Ibu, Ketahui Khasiat Tabiat Menyanyi untuk Bayi

, Jakarta - Menyanyikan lagu untuk bayi bukan sahaja membina emosi antara ibu dan anak, tetapi juga memberi manfaat kepada perkembangan kognitif anak-anak. Otak bayi diprogramkan untuk menyukai muzik. Bayi sebenarnya dilahirkan dengan kecenderungan untuk memperhatikan melodi dan corak suara.

Sejak lahir, bayi mempunyai pemahaman yang lebih baik mengenai bunyi dan irama yang mereka sukai. Sebagai contoh, bayi lebih suka suara bernada tinggi dan nyanyian bernada tinggi daripada nada rendah. Inilah sebabnya mengapa orang dewasa cenderung menggunakan suara bayi yang sangat konyol ketika bercakap dengan bayi.

Ternyata suara bayi yang bodoh itu sama sekali tidak menggelikan. Sebenarnya, menyesuaikan penyuaraan dengan pilihan suara kanak-kanak dapat membantu mereka untuk tetap memperhatikan apa yang sedang dilakukan atau dikatakan oleh orang dewasa.

Baca juga: Membaca Buku Meningkatkan Hubungan Bapa dan Anak, Benarkah?

Bayi Suka Mendengarkan Lagu

Bayi sebenarnya lebih suka apabila orang dewasa menyanyikannya daripada bercakap dengan mereka. Nyanyian kepada bayi membolehkan mereka memperhatikan lebih lama, dan mengatur mood lebih baik. Ayuh, lihat di sini faedahnya dengan lebih terperinci!

1. Nyanyian Meningkatkan Ikatan Anak-Ibu Bapa

Semasa anda menyanyi untuk bayi anda, anda akan merangkumi sentuhan, pelukan, pelukan, gegaran, dan tepukan sesuai dengan lagu. Menyanyi juga akan melibatkan kontak mata, tersenyum, dan mengangguk. Aktiviti-aktiviti ini membantu meningkatkan perkembangan kognitif anak dengan mengeratkan ikatan antara ibu bapa dan anak.

Momen menyanyi adalah masa ketika ibu dan anak perempuan saling menatap. Memandang antara satu sama lain sangat penting kerana dapat memberikan ikatan yang panjang untuk bayi dan ibu bapa. Apabila ibu membuat hubungan mata dengan bayi, anak akan mendapat mesej bahawa mereka penting dan disayangi.

2. Nyanyian Meningkatkan Komunikasi

Menyanyi dengan anak-anak adalah bentuk komunikasi emosi yang indah? Apabila ibu bapa menyanyi kepada bayi, mereka akan merasakan ikatan yang kuat dengan keselesaan. Kesan nyanyian yang menenangkan pada bayi dapat meningkatkan kadar denyutan jantung, pernafasan, pola tidur, pola makan, dan kenaikan berat badan bayi pramatang di wad rawatan intensif neonatal.

Baca juga: Anak kecil anda ketagih dengan alat, inilah kesannya terhadap kesihatan

3. Membina Emosi

Semasa bayi dilahirkan, mereka belum tahu bagaimana mengatur perasaan atau emosi mereka. Itulah sebabnya mereka sering menangis. Menangis adalah cara berkomunikasi bayi. Lama kelamaan, bayi anda akan membina hubungan otak yang membantunya memahami emosi dan mengaturnya secara bebas. Menyanyi adalah medium pengajaran yang berguna untuk membantu bayi mempelajari kemahiran baru ini.

4. Mengurangkan Tahap Tekanan pada Ibu Bapa

Menyanyi lebih daripada sekadar membantu perkembangan anak. Malah membantu ibu bapa untuk mengurangkan tahap tekanan dan menjadi lebih toleran terhadap kekecewaan ibu bapa. Nyanyian juga dapat membantu menyelaraskan emosi ibu bapa dengan anak-anak.

5. Meningkatkan Perkembangan Kognitif

Menyanyi dengan kanak-kanak juga dapat meningkatkan perkembangan kognitif mereka. Menyanyi dapat membantu bayi mengembangkan kemahiran dan mengekalkan daya tumpuan. Menyanyi juga merupakan alat yang sangat ampuh untuk membantu kanak-kanak belajar bahasa.

Baca juga: Sebab Menari dan Menyanyi Bagus untuk Pertumbuhan Kanak-kanak

Pengulangan lirik dalam sajak kanak-kanak meningkatkan perkembangan bahasa dan meningkatkan kemahiran mendengar. Anda akan menyedari bahawa ketika bayi anda membesar dan berkembang, bayi anda akan bertindak balas terhadap lagu dengan senyuman yang lebih luas, pergerakan badan, dan suara baru. Intinya ialah menyanyi adalah kebiasaan yang menyeronokkan dan membantu kanak-kanak bereksperimen dengan bunyi dan perkataan baru.

Itulah faedah membiasakan diri dengan nyanyian kepada bayi. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai kesihatan anak anda, anda boleh bertanya kepada mereka di . Ingin membuat temu janji dengan doktor tanpa menunggu sebentar? Hubungan terus tentu, ya!

Rujukan:

Gooeybrains.com. Diakses pada tahun 2021. 5 sebab menakjubkan mengapa anda harus menyanyi untuk anak-anak anda.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Penyelidik menyiasat mengapa ibu menyanyikan bayi mereka.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found