Thoracentesis untuk Pengesanan Asbestosis di Badan

, Jakarta - Asbestosis adalah sejenis penyakit paru-paru kronik yang disebabkan oleh menyedut serat asbestos. Sentuhan yang berpanjangan dengan serat ini boleh menyebabkan parut paru-paru dan sesak nafas. Gejala asbestosis boleh berkisar dari ringan hingga parah, dan biasanya tidak muncul hingga bertahun-tahun setelah pendedahan sengit.

Asbestos adalah produk mineral semula jadi yang tahan panas dan kakisan. Bahan ini digunakan secara meluas pada masa lalu dalam produk seperti penebat, simen dan beberapa jubin lantai. Di Amerika Syarikat, kebanyakan orang mengalami asbestosis sejak bekerja sebelum kerajaan persekutuan mula mengatur penggunaan produk asbestos dan asbestos pada tahun 1970-an. Nasib baik, sekarang penggunaan asbes dikawal ketat.

Walau bagaimanapun, jika anda masih kerap terkena asbes, penting untuk melakukan beberapa pemeriksaan untuk mengetahui sama ada anda mengalami gejala asbestosis atau tidak. Satu ujian yang boleh dilakukan dipanggil thoracentesis.

Baca juga: Ketahui Perbezaan antara Sarcoidosis dan Asbestosis

Apa itu Ujian Thoracentesis?

Thoracentesis, juga dikenal sebagai pleurocentesis, biasanya digunakan untuk mendiagnosis penyebab penumpukan cairan pleura di sekitar paru-paru. Kerana thoracentesis minimal invasif, doktor kadang-kadang melakukannya sebagai rawatan paliatif untuk pesakit mesothelioma pleura tertentu juga.

Dalam prosedur thoracentesis, doktor akan menyuntik anestetik tempatan dan kemudian memasukkan jarum melalui dinding dada antara tulang rusuk dan paru-paru untuk mengeluarkan lebihan cecair dan kemudian akan dianalisis di makmal. Kaedah ini juga dilakukan untuk membantu seseorang bernafas dengan lebih baik. Doktor juga boleh memasukkan jarum dengan bantuan petunjuk ultrasound.

Thoracentesis juga bukan satu-satunya cara untuk mengesan asbestosis. Terdapat ujian lain yang boleh dilakukan, iaitu bronkoskopi. Tiub nipis (bronkoskop) akan dimasukkan melalui hidung atau mulut, ke kerongkong dan ke paru-paru. Lampu kecil dan kamera kecil pada bronkoskop membolehkan doktor memeriksa saluran udara paru-paru untuk mengetahui kelainan atau mendapatkan sampel cecair atau tisu (biopsi) jika diperlukan.

Baca juga: Pendedahan Jangka Panjang kepada Asbes Berbahaya untuk Kesihatan

Langkah Rawatan Asbestosis

Malangnya, tidak ada rawatan untuk membalikkan kesan asbestos pada alveoli. Rawatan memberi tumpuan kepada memperlahankan perkembangan penyakit, melegakan gejala, dan mencegah komplikasi. Penghidapnya memerlukan rawatan susulan secara berkala, seperti pemeriksaan sinar-X dada atau CT scan dan fungsi paru-paru, secara berkala bergantung pada tahap keparahan keadaan.

Terdapat beberapa rawatan yang paling sering dilakukan, iaitu:

Terapi

Untuk melegakan kesukaran bernafas yang disebabkan oleh asbestosis lanjut, doktor anda mungkin memberikan oksigen tambahan. Ini dilakukan dengan tiub plastik nipis dengan serong yang masuk ke lubang hidung atau tiub nipis yang disambungkan ke topeng yang dipakai di atas hidung dan mulut.

Mengambil bahagian dalam program pemulihan paru-paru juga dapat membantu. Program ini menawarkan komponen pendidikan dan latihan seperti teknik pernafasan dan relaksasi, cara untuk meningkatkan tabiat aktiviti fizikal, dan pendidikan untuk meningkatkan kesihatan secara keseluruhan.

Operasi

Sekiranya gejala anda bertambah buruk, anda mungkin menjadi calon untuk pemindahan paru-paru.

Gaya Hidup Sihat bagi Penghidap Asbestosis

Sebagai tambahan kepada rawatan perubatan, penderita juga dapat menerapkan gaya hidup yang sihat, misalnya:

  • Jangan merokok . Asbestosis meningkatkan risiko barah paru-paru. Berhenti merokok dapat mengurangkan risiko ini. Cuba elakkan asap rokok orang lain. Merokok juga boleh menyebabkan lebih banyak kerosakan pada paru-paru dan saluran udara, yang seterusnya mengurangkan simpanan paru-paru.
  • Vaksinasi . Bercakap dengan doktor anda mengenai vaksin selesema dan radang paru-paru, yang dapat membantu menurunkan risiko jangkitan paru-paru. Rawat jangkitan pernafasan dengan segera.
  • Elakkan Pendedahan Asbes . Pendedahan kepada asbes boleh memburukkan lagi keadaan.

Baca juga: 4 Ujian Dilakukan untuk Pengesanan Asbestosis

Sekiranya anda masih mempunyai soalan mengenai asbestosis atau ujian thoracentesis, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor anda di . Doktor akan memberikan semua maklumat yang anda perlukan melalui telefon pintar anda, bila-bila masa dan di mana sahaja!

Rujukan:
asbestos.com. Diakses pada tahun 2020. Thoracentesis.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Asbestosis.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found