Kerap Muntah Semasa Kehamilan Awal, Ini Sebabnya

, Jakarta - Sakit pagi atau keadaan mual dan muntah pada trimester awal kehamilan, yang dialami oleh banyak wanita hamil. Keadaan ini dapat bertahan sepanjang hari, bukannya berlaku ketika ibu baru memulakan aktiviti pada waktu pagi.

Walau bagaimanapun, penyebab mual dan muntah semasa kehamilan juga tidak diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, sangat disyaki bahawa keadaan ini disebabkan oleh perubahan hormon yang berlaku secara semula jadi.

Oleh itu, apakah faktor lain yang menyebabkan ibu sering muntah semasa mengandung?

Baca juga: Mual Semasa Kehamilan? Atasi Dengan Cara Ini!

Bukan Hanya Masalah Hormon

Mual dan muntah biasanya menyertai kehamilan, tetapi secara amnya para pakar mengesyaki bahawa keadaan ini berlaku kerana peningkatan hormon hCG (human chorionic gonadotropin), hormon yang dihasilkan semasa kehamilan.

Kerana, tidak lama selepas telur disenyawakan, tubuh akan menghasilkan hCG dan jumlahnya akan meningkat pada awal kehamilan. Jadi, anda tidak perlu terkejut jika anda mengalami loya dan muntah pada awal kehamilan.

Bukan hanya hCG, hormon estrogen juga bertindak sebagai pencetus mual dan muntah semasa mengandung. Sebab-sebab lain yang juga disyaki sebagai penyebab mual dan muntah semasa mengandung adalah keadaan wanita hamil yang lebih sensitif terhadap bau tertentu, sistem pencernaan yang lebih sensitif, dan tekanan.

Selain perkara di atas, terdapat juga beberapa perkara lain yang boleh menyebabkan seorang ibu sering muntah semasa mengandung, iaitu:

  • Ini adalah kehamilan pertama saya.

  • Jangkitan saluran kencing juga boleh menyebabkan mual dan muntah.

  • Mempunyai sejarah loya kerana menggunakan alat kontraseptif yang mengandungi estrogen.

  • Pernah mengalami mual pada kehamilan sebelumnya.

  • Mengandung anak kembar.

  • Mempunyai sejarah penyakit pagi di dalam keluarga.

  • Mempunyai sejarah penyakit bergerak.

Baca juga: Petua Memulihkan Selera Makan Semasa Mual

Mungkinkah Lebih Buruk?

Secara amnya, masalah loya dan muntah ini akan hilang setelah usia kehamilan 12 minggu atau selepas trimester pertama berakhir. Namun, ada juga beberapa wanita yang mengalami sakit pagi sehingga 20 minggu kehamilan. Sebenarnya, ada yang mengalaminya sepanjang kehamilan.

Perkara yang perlu diingat, sekiranya keadaan loya dan muntah semakin teruk, segera berbincang dengan doktor anda. Kerana, keadaan loya dan muntah yang melampau tidak lagi disebut sebagai sakit pagi. Dalam dunia perubatan, ini disebut sebagai hiperemesis gravidarum . Awas, keadaan ini boleh menyebabkan wanita hamil mengalami dehidrasi kerana loya dan muntah yang berlaku secara berterusan.

Baca juga: 5 Gejala Hyperemesis Gravidarum yang Perlu Diperhatikan

Jadi, apa yang menyebabkan hiperemesis gravidarum ? Keadaan ini diduga disebabkan oleh peningkatan kadar hormon serum HCG (human chorionic gonadotropin) dan estrogen. Walau bagaimanapun, mual dan muntah yang melampau semasa kehamilan juga dapat menunjukkan kehamilan berganda atau mol hidatidiform (pertumbuhan tisu yang tidak normal).

Di samping itu, pada trimester pertama, riwayat keluarga, kegemukan dan hamil untuk pertama kalinya juga boleh mencetuskan hiperemesis gravidarum.

Segera hubungi doktor anda sekiranya gejala sakit pagi semakin teruk. Ingat, pengendalian yang betul dan pantas diperlukan untuk kesihatan ibu dan janin. Untuk melakukan pemeriksaan, anda boleh membuat temu janji dengan doktor di hospital pilihan anda secara langsung melalui permohonan . Mudah bukan? Ayuh muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!