Bolehkah Tidak Ada Hari Bra Mencegah Kanser Payudara?

, Jakarta - Setiap 13 Oktober diperingati sebagai Tiada Hari Bra atau Tiada Hari Bra. Dari tahun ke tahun, saat ini sering digunakan sebagai kempen untuk meningkatkan kesedaran tentang bahaya barah payudara. Namun, bolehkah membuang bra benar-benar mencegah barah payudara?

Sama seperti Cabaran baldi ais dalam kempen kesedaran untuk Sklerosis Lateral Amyotrophic (ALS), yang tidak berkaitan langsung, tetapi membuat banyak orang ingin tahu tentang mesej yang hendak disampaikan. Kempen Tiada Hari Bra sebagai langkah pencegahan barah payudara. Untuk mengetahui lebih banyak maklumat, baca ulasan berikut!

Baca juga: Kenali 6 Ciri Kanser Payudara

Hubungan antara Penggunaan Bra dan Kanser Payudara

Sebenarnya, tidak ada kaitan langsung antara menghilangkan bra dan mencegah barah payudara, atau meningkatkan risikonya. Ini disahkan oleh kajian yang dilakukan oleh Pusat Penyelidikan Kanser Fred Hutchinson, di Institut Kanser Nasional AS, pada tahun 2014. Kajian yang melibatkan 1.044 wanita pascamenopause yang mempunyai risiko barah payudara dan 469 wanita yang tidak menghidap barah payudara, menyimpulkan bahawa memakai coli tidak meningkatkan risiko terkena barah payudara. risiko barah payudara sama sekali.

Namun, sebilangan orang sering mengaitkannya dengan "barah payudara" sehingga banyak orang berminat untuk memeriahkannya. Terlebih lagi, kempen ini diperingati pada bulan Oktober, yang sememangnya merupakan Bulan Kesedaran Kanser Payudara. Jadi, sebenarnya sah sekiranya Tiada Hari Bra digunakan sebagai kempen kesedaran tentang bahaya barah payudara.

Namun, untuk mencegah barah payudara bukan hanya dilakukan dengan membuang coli. Anda masih perlu mengamalkan gaya hidup sihat, bersenam secara teratur, berehat secukupnya, dan melakukan BSE (Pemeriksaan Sendiri Payudara), yang merupakan salah satu kaedah praktikal dan berkesan untuk mengesan awal kanser payudara.

Sekiranya anda mengalami perubahan bentuk payudara atau masalah kesihatan lain, jangan teragak-agak untuk berbincang dengan doktor anda di aplikasi masa lalu Berbual atau Panggilan Suara / Video . Periksa juga kesihatan badan anda dengan kerap, dengan memanfaatkan ciri pemeriksaan makmal di rumah melalui aplikasi . Cukup dengan muat turun aplikasinya, semua ciri ini boleh digunakan pada telefon pintar di tangan!

Baca juga: 6 Cara Mencegah Kanser Payudara

Kadang-kadang membuang coli boleh membawa faedah ini

Terlepas dari barah payudara, kadang-kadang membuang coli dapat membawa manfaat kesihatan yang baik, seperti:

1. Melancarkan Peredaran Darah

Dengan membuang bra sesekali, aliran darah di sekitar dada akan menjadi lebih lancar. Bukan hanya itu, tisu otot dan kulit di kawasan payudara juga akan menjadi kencang.

2. Melegakan Nafas

Bra yang terlalu ketat dan ketat boleh membuat pernafasan tidak selesa. Cuba bandingkan, setelah seharian melakukan aktiviti, melepaskan coli anda akan membuat anda bernafas dengan lebih selesa dan bebas.

3. Tidur Lebih Baik

Masa terbaik untuk melepaskan coli anda adalah pada waktu tidur. Ini kembali ke titik sebelumnya, bahawa membuang coli dapat membuat pernafasan lebih mudah dan peredaran darah lebih lancar. Oleh itu, apabila anda melepaskannya sebelum tidur, anda boleh tidur lebih lena dan berkualiti.

Baca juga: Ini bukan barah, ini adalah 5 ketulan di payudara yang perlu anda ketahui

4. Bentuk Payudara Lebih Seksi

Sekiranya anda menggunakan coli untuk alasan estetik, tahukah anda bahawa dengan melepaskannya, anda sebenarnya akan mempunyai bentuk payudara yang lebih seksi? Ya, mempunyai kebiasaan menanggalkan coli anda dalam jangka masa panjang dapat menjadikan otot payudara anda kencang dan cantik, anda tahu.

5. Membesarkan Payudara

Adakah anda ingin mempunyai payudara yang lebih besar? Mengeluarkan bra mungkin merupakan jalan penyelesaian. Dengan membiarkan payudara menggantung secara semula jadi, otot dada di dada akan berfungsi secara automatik untuk menentang graviti. Sekiranya ini dilakukan dalam jangka masa panjang, otot-otot ini akan mengencangkan dan menjadikan payudara kelihatan lebih kenyang dan kenyang.

Sekiranya anda tidak kerap memakai coli, ligamen Cooper di sekitar tisu payudara boleh melonggarkan. Ini boleh berlaku kerana terlalu banyak pergerakan dan melantun kerana ketiadaan sokongan untuk masa yang lama. Lama kelamaan, payudara menjadi kendur dan mungkin bagi sesetengah wanita menjadi tidak selesa.

6. Mengurangkan Ketidakselesaan Semasa PMS

Semasa mengalami PMS ( Sindrom Pra-haid , sesetengah wanita mungkin mengalami kelembutan payudara sebagai gejala. Ini boleh membuat anda lebih menderita semasa PMS, jika anda terpaksa memakai coli untuk waktu yang lama. Oleh itu, membuang coli boleh menjadi jalan keluar untuk mengatasi masalah sakit payudara yang sering dialami ketika tetamu bulanan akan datang.

Itulah perbincangan mengenai hubungan antara Tiada Hari Bra dengan barah payudara. Dengan mengetahui fakta yang berkaitan dengan ini, diharapkan setiap wanita menjadi lebih bijak dan memahami tentang penyakit yang boleh menyebabkan beberapa kesan berbahaya pada tubuh. Juga pastikan untuk melakukan pemeriksaan berkala setiap tahun untuk memastikan kesihatan anda.

Rujukan:
NHS Choices UK. Diakses pada tahun 2021. Memakai coli 'tidak meningkatkan risiko barah payudara'.
Kesibukan. Diakses pada tahun 2021. 11 Faedah Menuju Berani.
Nyata Sederhana. Diakses pada tahun 2021. Inilah Yang Sebenarnya Berlaku Apabila Anda Berhenti Memakai Bra.