7 Tanda Kehilangan Kalium Wanita Hamil

Jakarta - Menjaga diet yang sihat dan seimbang adalah suatu keharusan bagi setiap wanita hamil. Kerana, semua nutrien yang dimakan oleh ibu semasa mengandung dapat mempengaruhi janin di dalam kandungan. Di antara banyak jenis nutrien penting yang perlu dipenuhi oleh ibu, kalium adalah salah satu yang tidak boleh dilepaskan.

Kerana, kalium adalah zat yang memainkan peranan penting, terutama dalam menjaga keseimbangan cairan dan elektrolit dalam tubuh. Sekiranya wanita hamil kekurangan kalium (hipokalemia), sudah tentu keadaan badan dan janin akan terjejas. Jadi, apakah tanda-tanda wanita hamil yang kekurangan kalium? Dengarkan selepas ini.

Baca juga: 7 Perkara Yang Terjadi Ketika Badan Anda Kekurangan Kalium

Tanda dan Gejala Wanita Hamil dengan Kekurangan Kalium

Apabila kadar kalium dalam badan terlalu rendah, di bawah 3,6 mmol / L, akan ada sejumlah gejala yang muncul. Berikut adalah beberapa tanda atau gejala awal wanita hamil kekurangan kalium:

 1. Pening dan muntah.

 2. Selera makan hilang.

 3. Sembelit.

 4. Badan terasa lemah.

 5. kesemutan.

 6. Kekejangan otot.

 7. Degupan jantung.

Sekiranya tahap kalium dalam badan sangat rendah, atau kurang dari 2.5 mmol / L, ini adalah keadaan yang agak berbahaya. Beberapa gejala yang muncul ketika mengalami hipokalemia yang teruk adalah:

 • Ileus lumpuh.

 • Lumpuh.

 • Gangguan irama jantung (aritmia).

 • Berhenti bernafas.

Sebelum mengalami gejala hipokalemia yang teruk, wanita hamil harus mengetahui tentang gejala awal hipokalemia. Pantas muat turun permohonan untuk membincangkan gejala yang dialami dengan doktor melalui berbual , atau buat janji temu dengan pakar sakit puan di hospital untuk pemeriksaan lanjut.

Baca juga: Berhati-hatilah dengan 5 gejala ini apabila anda kekurangan kalium

Apakah Bahaya Kekurangan Kalium pada Wanita Hamil?

Kalium adalah salah satu mineral penting untuk mengekalkan keseimbangan cecair dan elektrolit badan. Mineral ini juga memainkan peranan penting dalam pengecutan otot-otot tubuh, penghantaran impuls saraf, dan pembebasan tenaga dari nutrien penting seperti lemak, protein, dan karbohidrat. Pengambilan makanan kaya kalium secara berkala juga dapat mengelakkan kekejangan kaki yang sering terjadi semasa kehamilan.

Sepatutnya, semasa kehamilan, jumlah darah akan meningkat hingga satu setengah kali dari biasa. Itulah sebabnya, wanita hamil memerlukan jumlah kalium yang mencukupi untuk mengekalkan keseimbangan kimia tubuh yang betul. Bersama dengan natrium, kalium juga berperanan mengatur tahap tekanan darah agar tetap optimum. Sekiranya jumlahnya kurang, ia boleh menyebabkan kesan sampingan pada kehamilan.

Kekurangan kalium semasa kehamilan juga boleh memberi kesan negatif pada otot, jantung, dan saraf semasa kehamilan. Sekiranya tidak dirawat, keadaan ini berisiko menyebabkan masalah buah pinggang kronik dan membahayakan kesihatan ibu dan janin.

Baca juga: Sebab Kurang Tidur Boleh Mempengaruhi Metabolisme Badan

Perkara yang boleh menyebabkan wanita hamil kekurangan kalium

Kekurangan kalium semasa kehamilan jarang disebabkan oleh diet. Secara amnya, kadar kalium yang rendah adalah akibat cirit-birit dan muntah yang teruk semasa kehamilan. Mual ringan hingga sederhana serta muntah sekali-sekala tidak akan menjejaskan kesihatan bayi, tetapi muntah yang teruk dan berpanjangan boleh menyebabkan kekurangan kalium dan peningkatan risiko kelahiran prematur.

Oleh itu, pastikan anda kekal terhidrat semasa anda mengalami cirit-birit semasa mengandung. Walaupun cirit-birit jarang menimbulkan bahaya, ibu tidak boleh menganggapnya ringan, terutama semasa mengandung. Selain itu, penggunaan ubat diuretik, atau ubat yang membantu mengeluarkan cecair tambahan dari badan, juga boleh menyebabkan hipokalemia.

Rujukan:
Persimpangan Ibu. Diakses pada tahun 2020. Kalium Semasa Kehamilan: Adakah Baik atau Buruk Bagi Anda.
Persimpangan Ibu. Diakses pada tahun 2020. Hipokalemia Semasa Kehamilan - 6 Sebab, 8 Gejala Dan 4 Rawatan
MedlinePlus. Diakses pada tahun 2020. Kalium Darah Rendah
Pusat Bayi. Diakses tahun 2020. Kalium dalam diet kehamilan anda.
Hidup bersemangat. Diakses pada tahun 2020. Kalium Rendah Semasa Kehamilan.