sukar untuk mendiagnosis penyakit ini pada peringkat awal.

Baca juga: Datang dengan senyap, 4 Kanser Ini Tidak Dapat Dikesan

Gejala Kanser ovari

Gejala barah ovari peringkat awal jarang dilihat. Sekiranya berjaya dikesan, gejala barah pada pandangan pertama adalah serupa dengan sembelit atau gejala buang air besar. Inilah yang menyebabkan pengesanan barah ovari hanya dapat disedari apabila penyakit ganas ini telah merebak di dalam badan. Agar anda lebih berwaspada, berikut adalah gejala barah ovari yang perlu anda ketahui:

 • Rasa kenyang dengan cepat.
 • Peningkatan kekerapan membuang air kecil.
 • Pening dan muntah.
 • Perut membengkak.
 • Pengurangan berat.
 • Perubahan tabiat usus, seperti sembelit (pergerakan usus yang sukar).
 • Perut selalu terasa kembung.
 • Sakit perut.
 • Sakit semasa persetubuhan.

Jenis Kanser Ovari

 1. Kanser sel epitelium . Sel epitelium menutup lapisan luar ovari. Sebilangan besar penghidap barah ovari mengalami jenis penyakit ini.
 2. Kanser sel kuman . Sel kuman adalah sel di ovari yang memiliki kemampuan berkembang menjadi telur. Biasanya, barah sel kuman adalah perkara biasa pada wanita muda.
 3. Kanser sel stroma . Kanser ini berlaku pada tisu penghubung yang membentuk bahagian dalam ovari.

Cara Mengesan Kanser Ovari

Kanser ovari biasanya didiagnosis berdasarkan gejala yang dialami, sejarah perubatan keluarga, dan hasil pemeriksaan fizikal. Untuk lebih meyakinkan, pengesanan barah ovari dilakukan dengan menyokong pemeriksaan, seperti ujian darah, ultrasound ( ultrasound atau biopsi. Inilah penjelasannya.

 1. Pemeriksaan ultrabunyi . Pemeriksaan ini dilakukan untuk memeriksa bahagian bawah perut dan organ pembiakan. Dengan ujian ini, bentuk, saiz, dan struktur ovari dapat diketahui.
 2. Ujian darah dilakukan untuk mengesan kehadiran protein CA 125 dalam darah. Tahap CA 125 yang tinggi dapat menunjukkan barah ovari. Namun, harap maklum bahawa ujian ini tidak dapat digunakan sebagai sumber tunggal. Ini kerana CA 125 bukan ujian khusus, dan tidak semua orang dengan kanser ovari mempunyai kadar CA 125 yang tinggi dalam darah.

Tahap Kanser Ovari

Sekiranya hasil pemeriksaan menunjukkan seseorang itu positif menghidap barah ovari, langkah seterusnya adalah menentukan sejauh mana penyebaran barah tersebut. Dalam menentukan tahap penyebaran barah ovari, pemeriksaan dapat dilakukan dengan: Imbasan CT atau Imbasan MRI , sinar-X dada, dan pemeriksaan sampel cecair perut dan tisu ovari. Mengetahui sejauh mana penyebaran barah yang anda miliki akan membantu doktor anda untuk menentukan kaedah rawatan terbaik.

Terdapat empat peringkat barah ovari, iaitu:

 1. Tahap I, iaitu keadaan di mana barah dijumpai di permukaan ovari.
 2. Tahap II, barah itu melibatkan 1/2 bahagian ovari yang boleh memanjang ke pelvis (rahim, tuba fallopi, pundi kencing, dan usus besar).
 3. Tahap III, barah merebak di luar rongga pelvis ke dinding perut, organ perut, usus kecil, kelenjar getah bening, dan permukaan hati.
 4. Tahap IV, barah telah merebak ke banyak organ, seperti limpa, paru-paru, hati (dalam).

Semakin awal pengesanan barah ovari, semakin tinggi jangka hayat seseorang yang menghidap barah ovari. Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai barah ovari, tanyakan kepada doktor anda . Melalui aplikasi tersebut Anda boleh meminta doktor yang dipercayai bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Jadi jomlah muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang!

Baca juga: Wanita Perlu Tahu 2 Gangguan Ovari


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found