Jangan Panik, Ada Cara untuk Menghilangkan Anorexia

, Jakarta - Keinginan untuk menurunkan berat badan berlebihan adalah perkara semula jadi. Namun, jika anda menjadi obsesif untuk kurus, anda mungkin berisiko terkena anoreksia nervosa.

Anorexia nervosa adalah masalah kesihatan mental di mana penghidapnya sangat takut kelihatan gemuk, sehingga mereka akan terobsesi dengan penurunan berat badan. Walaupun badannya mungkin kurus, orang yang menghidapnya masih merasa tidak cukup kurus, jadi mereka akan terus berusaha menurunkan berat badan.

Orang yang mengalami anoreksia akan melakukan pelbagai cara untuk menurunkan berat badan, seperti makan makanan yang sangat sedikit, menggunakan ubat pelangsing atau julap, dan bersenam secara berlebihan. Sebahagian daripada mereka akan muntah makanan yang telah dimakan atau juga dikenali sebagai bulimia nervosa, sehingga pada akhirnya dapat membahayakan kesihatan tubuhnya sendiri.

Sebilangan besar orang dengan anoreksia adalah wanita, dan biasanya gangguan tersebut akan mulai dialami ketika memasuki masa remaja, iaitu sekitar 16-17 tahun. Beberapa faktor yang disyaki menjadi penyebab anoreksia nervosa adalah faktor psikologi, faktor persekitaran, dan genetik.

Gejala Anorexia Nervosa

Sebilangan kecil orang dengan anoreksia nervosa tidak menyedari bahawa mereka mengalami gangguan tersebut. Oleh itu, kedua-dua penghidap dan kita sebagai orang luar perlu mengetahui simptom anoreksia nervosa agar dapat mengetahui sekiranya terdapat rakan atau keluarga yang menderita gangguan kesihatan ini:

 • Selalu mengeluh bahawa badan kelihatan gemuk dan sering memperhatikan bentuk badan di hadapan cermin.
 • Timbang badan hampir sepanjang masa.
 • Perhatikan jumlah kalori, lemak, dan gula dalam makanan.
 • Kerap muntah makanan yang telah dimakan.
 • Bohong ketika ditanya sama ada mereka sudah makan atau tidak.
 • Kerap bersenam secara berlebihan.
 • Ambil ubat pelangsing atau julap.
 • Mudah tersinggung.
 • Penurunan berat badan yang ketara dan kelihatan sangat kurus.
 • Mengalami masalah kesihatan, seperti keletihan, kekeringan, tekanan darah rendah, pening, keguguran rambut, dan lain-lain.

Cara Merawat Anorexia Nervosa

Kerana anoreksia nervosa adalah masalah kesihatan mental, ia dapat diatasi dengan menggabungkan terapi psikologi dan program pemulihan berat badan yang diawasi:

1. Terapi Psikologi

 • Terapi tingkah laku kognitif

Salah satu kaedah untuk merawat anoreksia secara psikologi adalah melalui terapi tingkah laku untuk memperbaiki pemikiran negatif penghidapnya. Seseorang boleh menderita anoreksia nervosa mungkin kerana mereka merasa rendah diri, sakit hati kerana sering dibuli.membuli, dan menyeksa diri untuk mendapatkan perhatian daripada ibu bapa. Oleh itu, terapi tingkah laku kognitif boleh menjadi cara yang tepat untuk mengubah pemikiran negatif penderita tentang sesuatu menjadi pemikiran positif dan realistik. Dengan pola pikir yang telah diperbaiki, diharapkan penghidapnya secara automatik akan mengubah tingkah laku menyimpang dan memperbaiki pola makan.

 • Terapi Kognitif Analitik

Terapi ini didasarkan pada teori yang menganggap bahawa seseorang yang mengalami anoreksia adalah disebabkan oleh pemikiran dan tingkah laku tingkah laku yang tidak sihat yang telah terbentuk sejak penghidapnya adalah kanak-kanak atau remaja. Oleh itu, untuk merawat pesakit, perlu menelusuri masa lalu pesakit.

Terapi kognitif analisis terdiri daripada tiga peringkat. Tahap pertama adalah penyusunan semula. Pada tahap ini, ahli terapi akan mengetahui apa pengalaman masa lalu pesakit yang menjadi sebab mengapa corak tidak sihat ini dapat berkembang. Tahap kedua adalah pengenalan. Pada peringkat ini, ahli terapi akan membantu penghidapnya untuk memahami bagaimana corak tidak sihat ini menyumbang kepada anoreksia. Tahap ketiga adalah penyemakan. Beberapa cara untuk menghentikan corak tidak sihat ini telah dikenal pasti dan kemudian dilaksanakan.

 • Terapi Interpersonal

Terapi ini dilakukan dengan menyiasat persekitaran penghidapnya. Teori yang menjadi asas terapi interpersonal adalah hubungan antara persekitaran dan orang-orang di sekitar keadaan psikologi penderita, sehingga dapat menyebabkan anoreksia. Teori ini menyimpulkan bahawa penderita boleh mempunyai keyakinan diri yang rendah sebagai hasil interaksi mereka dengan orang di sekeliling mereka.

2. Program Menambah Berat Badan

Sekiranya penghidap anoreksia telah kehilangan sejumlah besar berat badan, adalah perlu untuk menjalankan program pemulihan berat badan yang diawasi oleh doktor. Program untuk menambah berat badan dilakukan secara beransur-ansur, yaitu dengan meminta pesakit untuk mencoba makan secara teratur walaupun hanya dalam jumlah kecil.

Sekiranya keadaan anoreksia berada pada tahap yang teruk dan boleh mengancam nyawa, segera bawa pesakit ke hospital untuk mendapatkan rawatan segera. Anda juga boleh bertanya mengenai keadaan kesihatan anda kepada doktor melalui aplikasi tersebut . Hubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Kini anda juga boleh melakukan ujian kesihatan melalui ciri tersebut Makmal Perkhidmatan terdapat dalam aplikasi Sekiranya anda memerlukan vitamin atau produk kesihatan tertentu, anda tidak perlu lagi bersusah payah meninggalkan rumah. Kekal pesanan melalui dan pesanan akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.