Mengapa Anda Harus Mengasihi Diri Anda?

Jakarta - Ekspresi mencintai diri sendiri terdengar mudah, tetapi bagi sebagian orang, mencintai diri sendiri tidak semudah memusingkan telapak tangan. Terutama jika mereka pernah mendapat komen negatif dari orang lain, misalnya mengenai berat badan, tinggi badan, jerawat, dan lain-lain.

Nah, untuk berdamai dengan diri sendiri, anda juga perlu belajar mencintai diri sendiri. Kerana dengan mencintai diri sendiri, anda dapat menerima kekuatan dan kelemahan anda tanpa syarat. Apakah faedah mencintai diri sendiri?

1. Lebih gembira

Menyayangi diri sendiri boleh membuat anda lebih bahagia. Ini kerana dengan mengasihi diri sendiri, anda dapat lebih tenteram dengan kekuatan dan kelemahan anda sendiri. Anda boleh menerima kekuatan anda tanpa sombong dan menerima kelemahan anda tanpa menyembunyikannya. Sekiranya anda merasa tidak mempunyai kelebihan, anda boleh bertanya kepada rakan tentang kelebihan apa yang anda ada. Dengan cara itu, anda boleh lebih yakin dan fokus pada perkara baik. Oleh itu, apabila orang lain bercakap perkara negatif, anda tidak akan melihat diri anda seperti apa yang orang lain katakan, kerana anda tahu bahawa setiap orang mempunyai kekuatan dan kelemahan masing-masing. (Baca juga: Tidak perlu cemburu, single juga boleh bahagia )

2. Jalani Kehidupan yang Lebih Sihat

Kajian yang diterbitkan dalam jurnal Psikologi Kesihatan ketahui bahawa mencintai diri sendiri dapat mendorong anda menjalani kehidupan yang lebih sihat. Ini kerana apabila anda mencintai diri sendiri, anda akan memperlakukan diri anda dengan sebaik mungkin, salah satunya adalah dengan menjalani kehidupan yang sihat. Selain itu, mencintai diri sendiri juga dapat mencegah anda dari gangguan mental seperti kegelisahan dan kemurungan. Kerana satu kajian mengatakan bahawa seseorang yang mencintai diri mereka akan lebih optimis dalam hidup sehingga mereka akan menghindari tekanan yang dapat menyebabkan kemurungan.

3. Lebih Positif

Kajian yang diterbitkan dalam jurnal Sains Psikologi menyebut bahawa pasangan yang baru bercerai dan mendorong diri mereka dengan kata-kata positif dapat melalui saat-saat sukar berpisah berbanding dengan mereka yang kritikal terhadap diri sendiri. Ini bermaksud mencintai diri sendiri dapat menolong anda melalui saat-saat sukar dengan lebih mudah. Dengan mengasihi diri sendiri, anda akan lebih mudah melihat perkara positif yang mendorong anda untuk lebih fokus pada menjalani kehidupan.

4. Nikmati Kehidupan Lebih Banyak

Mencintai diri sendiri dapat menjadikan anda lebih menikmati kehidupan. Ini kerana apabila anda mencintai diri sendiri, semua perkara di sekeliling anda terasa lebih sedap dan berharga. Anda akan melihat semuanya dengan perspektif yang lebih positif sehingga anda lebih bersyukur dengan semua yang anda miliki dan alami. Pada akhirnya, mencintai diri sendiri bukan sahaja mengubah anda secara fizikal, tetapi juga secara psikologi dan emosi. Dan apabila anda berjaya mencintai diri sendiri, orang lain juga akan merasakan tenaga positif yang terpancar dalam diri anda atau dikenali sebagai kecantikan dalaman.

Selain menerima diri, bentuk cinta diri yang lain adalah menjaga kesihatan anda. Oleh itu, jika anda mempunyai aduan kesihatan, jangan ragu untuk bercakap dengan doktor anda. Anda boleh memanfaatkan ciri tersebut Hubungi Doktor dalam aplikasi untuk menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Sembang, Panggilan Suara , atau Panggilan video . Jadi jomlah muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.