Adakah benar bahawa cinta hanyalah permainan hormon?

Jakarta - Novelist dari England, Amy Jenkins, pernah mengatakan "Saya tidak percaya pada percintaan dan cinta. Cuma hormon dan bahan kimia yang mendorong kita melakukan hubungan seks. Tidak ada yang lebih mistik daripada nikotin dalam rokok yang anda merokok. " hmmm, perasaan cinta memang boleh mewujudkan "pertempuran" hormon dalam badan, terutama otak. Namun, adakah benar cinta hanya permainan hormon seperti yang dikatakan oleh pengarang? Bulan madu di?

Jangan biarkan dahi anda terus berkerut. Kimia cinta dan seks memang menyimpan seribu satu pertanyaan, dan tentu saja, misteri. Nah, inilah penjelasan dari sudut sains mengenai tahap-tahap yang akan berlaku ketika anda jatuh cinta.

1. Berminat

Tahap pertama pastinya perasaan terpikat atau tertarik pada lawan jenis. Banyak perkara boleh mempengaruhinya. Bermula dari suara, cara bercakap, penampilan, bahasa badan, persamaan sifat, hingga latar belakang. Pada peringkat ini tubuh akan mengaktifkan bahagian otak yang disebut reseptor opioid.

Baca juga: Inilah yang berlaku pada tubuh ketika anda jatuh cinta

Pakar mengatakan, reaksi ini sama dengan reaksi yang berlaku ketika tubuh menerima ubat penghilang rasa sakit, seperti morfin. Berdasarkan kajian dalam jurnal Psikiatri Molekul , orang yang diberi morfin cenderung lebih mudah tertarik, daripada mereka yang tidak diberi morfin.

2. Munculnya Perasaan Cinta

Apabila anda tertarik dengan lawan jenis, sudah tentu anda selalu mahu berada di sekelilingnya. Nah, ini adalah tahap yang dikenali sebagai fasa cinta. Pada tahap ini, tubuh akan memicu penghasilan hormon adrenalin, norepinefrin, dan dopamin. Nah, "pertempuran" ketiga-tiga hormon yang dapat membangkitkan euforia atau perasaan gembira dan bersemangat adalah berlebihan. Bukan hanya itu, reaksi ketiga-tiganya juga boleh menyebabkan reaksi lain di dalam badan. Contohnya, gugup, stres, tegang, hingga gugup hingga mati.

3. Seolah-olah dunia berputar

Tahap ketiga ini akan membuat peredaran darah ke nukleus terkumpul (satu bahagian otak) meningkat. Bahagian ini adalah bahagian otak yang mengawal kesenangan dan pahala. ganjaran ). Apabila anda bersama orang yang anda suka, otak akan membacanya sebagai bentuk keseronokan dan ganjaran. Nah, inilah yang membuatnya seolah-olah dunia anda "berputar-putar". Pakar mengatakan, keadaan ini serupa dengan reaksi otak terhadap candu.

Baca juga: Perbezaan Corak Jatuh Cinta Lelaki vs Wanita

4. Jatuh Cinta

Pada peringkat ini, reaksi kimia di otak menjadi lebih kompleks. Pakar mengatakan, ketika anda memasuki fasa jatuh cinta, tahap zat tertentu di otak seperti serotonin akan menurun. Nah, hormon yang dikurangkan ini adalah sebab mengapa anda merasa sangat taksub dengan pasangan anda. Keadaan ini hampir sama dengan orang yang menderita obsesif kompulsif (OCD), yang tahap hormon serotoninnya relatif rendah.

Pakar mengatakan, penurunan kadar serotonin disertai oleh hormon adrenalin dan norepinefrin yang meroket. Nah, kedua-dua hormon ini akhirnya dapat meningkatkan rangsangan seksual.

Pasti, Jatuh Cinta pada Penglihatan Pertama?

Cinta pandang pertama", Ya, apa pun namanya, kadangkala membuat orang yang merasakannya kehilangan akal. Ramai orang percaya bahawa cinta pada pandangan pertama adalah perkara sebenar. Orang yang percaya dan mengalami ini akan jatuh cinta dalam sekelip mata, wow! Namun, kira-kira berapa lama masa yang diperlukan untuk jatuh cinta?

Baiklah, menurut pakar dan penulis percintaan Lelaki Mengejar, Wanita Pilih seperti yang dilaporkan Harian Elite, sangat sukar untuk menentukan masa yang diperlukan seseorang untuk jatuh cinta. Pakar percintaan mengatakan bahawa dia benar-benar tidak mempunyai jawapan yang tepat untuk ini.

Namun, di tempat lain, ada juga pakar yang mempunyai idea berbeza dari pakar percintaan di atas. Menurut seorang profesor psikologi dari State University of New York, Amerika Syarikat, seseorang boleh jatuh cinta setelah satu pertemuan. Profesor itu berkata, ketika anda bertemu dengan orang asing dan serangkaian pertanyaan peribadi timbul, terutama jika anda melakukannya secara tertutup dan saling mencuri pandangan, ada kemungkinan cinta akan muncul. Berapa cepat?

Baca juga: Wanita Berhati-hati, Bahaya Menyayangi 2 Lelaki Sekaligus

Malangnya, pendapat profesor itu ditolak oleh pakar percintaan. Pakar percintaan mengatakan di atas, jatuh cinta adalah biologi. Oleh itu, dia menganggap bahawa cinta pada pandangan pertama adalah satu kesalahan. Pendek kata, dari pakar percintaan, cinta pada pandangan pertama bukanlah cinta sejati, tetapi hanya nafsu. Sebabnya, ini disebabkan oleh banyak siri reaksi kimia "pertempuran" yang berlaku di otak.

Hmm, pasti jatuh cinta pada pandangan pertama?

Oleh kerana sains telah mengatakan seperti di atas, secara semula jadi reaksi kimia cinta dan seks yang berlaku kepada anda mesti seimbang dengan pemikiran yang sihat. Contohnya, menilai kesesuaian, sifat, untuk biji-bebet-berat pasangan yang berpotensi. Mungkin, ini adalah permulaan perkahwinan yang bahagia pada orang muda.

Mempunyai masalah kesihatan dan ingin berbincang dengan doktor? Betapa mudahnya, anda hanya perlu bertanya terus melalui aplikasi . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!