9 Gejala Katarak yang Perlu Diperhatikan

, Jakarta - Dahulu, katarak dikenal sebagai penyakit orang tua, sekarang anggapan itu tidak lagi benar. Kerana, sebenarnya, penyakit mata ini boleh terjadi pada siapa saja, dari pelbagai peringkat usia. Kanak-kanak, malah bayi boleh mengalami masalah penglihatan ini jika mereka mempunyai faktor risiko. Oleh itu, sangat penting untuk mengetahui gejala katarak sedini mungkin, agar rawatan dapat dilakukan dengan segera.

Berikut adalah beberapa simptom katarak yang perlu anda ketahui dan perhatikan:

1. Memutihkan Mata Hitam

Gejala khas katarak adalah pemutihan bahagian hitam mata, khususnya lensa mata. Bahagian mata ini sebenarnya jelas atau telus, tetapi dari luar ia hanya kelihatan hitam. Nah, pemutihan bahagian hitam mata pada mulanya tidak kelihatan nyata. Namun, lama-kelamaan ia kelihatan mendung, sehingga kemudian berubah menjadi putih pekat.

Baca juga: Kenali Tanda dan Gejala Katarak pada Warga Emas

Ini dapat membuat penghidap mengalami gangguan penglihatan, yang jika tidak dirawat dapat menyebabkan kebutaan. Oleh itu, jika anda menemui lapisan putih pada mata, segera berjumpa doktor. Untuk melakukan pemeriksaan, sekarang anda boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital melalui permohonan , kamu tahu. Oleh itu, pastikan anda mempunyai muat turun aplikasi di telefon anda, ya.

2. Penglihatan kabur pada waktu malam

Selain rabun malam, penglihatan malam yang memburuk juga boleh menjadi gejala awal katarak. Ini menyukarkan penderita untuk melakukan aktiviti pada waktu malam, seperti memandu kereta. Sekiranya anda mengalami ini, segera bincangkan keadaannya dengan doktor mata. Sekarang, perbincangan dengan doktor juga boleh dilakukan dalam aplikasi , melalui ciri Berbual atau Panggilan Suara / Video.

3. Sensitif terhadap Cahaya

Gejala katarak juga dapat dikenali dari kepekaan mata terhadap cahaya. Sensitiviti yang dimaksudkan bukan hanya silau, tetapi mata akan sakit ketika mendapat pancaran cahaya, seperti lampu atau lampu kilat pada kamera misalnya.

4. Sering Melihat Halo

Awan kecil di lensa mata menjadikan cahaya yang masuk ke mata menyebar. Ini menjadikan orang yang menghidap katarak sering melihat halo, terutamanya ketika melihat lampu atau sumber cahaya lain.

Baca juga: Punca Katarak Yang Perlu Anda Ketahui

5. Memerlukan Cahaya Lebih Cerah Semasa Aktiviti

Untuk melakukan pelbagai aktiviti, cahaya atau pencahayaan diperlukan. Walau bagaimanapun, orang yang mengalami gejala katarak cenderung memerlukan cahaya yang lebih terang atau kedudukan lampu yang sangat dekat untuk dapat bergerak.

6. Pandangan Berganda

Tidak hanya melihat lingkaran cahaya, membran putih yang menutupi lensa mata juga dapat menggandakan penglihatan orang yang menghidap katarak. Akibatnya, sebuah objek mungkin mempunyai 2 atau lebih. Keadaan ini sebenarnya bukan sahaja merupakan gejala katarak, tetapi juga boleh disebabkan oleh gangguan perubatan lain, seperti tumor otak, pembengkakan kornea, sklerosis berganda, atau strok.

7. Objek Nampak Semua Kuning

Gejala katarak biasanya dialami ketika keadaan semakin teruk. Kerana gumpalan protein menutupi lensa mata, yang kemudian berubah warna menjadi kuning atau coklat. Ini menjadikan semua cahaya yang masuk akan memberikan hasil kuning, dan semua objek yang dilihat semuanya berwarna kuning.

Baca juga: Jangan Meremehkan Glaukoma, Inilah Faktanya

8. Sukar membezakan warna

Simptom katarak ini adalah kesan dari gejala sebelumnya. Oleh kerana semua objek menjadi kuning, orang dengan katarak mengalami kesukaran untuk mengenali warna objek. Sebenarnya, penglihatan kabur juga dapat menjadikan sesuatu kelihatan bersih seperti kotor atau bernoda.

9. Tidak dapat Mengira Kedalaman atau Ketinggian

Semasa mengalami katarak, seseorang juga akan merasa sukar atau bahkan tidak dapat mengira kedalaman dan tinggi objek. Contohnya, ketika melihat kolam renang, orang yang menghidap katarak akan sukar untuk mengira sejauh mana kedalamannya. Walaupun semakin teruk, mereka juga tidak dapat menebak ketinggian tangga ketika menuruni tangga.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2019. Katarak
WebMD. Diakses pada tahun 2019. Gejala Katarak
Garis Kesihatan. Diakses 2019. 7 Gejala Katarak