Sekiranya anda ingin mengambil anak anjing, berikut adalah 5 perkara yang perlu anda sediakan

Jakarta - Adakah anda merancang untuk mengambil anak anjing atau anak anjing ? Sekiranya ada, ada beberapa perkara yang perlu anda sediakan sebelum menerimanya. Anda tidak hanya harus menyiapkan tempat tinggal yang selesa, tetapi juga harus memperhatikan makanan dan kesihatan haiwan kesayangan. Jadi, apakah perkara-perkara yang mesti disiapkan sebelum diguna pakai? anak anjing ? Berikut adalah beberapa perkara yang harus anda persiapkan terlebih dahulu:

Baca juga: Adakah berbahaya untuk tidur dengan anjing peliharaan?

1. Menyiapkan Sangkar, Pagar, atau Kargo Haiwan Peliharaan

Sangkar, pagar dan kargo haiwan kesayangan adalah mesti dimiliki sebelum membuat keputusan untuk mengadopsi anak anjing . Setiap objek ini mempunyai fungsi yang berbeza. Kandang boleh digunakan jika anda ingin mengeringkan haiwan kesayangan anda. Pagar adalah had tempat anak anjing bermain supaya dia tidak mengacaukan seluruh rumah. Anda dapat melihat dan menontonnya dari jauh.

Manakala kargo haiwan kesayangan adalah sangkar bersaiz lebih kecil yang digunakan untuk membawa haiwan peliharaan ke doktor atau melakukan perjalanan jarak jauh atau dekat. kargo haiwan kesayangan biasanya diperbuat daripada pelbagai bahan, seperti plastik, keluli tahan karat, atau gentian kaca . kargo haiwan kesayangan dengan bahan keluli tahan karat biasanya bertahan seumur hidup, tetapi berat untuk dibawa. Sementara itu, kargo haiwan kesayangan diperbuat daripada plastik dan gentian kaca , biasanya lebih ringan dan lebih senang dibawa.

2. Menyiapkan Tempat Tidur Khas Anak Anjing

Katil khas anak anjing menjadi sesuatu yang perlu disiapkan seterusnya. Tiba di rumah, anak anjing akan memerlukan tempat tidur yang selesa untuk berbaring. Dalam kes ini, anda boleh memilih tempat tidur khas anak anjing dengan bahan yang selesa dan lembut. Perkara yang paling penting ialah, pilih tempat tidur dari bahan yang mudah dicuci.

Sekiranya anak anjing orang yang anda pakai mempunyai kebiasaan menggigit atau mengunyah di atas katil, jangan biarkan itu berlaku, okey? Sebabnya, jika busa ditelan, ia akan mencetuskan masalah kesihatan dalam bentuk penyumbatan usus. Anda harus memilih bahan tempat tidur atau agar yang lebih tebal anak anjing tidak mempunyai keinginan untuk mengunyah.

3. Menyiapkan Rantai Anak Anjing

Rantai anak anjing diperlukan untuk membuatnya berjalan bersama. Selain itu, anda juga boleh memberikan kalung kepadanya tanda nama pada tali leher. Jangan lupa masukkan nama, alamat, dan nombor telefon anda. Sekiranya sesuatu yang buruk berlaku, dan anak anjing hilang, sekurang-kurangnya orang yang menjumpainya dapat menghubungi anda dengan segera. Untuk bahan kalung, anda boleh memilih jenis nilon. Sesuaikan dengan ukuran leher anak anjing , iaitu dengan memulas jarinya antara kalung dan leher.

Baca juga: 5 Tanda Anjing Peliharaan Anda Mempunyai Alergi

4. Menyediakan Mangkuk Makanan dan Air

Menyiapkan mangkuk makanan dan air adalah perkara seterusnya yang perlu disediakan. Mangkuk boleh didapati dalam pelbagai bahan, seperti seramik, keluli tahan karat , plastik, hingga kaca. Dari pelbagai bahan ini, anda boleh memilih mengikut anggaran dan keperluan anda.

Sekiranya anda memilih harga termurah, pilihlah dari plastik. Bahan ini cukup berbahaya, kerana dapat menampung bakteria dan residu, terutama di kawasan goresan atau penyok. Sekiranya mangkuk menunjukkan tanda-tanda kerosakan, gantilah dengan yang baru dengan segera.

Sekiranya anda memilih mangkuk seramik atau kaca, ia cenderung lebih berat dan lebih mahal. Belum lagi risiko tinggi patah dan pecahan akan berbahaya anak anjing . Sekiranya mangkuk seramik atau kaca adalah pilihan, pastikan anda mencucinya secara berkala untuk mengelakkan penumpukan bakteria.

Sekiranya anda memilih untuk menggunakan mangkuk yang diperbuat daripada bahan keluli tahan karat , bahan ini adalah pilihan yang paling mahal dan terbaik. Mangkuk ini kuat, senang dibersihkan, dan terlalu sukar digigit. Ini akan mengurangkan risiko mangkuk rosak akibat gigitan anak anjing .

5. Menyiapkan Peralatan dandanan

Menyiapkan peralatan dandanan adalah satu perkara yang perlu disiapkan. Anda juga perlu belajar mandi anak anjing diri mereka sendiri, kerana bulu mereka perlu dibasuh, disikat dan disikat dengan kerap. Perkara yang sama berlaku untuk kuku, telinga dan gigi, yang mesti dibersihkan secara berkala. Berikut adalah beberapa peralatan dandanan diperlukan:

  • Pengering rambut;
  • Berus bulu;
  • Sikat;
  • Bola kapas;
  • Pembersih telinga;
  • Kuku penggunting;
  • Syampu dan perapi;
  • Tuala;
  • Berus gigi dan ubat gigi khas anak anjing.

Baca juga: Anjing Boleh Mengalami Masalah Sendi, Inilah Sebabnya

Terdapat beberapa perkara yang perlu disiapkan sebelum mengadopsi anak anjing. Selain itu, anda juga perlu membuat persediaan belanjawan tambahan vaksinasi dan pemeriksaan rutin supaya anak anjing sentiasa dalam keadaan sihat. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai vaksin apa yang akan dijalankan, dan kapan masa yang tepat untuk melakukannya, anda boleh berbincang secara langsung dengan doktor haiwan anda dalam aplikasi. .

Rujukan:
Kelab Kennel Amerika. Diakses pada tahun 2020. Bersedia untuk Anak Anjing Baru.
The Spruce Pet. Diakses pada tahun 2020. 7 Perkara yang Perlu Diketahui Sebelum Mendapat Anak Anjing Pertama Anda.