Jangan Meremehkan, UTI Juga Boleh Menyerang Anak Kecil Anda

, Jakarta - Jangkitan saluran kencing serupa dengan gangguan yang berlaku pada orang dewasa. Salah satu penyebab gangguan ini adalah kurangnya menjaga kebersihan bahagian intim, sehingga bakteria dapat memasukinya. Ini boleh menyebabkan rasa sakit atau terbakar ketika membuang air kecil.

Nampaknya, jangkitan saluran kencing juga boleh berlaku pada kanak-kanak, anda tahu. Gangguan ini lebih kerap berlaku pada kanak-kanak perempuan berbanding kanak-kanak lelaki. Seorang kanak-kanak yang mengalami jangkitan saluran kencing harus segera mendapatkan rawatan, kerana kerosakan ginjal dan jangkitan yang lebih serius mungkin berlaku.

Baca juga: Punca Jangkitan Saluran Kencing yang Perlu Anda Ketahui dan Waspadalah

Jangkitan Saluran Kencing pada Kanak-kanak

Saluran kencing adalah bahagian badan yang berguna untuk membuat, menyimpan, dan membuang air kencing, yang merupakan sisa dari badan. Air kencing dihasilkan oleh buah pinggang dan mengalir ke pundi kencing melalui ureter. Pundi kencing menyimpan air kencing sehingga dikosongkan melalui kencing. Uretra pada lelaki berada di hujung zakar, sementara pada wanita berada di faraj.

Air kencing normal tidak mengandungi bakteria di dalamnya, dan aliran sehala berguna untuk mencegah jangkitan. Walau bagaimanapun, bakteria boleh memasuki air kencing melalui uretra dan meneruskan pundi kencing. Akibatnya, seseorang mengalami jangkitan saluran kencing ketika bakteria telah menyerang. Bukan hanya orang dewasa, kanak-kanak juga boleh mendapat jangkitan saluran kencing.

Penyakit ini adalah salah satu masalah yang sering berlaku pada kanak-kanak dan mesti mendapat rawatan yang betul sehingga mudah diatasi. Salah satu cara untuk menjinakkan bakteria ini adalah dengan menggunakan terapi antibiotik. Gangguan yang kurang dari 28 hari tidak akan dianggap sebagai masalah khas. Oleh itu, penting untuk mengetahui gejala dan penyebab jangkitan saluran kencing pada kanak-kanak.

Baca juga: Ini adalah perbezaan antara jangkitan saluran kencing dan batu pundi kencing

Gejala Jangkitan Saluran Kencing pada Kanak-kanak

Kanak-kanak dengan jangkitan saluran kencing pada amnya akan mengalami lapisan pundi kencing, uretra, ureter, dan buah pinggang yang merah dan bengkak. Pada kanak-kanak yang lebih tua, dia mungkin mengadu sakit di bahagian bawah abdomen atau belakang, dan lebih kerap membuang air kecil.

Di samping itu, anak ibu mungkin menangis ketika membuang air kecil, atau mengadu kesakitan yang timbul dan hanya beberapa tetes air yang keluar. Kanak-kanak itu juga mungkin sukar mengawal pengeluaran air kencing, jadi tidak dapat dielakkan.

Sekiranya anak anda masih bayi atau terlalu muda untuk menggambarkan bagaimana perasaannya, gejala yang tepat mungkin tidak jelas dan mungkin tidak berkaitan dengan gangguan saluran kencing. Di samping itu, demam tinggi dan selera makan mungkin berlaku. Bau kotoran busuk di lampinnya juga boleh menjadi tanda UTI.

Kemudian, jika ibu mempunyai pertanyaan mengenai jangkitan saluran kencing pada anak-anak, doktor dari Dr dapat menjawab kekeliruan yang ada dengan jelas. Ia mudah, cuma muat turun permohonan dalam telefon pintar penggunaan seharian!

Punca Jangkitan Saluran Kencing pada Kanak-kanak

Air kencing seseorang yang sihat tidak mengandungi bakteria. Walau bagaimanapun, bakteria terdapat pada kulit dan terdapat dalam jumlah besar di kawasan rektum. Kadang kala, bakteria dapat menaikkan uretra ke pundi kencing. Apabila itu berlaku, bakteria akan berlipat ganda dan menyebabkan jangkitan yang akhirnya membawa kepada jangkitan saluran kencing.

Terdapat dua jenis gangguan yang berlaku di saluran kencing, iaitu jangkitan pundi kencing dan jangkitan buah pinggang. Apabila jangkitan berlaku di pundi kencing, ia boleh menyebabkan pembengkakan dan kesakitan pada pundi kencing, juga dikenal sebagai cystitis. Sekiranya menjangkiti buah pinggang, ia juga dikenali sebagai pielonefritis.

Jangkitan yang berlaku di buah pinggang lebih serius daripada pada pundi kencing, terutama pada anak kecil. Ini boleh membahayakan buah pinggang sehingga mesti dikesan lebih awal. Ramai kanak-kanak yang menderita gangguan ini mesti segera mendapatkan rawatan agar buah pinggang mereka dilindungi.

Baca juga: Bolehkah Anyang-Anyang menjadi tanda jangkitan saluran kencing?

Oleh itu, untuk mengelakkan ini adalah memastikan anak anda minum air secukupnya setiap hari. Pada anak-anak yang mudah dijangkiti, antibiotik dalam jumlah rendah dapat dimakan. Di samping itu, menukar lampin lebih kerap juga dapat mengelakkan kanak-kanak mendapat jangkitan saluran kencing yang berbahaya.

Rujukan:
Kesihatan Urologi. Diakses pada tahun 2020. Apa itu Jangkitan Saluran Urin (UTI) pada Kanak-kanak?
MedicineNet. Diakses pada tahun 2020. Jangkitan Saluran Urin (UTI) pada Kanak-kanak.