5 Cara Menenangkan Fikiran Anda Ketika berada dalam Suasana Buruk

Jakarta - Dua kunci penting dalam aktiviti harian adalah pemikiran dan perasaan. Apabila perasaan itu gembira, gembira, atau berbunga-bunga, apa sahaja yang dilakukan tentunya akan menggembirakan. Malangnya, ini tidak dapat berterusan selama-lamanya. Fikiran dan perasaan yang tidak biasa atau biasa disebut mood buruk juga tidak jarang didekati. Sekiranya ini berlaku, semua yang dilakukan tidak akan optimum.

Baca juga: Ketahui tanda-tandanya, ini adalah 4 cara mudah untuk mengatasi tekanan

Untuk mengatasi ini, tidak sedikit orang yang memerlukan penggalak mood atau dorongan. Sebabnya, jika dibiarkan berterusan, mood buruk tidak hanya mempengaruhi diri sendiri, tetapi juga orang lain di sekeliling anda. Tetapi tenang, ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk menenangkan fikiran. Bagaimana untuk?

1. Tarik nafas dalam-dalam

Langkah pertama yang dapat diambil dengan mudah untuk meningkatkan mood anda adalah dengan menarik nafas panjang. Caranya, cuba tutup mata dan tarik nafas melalui hidung, kemudian hembuskan melalui mulut anda. Lakukan kaedah ini dengan perlahan dan berulang kali sehingga mood ( mood ) anda bertambah baik.

Baca juga: 3 Jenis Latihan Pernafasan untuk Meringankan Tekanan

Walaupun sering dilakukan semasa yoga, anda juga dapat melakukan teknik pernafasan ini setiap hari untuk menjadikan tubuh lebih santai dan minda lebih tenang. Semoga dengan cara ini, perasaan anda dapat menjadi lebih baik dan anda dapat kembali melakukan aktiviti anda.

2. Mendengar Muzik

Mendengarkan muzik adalah salah satu cara untuk menenangkan fikiran. Tidak ada salahnya memainkan lagu kegemaran anda untuk menenangkan fikiran. Aktiviti ini juga secara tidak sedar meningkatkan mood, mengurangkan tekanan, dan membantu menurunkan tekanan darah. Sebenarnya, kajian yang diterbitkan di Jurnal Psikiatri Dunia menyatakan bahawa terapi muzik dapat mengurangkan

kemurungan dan kegelisahan, untuk meningkatkan mood, harga diri, dan

kualiti hidup.

3. Tidur dan Rehat

Bila mood buruk , pilihan terbaik yang boleh anda ambil adalah berehat dan tidur. Kedua-dua perkara ini tidak diragukan lagi mengenai kesannya. Ketika badan tidur atau berehat, fikiran dan perasaan seolah-olah mula kembali ke fasa tenang. Sekiranya anda bangun, perasaan itu akan menjadi lebih baik dan mood buruk Apa yang awalnya dirasakan dapat hilang dengan sendirinya.

4. Makan Coklat

Cara lain yang boleh dilakukan adalah dengan memakan coklat. Ini kerana coklat mengandungi phenethylamine, bahan yang boleh menghasilkan endorfin. Endorfin adalah hormon yang dapat membuat seseorang merasa bahagia, seperti sedang jatuh cinta. Kajian lain juga menyatakan bahawa coklat mengandungi anandamie yang dapat menjadikan otak berfungsi lebih tenang, sehingga anda dapat lebih santai. Selain makan coklat, anda juga dapat mengurangkan mood buruk dengan minum teh.

5. Meditasi

Banyak kajian menyatakan bahawa meditasi mempunyai kesan positif terhadap mood seseorang. Itulah sebabnya meditasi digunakan secara meluas sebagai cara untuk menangani gangguan fizikal dan mental, seperti tekanan dan kemurungan. Amalan ini umumnya dilakukan dengan duduk diam sambil bernafas perlahan dan teratur, sekurang-kurangnya selama 15-20 minit.

Baca juga: Teh atau Kopi, Mana Yang Lebih Sihat?

Itulah beberapa cara untuk menenangkan fikiran yang boleh anda cuba. Sekiranya perasaan anda tidak bertambah baik, anda harus segera berjumpa doktor . Melalui aplikasi tersebut , anda boleh berbincang dengan doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Ayuh, muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang.