Disfungsi ereksi menyukarkan lelaki menghasilkan sperma?

, Jakarta - Disfungsi ereksi adalah ketidakupayaan lelaki untuk mencapai atau mengekalkan ereksi dengan betul, ketika melakukan hubungan seks. Disfungsi ereksi terbahagi kepada tiga keadaan, iaitu ereksi yang kurang tegas, ereksi yang kurang panjang, dan ereksi yang lebih kerap daripada biasa. Namun, adakah disfungsi ereksi boleh menyukarkan lelaki menghasilkan sperma?

Tidak. Disfungsi ereksi tidak mempengaruhi pengeluaran sperma lelaki. Walaupun dalam keadaan ereksi yang kurang kuat dapat menyulitkan sperma membuahi telur, terutama jika penetrasi tidak dapat dilakukan. Walau bagaimanapun, orang dengan disfungsi ereksi pada umumnya masih menghasilkan sperma.

Baca juga: Hipogonadisme Boleh Menyebabkan Disfungsi Ereksi, Benarkah?

Disfungsi ereksi berlaku disebabkan oleh pelbagai faktor, dari fizikal hingga psikologi. Harap maklum bahawa untuk membangkitkan keinginan seksual pada lelaki untuk mencapai ereksi bukanlah proses yang mudah. Proses ini memerlukan kerjasama otak, saraf, otot, saluran darah, hormon, dan emosi yang baik. Disfungsi ereksi boleh berlaku apabila satu atau lebih perkara ini mempunyai masalah.

Sekiranya anda mengalami masalah atau disfungsi ereksi, anda boleh berbincang dengan pakar andrologi atau kesihatan lelaki di aplikasi . Perbincangan dengan doktor boleh dilakukan pada bila-bila masa dan di mana sahaja, melalui ciri-ciri tersebut Berbual atau Panggilan Suara / Video . Tetapi jika anda ingin melakukan pemeriksaan langsung, anda juga boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital melalui permohonan tersebut , kamu tahu. Oleh itu, pastikan anda mempunyai muat turun aplikasi di telefon anda, ya.

Umumnya, disfungsi ereksi juga disebabkan oleh penyakit atau keadaan perubatan tertentu yang dihidap oleh lelaki tersebut, seperti tekanan darah tinggi, diabetes, penyakit jantung, penyumbatan saluran darah (aterosklerosis), kegemukan, sindrom metabolik, penyakit Peyronie (perkembangan tisu parut di dalam zakar).), dan gangguan tidur.

Baca juga: Ciri-ciri Lelaki Asli dengan Disfungsi Seksual yang Perlu Anda Ketahui

Bukan hanya itu, beberapa keadaan perubatan lain yang juga diketahui menyebabkan disfungsi ereksi adalah kegagalan buah pinggang, sirosis, penyakit paru obstruktif kronik (COPD) yang sering dialami perokok, kelebihan zat besi dalam darah (hemochromatosis), dan pengerasan kulit (scleroderma). Di samping itu, penyakit neurologi seperti epilepsi, sklerosis berganda, strok, Alzheimer, Parkinson, dan sindrom Guillain-Barre juga boleh mempengaruhi kemampuan ereksi seorang lelaki.

Pengeluaran Sperma Sukar Disebabkan oleh Kemandulan, Bukan Disfungsi Ereksi

Kegagalan mencapai atau mengekalkan ereksi tidak berkaitan dengan pengeluaran sperma lelaki. Perkara yang menyebabkan lelaki tidak dapat menghasilkan sperma adalah kemandulan atau kemandulan. Lelaki dikatakan tidak subur jika mereka tidak dapat menghasilkan sperma atau sperma yang dihasilkan berkualiti rendah, sehingga mereka tidak dapat membuahi telur.

Kemandulan biasanya dipengaruhi oleh kerosakan yang mungkin berlaku pada testis semasa menghasilkan sperma. Tetapi walaupun dia tidak dapat menghasilkan sperma, seorang lelaki dapat memiliki kemampuan ereksi yang baik atau normal. Itulah sebabnya disfungsi ereksi dan kemandulan benar-benar 2 keadaan yang berbeza.

Baca juga: 6 Makanan Yang Boleh Meningkatkan Libido Lelaki

Namun, seperti disfungsi ereksi, kemandulan juga merupakan masalah kesihatan lelaki yang boleh disebabkan oleh banyak faktor, iaitu:

1. Gangguan Hormon.

Keadaan ini dicirikan oleh tahap hormon yang terlalu tinggi atau rendah, sehingga mempengaruhi kesuburan, seperti:

  • Hipotiroid. Tahap hormon tiroid yang rendah dapat mengurangkan kualiti air mani, fungsi testis, dan mengganggu libido.
  • Hiperprolaktinemia, atau keadaan hormon prolaktin yang tinggi. Tahap prolaktin yang tinggi dapat mengurangkan pengeluaran sperma dan keinginan seksual, serta menyebabkan mati pucuk.
  • Hipopituitarisme hipogonadotropik. Keadaan ini menyebabkan gangguan perkembangan sperma dan penurunan jumlah sperma pada testis.
  • Hiperplasia adrenal kongenital. Terjadi apabila kelenjar pituitari ditekan oleh peningkatan kadar hormon androgen adrenal, menyebabkan pengeluaran sperma rendah, pergerakan sperma kurang aktif, dan jumlah sel sperma yang tidak berkembang dengan baik.

2. Gangguan Fizikal

Kemandulan lelaki boleh disebabkan oleh pelbagai masalah fizikal. Bermula dari gangguan proses pengeluaran sperma, hingga halangan perjalanan sperma dari testis ke hujung zakar. Ia boleh dicirikan oleh jumlah sperma yang rendah atau bentuk dan ukuran sperma yang tidak normal. Berikut adalah beberapa masalah fizikal yang biasanya menyebabkan kemandulan lelaki:

  • Jangkitan dan penyakit, seperti radang testis dan saluran testis, jangkitan saluran kencing, dan penyakit kelamin seperti gonorea dan sifilis.
  • Varicocele.
  • Kelainan saluran sperma.
  • Torsi testis, yang merupakan keadaan di mana testis berpusing di dalam skrotum dengan cara yang ekstrem, yang boleh menyebabkan gangguan aliran darah di dalam testis.
  • Ejakulasi retrograde. Gangguan ini menyebabkan air mani memasuki pundi kencing daripada meninggalkan zakar semasa ejakulasi.

Rujukan:

WebMD. Diakses pada 2019. Masalah Seksual pada Lelaki.

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Disfungsi Ereksi (ED).

Klinik Mayo. Diperoleh pada 2019. Kemandulan lelaki.