Ketahui Pautan Leukemia dan Anemia

, Jakarta - Jika seseorang mengalami leukemia dan gejala seperti keletihan, pening, atau pucat yang melampau, dia juga mungkin mengalami anemia. Ini adalah keadaan apabila badan mempunyai tahap sel darah merah yang sangat rendah. Sementara itu, terdapat hubungan antara leukemia dan anemia.

Sumsum tulang adalah bahan spongy yang terdapat di bahagian tengah beberapa tulang. Ia mengandungi sel stem yang berkembang menjadi sel darah. Leukemia berlaku apabila sel darah barah terbentuk di sumsum darah dan membuang sel darah yang sihat.

Baca juga: Kanser Darah Diwarisi Secara Genetik, Mitos atau Fakta?

Leukemia Boleh Menyebabkan Anemia

Terdapat beberapa cara barah boleh menyebabkan anemia. Beberapa jenis barah mengakibatkan kehilangan darah, yang dapat mengurangkan jumlah sel darah merah yang sihat, menyebabkan anemia.

Darah terbentuk di sumsum tulang. Apabila terdapat masalah dengan sumsum tulang, terdapat penurunan kemampuan tubuh untuk menghasilkan sel darah merah baru, yang menyebabkan anemia. Kerana sel darah merah, sel darah putih, dan platelet dibuat di sumsum tulang, sel darah lain juga terjejas.

Dalam leukemia yang terjadi di sumsum tulang, sel-sel barah yang berkembang pesat mengeluarkan sel-sel pembentuk darah yang sihat yang normal, yang menyebabkan jumlah darah rendah atau anemia.

Selain leukemia, rawatan leukemia dapat menyebabkan anemia. Kemoterapi, misalnya, boleh menyebabkan anemia dengan merosakkan hematopoiesis atau pertumbuhan dan pengeluaran sel darah baru. Ia juga berlaku di sumsum tulang. Kemoterapi berasaskan platinum menyebabkan anemia berterusan melalui penurunan pengeluaran eritropoietin oleh buah pinggang. Ini adalah hormon yang dihasilkan oleh buah pinggang yang membantu tubuh membuat sel darah merah.

Selain itu, terapi radiasi ke bahagian besar kerangka juga dapat menyebabkan anemia, begitu juga kemoterapi penekanan sumsum tulang dan penyakit radang kronik yang wujud bersama dengan leukemia.

Jumlah terapi leukemia yang berkaitan dengan anemia membuat anda perlu berjaga-jaga dan berbincang dengan doktor melalui aplikasi tersebut mengenai apa yang boleh dilakukan.

Baca juga: Anemia yang teruk boleh menjadi tanda awal barah darah?

Jenis sel darah yang terlibat menentukan jenis leukemia. Beberapa jenis leukemia adalah akut dan berkembang dengan cepat. Manakala jenis lain kronik dan tumbuh dengan perlahan.

Jenis anemia yang paling biasa dialami adalah anemia kekurangan zat besi. Tahap zat besi yang rendah di dalam badan menyebabkannya. Anemia aplastik adalah bentuk anemia yang teruk yang boleh berlaku kerana terdedah kepada:

  • pelbagai jenis ubat dan bahan kimia;
  • sinaran;
  • sebilangan virus;
  • gangguan autoimun.

Ini boleh berlaku bersamaan dengan leukemia dan rawatan barah.

Mengendalikan Anemia dan Leukemia

Sekiranya anda menghidap anemia, penting untuk berbincang dengan doktor anda, sehingga mereka dapat dikaji lebih lanjut mengenai rawatan dan pemeriksaan. Elakkan anemia diagnosis diri atau mengubati diri sendiri, terutamanya jika anda sudah mengalami leukemia atau keadaan perubatan lain. Gejala serius akan berlaku sekiranya anda mengabaikan rawatan yang betul.

Baca juga: Ini 6 Fakta mengenai Kanser Darah

Gejala anemia yang biasa termasuk keletihan dan kelemahan. Gejala akan bertambah baik jika anda segera mendapatkan rawatan. Untuk dapat mengatasi gejala anemia, anda perlu melakukan beberapa perkara, seperti:

  • Dengarkan isyarat badan dan berehat ketika letih atau tidak sihat.
  • Ikuti jadual tidur biasa.
  • Makan makanan yang sihat dan kaya nutrien.
  • Elakkan aktiviti yang meningkatkan risiko pendarahan.

Sekiranya anda menghidap leukemia dan anemia pada masa yang sama, doktor anda akan menetapkan ubat yang dapat melegakan gejala kedua-duanya. Rawatan anemia bergantung pada jenis anemia yang anda miliki dan faktor-faktor seperti penyebab dan keparahan anemia yang tepat.

Rujukan:
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Kanser Darah dan Anemia
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Leukemia dan Anemia: Apa yang Perlu Anda Ketahui