Harus Tahu, Inilah Cara Merawat Atelektasis

, Jakarta - Atelectasis adalah penyakit yang terjadi ketika bahagian atau satu lobus paru-paru terganggu. Ini kemudian menyebabkan organ tidak dapat berfungsi dengan normal. Penyakit atelectasis menyebabkan kantung udara atau alveoli di paru-paru mengempis dan mengganggu fungsi pernafasan.

Terdapat pelbagai penyebab atelektasis yang boleh mempengaruhi keparahan dan kerosakan tisu alveolar. Penyakit ini boleh menyerang sesiapa sahaja, termasuk orang yang mempunyai sejarah penyakit pernafasan. Pada orang yang sebelumnya mempunyai penyakit pernafasan, penampilan atelektasis dapat memperburuk kesukaran bernafas yang terjadi. Keadaan ini juga dapat mengurangkan kadar oksigen dalam darah. Jadi, bagaimana merawat penyakit atelektasis?

Baca juga: Punca Atelectasis

Cara Merawat Atelektasis Yang Perlu Anda Ketahui

Penyakit ini terbahagi kepada dua jenis, iaitu atelektasis obstruktif dan atelektasis bukan obstruktif. Atelectasis sering berlaku akibat penggunaan anestesia untuk pembedahan. Sebabnya, anestesia boleh mencetuskan perubahan corak pernafasan dan penyerapan gas asing dan tekanan di paru-paru. Ini kemudian menyebabkan alveoli runtuh dan menyebabkan atelektasis. Selain anestesia, penyakit atelektasis juga boleh disebabkan oleh pelbagai perkara lain.

Malangnya, gejala penyakit ini sering sukar diperhatikan kerana ia tidak muncul dengan cepat. Keterukan dan ukuran atelektasis paru-paru yang terkena adalah faktor penentu dalam penampilan gejala. Selain itu, gejala penyakit ini juga bergantung pada adanya atau tidak adanya penyumbatan pada bronkus atau adanya jangkitan yang dapat memperburuk atelektasis.

Secara umum, terdapat beberapa gejala yang sering muncul sebagai tanda penyakit ini. Atelectasis dicirikan oleh gejala, seperti kesukaran bernafas, batuk, dan pernafasan yang cepat dan pendek. Penyakit ini juga boleh berlaku kerana penyumbatan bronkus. Dalam keadaan ini, gejala yang muncul adalah rasa sakit di kawasan atelektasis yang terjejas, dispnea tiba-tiba, sianosis, peningkatan degupan jantung, demam, kejutan, dan tekanan darah rendah aka hipotensi.

Baca juga: Atelektasis Obstruktif dan Bukan Obstruktif, Apa Perbezaannya?

Rawatan harus diberikan segera kepada penderita atelektasis, terutama jika gejalanya parah. Rawatan untuk penyakit ini bergantung kepada penyebabnya. Atelektasis ringan biasanya sembuh sendiri tanpa memerlukan rawatan khas. Walau bagaimanapun, gangguan pernafasan tidak boleh dipandang ringan.

Atelektasis yang disebabkan oleh penyakit atau keadaan tertentu dirawat dengan merawat penyakit yang mendasari. Sekiranya keadaan disebabkan oleh tumor, rawatan untuk atelektasis mesti melibatkan kemoterapi atau pembedahan untuk membuang tumor dari badan. Penyakit ini juga boleh muncul sebagai komplikasi pembedahan.

Penyakit atelectasis yang muncul setelah pembedahan dapat dirawat secara beransur-ansur melalui fisioterapi dada dan pernafasan. Kaedah rawatan ini bertujuan untuk membantu alveoli mengembang semula setelah sebelumnya mengalami deflasi akibat pembedahan. Langkah-langkah terapi adalah:

  • Dada Tepuk tangan

Rawatan ini dilakukan dengan mengetuk dada pada bahagian yang mengalami deflasi akibat atelektasis. Tujuannya adalah untuk merehatkan alveoli, supaya fungsi paru-paru dapat kembali normal.

  • Teknik Pernafasan Dalam

Teknik pernafasan dalam juga dapat digunakan untuk mengobati atelektasis. Kaedah ini dapat dilakukan dengan bantuan alat spirometri insentif dan digabungkan dengan teknik latihan batuk untuk mengeluarkan cecair lendir.

  • Cecair Pembuangan

Penyakit atelectasis dirawat dengan membuang cairan lendir. Salah satu cara yang dapat dilakukan adalah dengan meletakkan kepala lebih rendah dari badan, sehingga lebih banyak cairan dapat keluar dari sebelumnya.

Baca juga: Gejala Atelektasis yang Perlu Diperhatikan

Ketahui lebih lanjut mengenai penyakit atelektasis dan cara mengubatinya dengan meminta doktor di aplikasi . Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui i Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2019. Atelectasis.
Medscape. Diakses pada tahun 2019. Atelectasis.