Bagaimana Mengesan Reseptor HER2 dalam Kanser Payudara?

Jakarta - Setelah didiagnosis menghidap barah payudara, pemeriksaan HER2 perlu dilakukan. HER2 bermaksud faktor pertumbuhan epidermis manusia, yang merupakan sejenis gen penghasil protein yang, apabila terdapat dalam jumlah yang tinggi, dapat mendorong barah untuk tumbuh dan bermetastasis dengan lebih cepat.

Oleh itu, sangat penting untuk mengetahui sama ada barah payudara HER2-positif atau HER2-negatif. Kerana, ini dapat menentukan rawatan apa yang paling berkesan untuk keadaan yang dialami.

Baca juga: Ini adalah 5 jenis benjolan di payudara yang perlu diperhatikan

HER2 dan Kaitannya dengan Kanser Payudara

HER2 adalah gen yang membuat protein yang terdapat di permukaan semua sel payudara. Gen ini juga terlibat dalam pertumbuhan sel normal. Perlu diingat, gen adalah unit asas keturunan, yang diturunkan dari ibu dan ayah.

Pada barah tertentu, terutamanya barah payudara, gen HER2 bermutasi (berubah) dan membuat salinan gen tambahan. Apabila ini berlaku, gen HER2 membuat terlalu banyak protein HER2, yang menyebabkan sel-sel membahagi dan tumbuh terlalu cepat.

Kanser dengan tahap protein HER2 yang tinggi dikenali sebagai positif HER2. Kanser dengan tahap protein rendah dikenali sebagai HER2-negatif. Kira-kira 20 peratus kes barah payudara positif HER2.

Penting untuk mendapatkan hasil status HER2 yang tepat, agar rawatan barah payudara dapat dilakukan dengan seefektif mungkin. Ini termasuk pilihan terapi yang disasarkan seperti Herceptin (trastuzumab), Perjeta (pertuzumab), Tykerb (lapatinib), dan Nerlynx (neratinib), ubat-ubatan yang secara khusus merawat protein ini.

Status HER2 yang tepat juga sangat penting dalam menentukan jenis rawatan untuk barah payudara metastatik positif HER2. Di samping itu, corak metastasis, serta rawatan laman metastatik tertentu, mungkin berbeza-beza berdasarkan status HER2 yang dimiliki.

Baca juga: 6 Cara Mudah Mencegah Kanser Payudara

Ujian untuk Mendiagnosis Kanser Payudara HER2-Positif

Terdapat beberapa ujian yang boleh digunakan untuk menentukan sama ada barah payudara positif HER2 atau tidak. Bagaimana hasilnya muncul dalam laporan akan bergantung pada ujian yang dilakukan. Dua ujian yang paling kerap dilakukan adalah:

Ujian 1.IHC (Immunohistochemistry)

Ujian IHC menggunakan pewarna kimia untuk mengesan kehadiran protein HER2. IHC memberikan skor 0 hingga 3+ yang mengukur jumlah protein HER2 pada permukaan sel dalam sampel tisu barah payudara.

Sekiranya skor 0 hingga 1+, ia dianggap HER2-negatif. Sekiranya skor 2+, ia dianggap sebagai garis batas, sementara skor 3+ dianggap positif HER2. Sekiranya keputusan ujian IHC mendekati batas, kemungkinan ujian FISH akan dilakukan pada sampel tisu barah untuk menentukan apakah barah itu positif HER2.

2. Fluoresensi Dalam Hibridisasi Situ (IKAN)

Ujian ini dilakukan menggunakan label khas yang dilekatkan pada protein HER2. Label khas mempunyai bahan kimia yang ditambahkan kepadanya sehingga boleh berubah warna dan bersinar dalam gelap apabila melekat pada protein HER2.

Ujian ini adalah yang paling tepat, tetapi agak lebih mahal dan memerlukan masa lebih lama untuk menghasilkan keputusan. Itulah sebabnya ujian IHC biasanya merupakan ujian pertama yang dilakukan untuk melihat sama ada barah payudara positif HER2 atau tidak. Hasil ujian IKAN akan menunjukkan positif atau negatif.

Penting untuk mengetahui ujian HER2 mana yang dilakukan. Secara amnya, hanya barah dengan hasil ujian IHC 3+ atau IKAN positif yang bertindak balas terhadap ubat-ubatan yang mensasarkan barah payudara positif HER2. Hasil ujian IHC 2+ disebut borderline. Sekiranya anda mempunyai keputusan IHC 2+, doktor anda biasanya akan mengesyorkan agar tisu diuji semula dengan ujian IKAN.

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa beberapa barah payudara positif HER2 boleh menjadi negatif dari masa ke masa. Begitu juga, barah payudara HER2-negatif boleh menjadi positif. Sekiranya barah payudara muncul semula di masa depan sebagai penyakit lanjut, doktor harus mempertimbangkan untuk melakukan biopsi lain dan menguji semula status HER2.

Baca juga: Kenali 6 Gejala Kanser Payudara

Ujian HER2, bersama dengan ujian reseptor estrogen dan progesteron, harus dilakukan pada semua kanker payudara invasif (tahap I hingga tahap IV), pada saat diagnosis dan sebelum rawatan dimulakan.

Ujian juga harus diulang jika anda mempunyai ujian yang ternyata tidak meyakinkan, jika pakar onkologi merasakan jenis ujian yang berbeza lebih tepat, atau jika barah berulang atau merebak. Harus diingat bahawa status HER2 juga dapat berubah dari masa ke masa, bahkan di beberapa kawasan tumor tunggal.

Itulah sedikit penjelasan mengenai barah payudara HER2 dan ujian yang boleh dilakukan untuk menentukan diagnosis. Penting untuk menjalani pemeriksaan kesihatan secara berkala, dan anda boleh menggunakan aplikasinya untuk membuat temu janji dengan doktor di hospital.

Rujukan:
Kanser payudara. Diakses pada tahun 2021. Status HER2.
Medline Plus. Diakses pada tahun 2021. Ujian HER2 (Kanser Payudara).
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. Ujian HER2 dalam Kanser Payudara.