5 Cara Cepat Bergerak dan Tidak Terjebak Bersalah

, Jakarta - Sebagai manusia, anda tidak boleh selalu membuat semua orang bahagia. Penting untuk mengetahui bahawa menolak sesuatu tidak mementingkan diri sendiri. Kadang-kadang kita merasa bersalah jika kita menganggap kita telah mengecewakan seseorang atau membuat mereka marah. Namun, rasa bersalah bukanlah sesuatu yang harus dibiarkan berterusan. Anda harus mencari jalan cepat teruskan supaya minda tenang dan tidak mengganggu kesihatan mental.

Rasa bersalah yang timbul sehingga anda dapat segera memperbaiki keadaan sehingga anda dapat mencari jalan cepat teruskan . Lancarkan Pencegahan , psikoterapis Karen Koeni mengatakan rasa bersalah ada untuk mendorong kita melakukan tindakan yang dapat mengurangkan kesakitan emosi.

Baca juga: Sembuhkan Luka di Hati dengan 5 Cara Berikut

Walaupun kedengarannya senang dilakukan, tetapi sebenarnya teruskan dan mengelakkan rasa bersalah tidak semudah itu. Berikut adalah beberapa perkara yang disyorkan oleh pakar untuk mengelakkan perangkap rasa bersalah:

  • Bezakan Antara Rasa Bersalah dan Perasaan Buruk

Anda tidak boleh merasa bersalah jika anda melakukan perkara yang betul, tetapi mengakui bahawa tindakan anda mungkin mengecewakan orang lain. Kita perlu sedar bahawa ada perbezaan mendasar antara merasa tidak baik terhadap seseorang dan merasa bersalah kerana menyakiti seseorang.

Sebagai contoh, anda memilih untuk mengadakan perkahwinan kecil kerana kekangan anggaran dan seorang rakan tersinggung kerana dia tidak diundang. Anda tidak perlu merasa bersalah jika anda benar-benar tidak mengundang mereka, kerana anda cuba menghadkan senarai tetamu. Tetapi anda harus sedar bahawa dia mungkin merasa tidak dihargai.

  • Ketahui Apa yang Anda Mahukan

Anda mempunyai masa yang sukar untuk merasa berjaya jika pada kenyataannya anda tidak mempunyai tujuan tertentu untuk dipenuhi. Rasa bersalah datang apabila anda tidak mempunyai kriteria yang anda mahukan untuk membuat diri anda merasa cukup baik.

Sebagai contoh, jika anda sebagai ibu bapa harus datang untuk melihat pertunjukan seni yang dilakukan oleh anak anda tetapi jadualnya bertentangan dengan pekerjaan, maka anda harus menentukan berapa kali anda perlu meluangkan masa untuk hadir agar dapat dianggap sebagai ibu bapa yang baik . Sekiranya terdapat empat pertunjukan, anda boleh datang dua kali sehingga anda tidak merasa bersalah kerana tidak muncul sama sekali.

  • Jangan Lawan Perasaan Anda

Berulang kali memberitahu diri anda untuk berhenti merasa bersalah tidak akan berjaya. Sebenarnya, ini hanya boleh membuat anda lebih memikirkan keadaan. Agar cepat teruskan , anda tidak boleh terus menyalahkan diri sendiri. Katakan ini seharusnya berlaku supaya langkah anda menjadi lebih mudah.

  • Hidupkan Rasa Bersalah kepada Syukur

Menahan rasa bersalah membuat anda terperangkap dalam perkara negatif yang berlaku pada masa lalu. Sebagai gantinya, fokus pada perkara yang anda syukuri telah melupakan perkara yang harus anda tinggalkan.

Katakan anda merasa tidak enak kerana melakukan menipu ketika berdiet dengan membeli kek kegemaran anda. Daripada mengatakan kepada diri sendiri bahawa anda telah gagal sedangkan sebenarnya berat badan anda tetap stabil, hargai usaha yang telah anda lakukan, seperti membuat keputusan untuk makan makanan berkhasiat dan bersenam secara teratur. Pemikiran seperti ini perlahan-lahan mendorong anda berjalan menuju matlamat anda, membina keyakinan diri, dan meningkatkan ekspresi emosi positif.

Baca juga: Fakta mengenai Kemurungan pada Remaja Perempuan

  • Menunjukkan kasih sayang

Kita cenderung menganggap bahawa orang lain berfikir sama seperti kita. Oleh itu, jika anda cepat menilai orang lain, ada kemungkinan anda sering merasakan orang lain menilai anda. Pada masa berikutnya anda melihat seseorang melakukan kesalahan, menolak dorongan untuk bersikap kritis, sebaliknya tunjukkan keprihatinan dan belas kasihan. Apabila kita menunjukkan belas kasihan kepada orang lain, kita cenderung menganggap orang lain juga belas kasihan terhadap kita. Ini menimbulkan kebiasaan belas kasihan dan pengertian sehingga anda tidak merasa bersalah.

Baca juga: 8 Petua untuk Bergerak Daripada Bekas Kekasih

Ingatlah untuk selalu membahagiakan diri agar anda dapat melalui kesedihan perpisahan. Sekiranya anda perlu berbincang dengan doktor mengenai keadaan emosi anda, anda boleh menggunakan aplikasinya . Terdapat banyak doktor yang boleh anda pilih dan anda boleh meminta nasihat mengenai keadaan psikologi anda. Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual anda boleh bercakap terus dengan doktor . Ayuh, muat turun aplikasi di App Store dan Google App sekarang!