Berikut adalah 5 Jenis Meningitis yang Mesti Anda Ketahui

, Jakarta - Meningitis terjadi apabila selaput yang mengelilingi otak dan saraf tunjang (meninges) menjadi radang. Ketika meradang, gejala biasanya muncul seperti sakit kepala, demam, dan leher kaku. Sebilangan besar kes meningitis disebabkan oleh jangkitan virus, tetapi jangkitan bakteria, parasit, dan kulat juga boleh menyebabkan meningitis.

Setiap penyebab meningitis menyebabkan berlainan gejala dan dirawat dengan cara yang berbeza. Berikut adalah jenis meningitis yang perlu anda ketahui.

Baca juga: Cara Mencegah Meningitis pada Remaja

Jenis Meningitis

Sebilangan besar meningitis disebabkan oleh jangkitan virus dan bakteria. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa bentuk meningitis yang lain. Contohnya merangkumi kriptokokus , yang disebabkan oleh jangkitan kulat, dan karsinomatous, yang berkaitan dengan barah. Melancarkan dari Klinik Mayo, Jenis meningitis berikut perlu diketahui:

1. Meningitis virus

Meningitis virus adalah jenis meningitis yang paling biasa. Sebanyak 85 peratus kes meningitis virus disebabkan oleh virus Enterovirus. Selain itu enterovirus, Meningitis virus juga sering disebabkan oleh coxsackievirus A, coxsackievirus B dan echovirus. Virus lain yang boleh menyebabkan meningitis, yang kurang biasa, termasuk:

 • Virus Nil Barat;
 • Selesema;
 • Beguk;
 • HIV;
 • Campak;
 • Virus herpes;
 • Coltivirus, yang menyebabkan demam kutu Colorado.

Meningitis virus biasanya hilang tanpa rawatan. Walau bagaimanapun, beberapa sebab perlu dirawat.

2. Meningitis bakteria

Meningitis bakteria menular dan boleh membawa maut jika tidak dirawat. Jenis bakteria yang sering menyebabkan meningitis bakteria adalah:

 • Streptococcus pneumoniae, yang sering menyerang saluran pernafasan, sinus, dan rongga hidung dan boleh menyebabkan meningitis pneumokokus .
 • Neisseria meningitidis , yang disebarkan melalui air liur dan cecair dan penyebab pernafasan lain meningitis meningokokus.
 • Haemophilus influenza , yang boleh menyebabkan tidak hanya meningitis tetapi juga jangkitan darah, radang tekak, selulitis, dan artritis.
 • Listeria monocytogenes , yang merupakan bakteria bawaan makanan.
 • Staphylococcus aureus, yang biasanya terdapat pada kulit dan saluran pernafasan, dan penyebabnya meningitis staphylococcal .

3. Meningitis kulat

Meningitis kulat adalah jenis meningitis yang jarang berlaku. Ia disebabkan oleh jamur yang menjangkiti badan dan kemudian merebak dari aliran darah ke otak atau saraf tunjang. Orang dengan sistem imun yang lemah, seperti penghidap barah dan HIV paling berisiko terkena meningitis kulat. Kulat yang menyebabkan meningitis kulat adalah:

 • Cryptococcus , yang dihirup dari tanah atau tanah yang tercemar kotoran burung.
 • letupan, sejenis kulat lain yang terdapat di dalam tanah, terutamanya di Amerika Syarikat Barat Daya.
 • Histoplasma , yang dijumpai di lingkungan yang sangat tercemar oleh kotoran kelawar dan burung, terutama di negara-negara Midwestern dekat Sungai Ohio dan Sungai Mississippi.
 • Coccidioides, dijumpai di tanah di kawasan tertentu di AS Barat Daya dan Selatan dan Amerika Tengah.

Baca juga: Ketahui 6 Fakta Mengenai Meningitis

4. Meningitis Parasit

Meningitis jenis ini kurang biasa daripada meningitis virus atau bakteria. Penyakit ini disebabkan oleh parasit yang terdapat di tanah, tinja, dan pada beberapa binatang dan makanan, seperti siput, ikan mentah, unggas, atau hasil.

Satu jenis meningitis parasit kurang biasa daripada meningitis eosinofilik (EM). Tiga parasit utama yang menyebabkan EM adalah: Angiostrongylus cantonensis, Baylisascaris procyonis, dan Gnathostoma spinigerum.

Meningitis parasit tidak diturunkan dari orang ke orang. Sebaliknya, parasit ini menjangkiti haiwan atau menyembunyikan makanan yang dimakan oleh manusia. Sekiranya parasit atau telur parasit menular ketika tertelan, maka jangkitan berlaku. Salah satu jenis meningitis parasit, aming meningitis, adalah jenis jangkitan yang mengancam nyawa.

Jenis ini berlaku apabila salah satu daripada beberapa jenis amuba memasuki badan melalui hidung ketika berenang di tasik, sungai, atau kolam yang tercemar. Parasit boleh memusnahkan tisu otak dan akhirnya menyebabkan halusinasi, sawan, dan gejala serius lain.

5. Meningitis Tidak Berjangkit

Meningitis tidak berjangkit adalah sejenis meningitis yang disebabkan oleh keadaan atau rawatan perubatan yang lain. Beberapa keadaan yang menyebabkan meningitis termasuk lupus, kecederaan kepala, pembedahan otak, barah dan penggunaan ubat-ubatan tertentu.

Baca juga: Termasuk Berbahaya, Inilah Cara Mendiagnosis Meningitis

Itulah jenis meningitis yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai meningitis, hubungi doktor di aplikasi hanya. Melalui aplikasi tersebut, anda boleh menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui e-mel Berbual , dan Panggilan Suara / Video .

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses tahun 2020. Meningitis.
Garis Kesihatan. Diakses tahun 2020. Meningitis.