Asid Perut Meningkat Semasa Menstruasi, Apa yang Menyebabkannya?

Jakarta - Asid perut yang berlaku semasa haid adalah masalah kesihatan yang biasa. Peningkatan asid perut ini biasanya berlaku sebelum kitaran haid bermula, atau apa yang dikenali sebagai pramenstruasi . Sindrom Pramenstruasi (PMS) itu sendiri adalah kumpulan gejala yang muncul sebelum haid, yang muncul kira-kira 5-7 hari sebelum permulaan kitaran haid.

Gejala termasuk rasa sakit dan terbakar di kawasan solar plexus. Punca sebenarnya tidak diketahui. Walau bagaimanapun, faktor hormon berperanan dalam hal ini, serta penurunan tahap serotonin di otak. Inilah ulasan penuh!

Baca juga: 7 Buah yang Selamat Dimakan ketika Asid Perut Berkurang

Punca Kenaikan Asid Perut semasa Menstruasi

Masalah kesihatan pada umumnya menyerang wanita sebelum dan semasa haid, seperti asid perut yang berlebihan. Semasa haid, lapisan rahim wanita pecah, menyebabkan rasa sakit yang berbeza bagi setiap orang. Sekiranya rasa sakit yang anda rasa berlebihan, adalah idea yang baik untuk segera berbincang dengan doktor pakar mengenai permohonan tersebut untuk mendapatkan langkah rawatan yang betul.

Terdapat kira-kira 85 peratus wanita yang mengalami peningkatan asid perut sebelum dan semasa haid. Ini dipengaruhi oleh tahap hormon estrogen yang turun naik. Apabila tahap estrogen berubah-ubah, rembesan hempedu di pundi hempedu tersumbat, menyebabkan masalah pada sistem pencernaan. Salah satunya ialah kenaikan asid perut.

Baca juga: Asid Perut Meningkat Semasa Bersenam, Inilah Punca

Langkah Mengatasi Kenaikan Asid Perut semasa Menstruasi

Refluks asid adalah keadaan yang berlaku apabila terdapat perasaan terbakar di dada kerana asid perut naik ke esofagus. Keadaan ini biasanya dialami sejurus selepas makan. Gejala biasanya dirasakan ketika seseorang tidur di punggung atau membongkok. Penyebabnya sendiri adalah ketidakstabilan hormon yang melonggarkan pintu esofagus, sehingga asid perut mudah naik ke puncak.

Selain sensasi terbakar di dada, asam lambung dicirikan oleh rasa benjolan di kerongkong, mudah merasa kenyang, kerap berdenyut, sakit tekak, mual dan muntah, bau mulut, dan batuk tanpa kahak. Berikut adalah langkah mengatasi asid perut semasa haid:

  • Elakkan Makanan Berlemak

Salah satu cara untuk mencegah asid perut semasa haid adalah dengan mengubah gaya hidup yang lebih sihat. Semasa haid, cubalah menghindari makanan berlemak, kerana makanan berlemak sukar dicerna. Apabila anda ingin memasak, masak makanan dengan sedikit minyak untuk mengelakkan memakan lemak yang tidak diperlukan.

  • Elakkan Pengambilan Garam Berlebihan

Selain mengehadkan pengambilan lemak, anda juga perlu mengelakkan makanan dengan kandungan garam yang berlebihan. Garam cenderung menyerap kelembapan dan air di dalam badan. Sekiranya kadarnya berlebihan, ia akan menyebabkan peningkatan pengekalan air, jadi badan akan lebih mudah menyimpan pengambilan air yang menjadikan perut kembung yang merupakan salah satu penyebab asid perut.

  • Pengambilan Makanan yang Sihat dan seimbang

Orang yang mempunyai asid perut tidak boleh makan makanan secara sembarangan. Makanan yang disarankan untuk dimakan adalah makanan dengan kandungan serat tinggi, seperti pisang, tomat, anggur, semangka, jeruk, dan alpukat.

  • Bersenam secara Rutin

Senaman dapat membantu mengurangkan lebihan gas di dalam badan yang menyebabkan asid perut. Senaman ringan dapat membantu anda berasa lebih sihat. Tidak perlu bersenam dengan intensiti tinggi, lakukan senaman dengan intensiti ringan hingga sederhana untuk mengurangkan kembung semasa haid.

Baca juga: Dengan Penyakit Asid Perut, Masih Bolehkah Anda Berpuasa?

Sebagai tambahan kepada beberapa perkara yang telah disebutkan, jangan lupa makan dengan kerap. Salah satu penyebab peningkatan asid perut adalah pola makan yang tidak teratur. Bagi orang dengan keadaan ini, cubalah makan pada waktu yang sama setiap hari, dan jangan makan dua jam sebelum tidur.

Rujukan:

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Apa Yang Menyebabkan Gas Sebelum Tempoh Saya dan Apa Yang Boleh Saya Lakukan Mengenainya?

Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Pengekalan air: Meringankan gejala pramenstruasi ini.