5 Makanan Kaya Tembaga untuk Mencegah Penyakit Berbahaya

Jakarta - Tembaga adalah sejenis mineral yang diperlukan tubuh untuk membantu menjaga kesihatan sambil melindungi tubuh daripada terkena penyakit berbahaya. Walaupun jumlah pengambilan yang diperlukan tidak banyak, mineral yang satu ini berperanan besar untuk menyokong kesihatan, kerana membantu pembentukan sel darah merah, tulang, tisu penghubung, dan beberapa enzim penting.

Bukan hanya itu, tembaga juga terlibat dalam pemprosesan kolesterol, fungsi sistem kekebalan tubuh, dan menyokong pertumbuhan dan perkembangan janin di dalam rahim. Pengambilan mineral ini setiap hari hanya 900 mikrogram sehari untuk orang dewasa. Walau bagaimanapun, bagi wanita hamil dan menyusui, keperluan meningkat antara 1 hingga 1.3 miligram sehari. Berikut adalah beberapa sumber makanan kaya tembaga yang anda dapat dengan mudah:

Hati

Organ dalaman atau sering disebut jeroan, seperti hati, mempunyai nilai pemakanan yang sangat tinggi. Organ ini menyediakan banyak nutrien dalam jumlah yang mencukupi, seperti vitamin B12, vitamin A, riboflavin atau vitamin B2, asam folat besi, dan kolin. Walau bagaimanapun, tahap tinggi vitamin A dalam makanan ini boleh membahayakan janin, jadi wanita hamil tidak boleh mengkonsumsinya secara berlebihan.

Baca juga: Apa Khasiat Vitamin B untuk Tubuh?

Tiram

Rasanya tidak hanya enak, tiram juga rendah kalori tetapi mengandungi banyak nutrien penting yang diperlukan oleh tubuh, seperti zink, selenium, dan vitamin B12. Bukan hanya itu, makanan ini juga merupakan sumber tembaga yang baik kerana menyediakan 7.6 miligram per 100 gram. Namun, elakkan memakannya dalam bentuk mentah kerana terdedah kepada keracunan makanan.

Cendawan Shitake

Cendawan jenis ini selamat dimakan, banyak terdapat di Asia Timur, dan mempunyai rasa umami yang kuat, sehingga banyak digunakan sebagai perasa semula jadi dalam memasak. Empat cendawan shitake kering atau seberat 15 gram, seperti yang tertulis di halaman Garis Kesihatan , mengandung 44 kalori, 2 gram serat dan sejumlah nutrien, termasuk selenium, mangan, zink, asam folat, vitamin B1, B5, B6, dan vitamin D.

Baca juga: Untuk Kehidupan yang Lebih Sihat, Ini adalah 4 Nutrien Penting untuk Wanita

Coklat gelap

Coklat gelap mengandungi jumlah pepejal koko yang sangat tinggi, kurang susu dan gula daripada coklat biasa. Makanan ini kaya dengan antioksidan, serat, dan nutrien lain, seperti zat besi, mangan, dan tembaga. Kajian bertajuk Pengambilan Kakao, Tekanan Darah, dan Kematian Kardiovaskular: Kajian Orang Tua Zutphen diterbitkan oleh Arkib Perubatan Antarabangsa membuktikan bahawa pengambilan coklat gelap sebagai sebahagian daripada diet seimbang didapati dapat mengurangkan faktor risiko penyakit jantung.

Kacang dan Biji-bijian

Kedua-dua makanan ini merupakan sumber nutrien yang sangat baik untuk tubuh. Mereka kaya dengan serat, protein dan lemak sihat. Walaupun setiap jenis mempunyai nilai pemakanan yang berbeza, kebanyakan kacang dan biji mengandungi sejumlah besar tembaga.

Sebagai contoh, 1 auns almond atau kacang mete masing-masing menawarkan 33 peratus tembaga dan 67 peratus dari pengambilan harian rujukan. Sebagai alternatif, 1 sudu besar (9 gram) biji bijan mengandungi kira-kira 44 peratus pengambilan tembaga harian yang disyorkan.

Baca juga: 6 Makanan untuk Meningkatkan Hormon pada Wanita

Ternyata, walaupun jumlah pengambilan yang diperlukan tidak sebanyak kalsium, tetapi tembaga masih merupakan mineral penting yang diperlukan oleh tubuh untuk mencegah tubuh daripada terkena penyakit berbahaya. Namun, anda juga tidak boleh lupa untuk memeriksa kesihatan anda secara berkala. Cukup gunakan aplikasi , kerana anda lebih mudah bertanya kepada doktor atau jika anda ingin membeli ubat tanpa perlu pergi ke farmasi. Anda juga boleh membuat janji temu di hospital melalui aplikasi , Macam mana boleh jadi!

Sumber:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 8 Makanan yang Tinggi Tembaga.
Data Pemakanan. Diakses pada tahun 2020. Kacang, Almond, Panggang Kering, Tanpa Garam Ditambah (Termasuk Makanan Komoditi USDA A255, A263) Fakta & Kalori Pemakanan.
Buijsse, Brian et al. 2006. Diakses pada tahun 2020. Pengambilan Kakao, Tekanan Darah, dan Kematian Kardiovaskular: Kajian Orang Tua Zutphen. Arkib Perubatan Antarabangsa 166 (4): 411-7.