Wanita Hamil Ingin Minum Kopi? Perhatikan 3 perkara penting ini

, Jakarta - Minum secawan kopi pada waktu pagi adalah kebiasaan bagi banyak orang. Selain memberikan tenaga, kopi dapat meningkatkan semangat untuk melakukan aktiviti sepanjang hari. Sekiranya anda seorang yang biasa minum kopi setiap hari, anda mungkin sukar untuk meninggalkan kebiasaan ketika hamil.

Namun, bolehkah anda minum kopi semasa hamil? Jawapannya, ibu masih boleh minum kopi semasa hamil selagi pertama kali anda memperhatikan perkara-perkara penting berikut.

1. Hadkan jumlah kopi yang anda minum

Sekiranya anda ingin minum kopi semasa hamil, pastikan anda mengehadkan jumlahnya. Menurut panduan terbaru dari American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) dan pakar lain, wanita hamil disarankan untuk tidak mengonsumsi lebih dari 200 miligram kafein dalam sehari. Jumlah ini bersamaan dengan dua cawan kopi segera atau satu cawan kopi yang ditapis.

Sebabnya, pengambilan lebih dari 200 miligram kafein setiap hari selama kehamilan meningkatkan risiko ibu melahirkan bayi dengan berat lahir rendah. Bayi yang dilahirkan dengan berat lahir rendah berisiko lebih tinggi mengalami masalah kesihatan ketika mereka dewasa. Minum sejumlah besar kafein secara berkala selama kehamilan juga terbukti dapat meningkatkan risiko keguguran, tetapi risikonya rendah.

Baca juga: Selalunya Minum Kopi, Awas Kesannya

2. Hadkan Minuman Berkafein Lain

Bukan hanya kopi, ibu juga perlu menghadkan minuman berkafein yang lain. Kafein tidak hanya terdapat dalam kopi, tetapi juga minuman lain, seperti teh, coklat, minuman bertenaga, dan cola.

Satu cawan teh mengandungi 75 miligram kafein. Satu tin cola mengandungi 40 miligram kafein, sementara satu tin minuman tenaga (250 mililiter) mengandungi hingga 80 miligram kafein. Satu bar coklat biasa (50 miligram) mengandungi kurang dari 25 miligram, sementara satu bar coklat susu mengandungi kurang dari 10 miligram.

Nah, pastikan anda mengehadkan jumlah pengambilan kafein dari minuman ini tidak lebih dari 200 miligram sehari.

Baca juga: 6 Mitos dan Fakta mengenai Kafein yang Perlu Anda Ketahui

3. Berhati-hati semasa membeli kopi di kafe

Berhati-hatilah semasa anda ingin membeli atau minum kopi di kafe, kerana kafe kegemaran anda kemungkinan besar akan menyajikan kopi dengan kafein yang lebih kuat daripada yang anda buat di rumah.

Kandungan kafein espresso, dan kopi berasaskan espresso, seperti cappuccino dan lattes boleh mengandungi jumlah kafein yang berbeza, bergantung pada individu. jalan keluar .

Satu kajian mendapati bahawa tahap kafein dapat berkisar antara 50 miligram per espresso di satu outlet, hingga 300 miligram per espresso di tempat lain. Kopi tanpa kafein dari kafe bahkan boleh mengandungi sebanyak 15 miligram kafein.

Petua Mengehadkan Kopi semasa Mengandung

Jadi, walaupun minum kopi masih boleh dilakukan semasa mengandung, wanita hamil perlu menghadkannya untuk kesihatan bayi dalam kandungan. Berikut adalah cara yang boleh anda cuba untuk mengurangkan minuman berkafein:

  • Mengurangkan Tahap Kafein dalam Kopi

Cuba anda ketahui, apa yang membuatkan ibu ketagihan minum kopi. Sekiranya anda tidak dapat melepaskan kebiasaan minum kopi kerana anda menyukai rasa kopi, anda dapat mengurangkan kandungan kafein dalam kopi anda dengan beralih dari kopi saringan menjadi kopi segera kerana kandungan kafeinnya lebih rendah.

Anda boleh menjadikan kopi anda kurang kuat dengan menggunakan setengah sudu teh kopi setiap cawan. Kopi tanpa kafein juga merupakan pilihan yang baik dan selamat, dan rasanya hampir sama dengan kopi biasa.

  • Dapatkan Tenaga dengan Cara Lain

Sekiranya anda tidak dapat melepaskan kebiasaan minum kopi kerana anda menyukai peningkatan tenaga yang dapat disediakan oleh minuman, anda boleh beralih ke cara lain untuk mendapatkan tenaga dengan cara yang lebih sihat.

Contohnya, mengonsumsi karbohidrat dan protein kompleks (seperti keju, keropok, buah kering, dan kacang), bersenam secara teratur (berjalan kaki 10 minit dapat meningkatkan tahap tenaga anda), dan cukup tidur.

  • Kurangkan Secara Beransur

Mengurangkan minum kopi dari biasa 6 cawan sehari menjadi sia-sia, mungkin ia akan menjadikan tubuh ibu terkejut dan boleh menyebabkan keletihan curang , dan sakit kepala. Oleh itu, jika anda ingin mengurangkan minum kopi, anda harus melakukannya secara beransur-ansur.

Baca juga: Adakah Makanan yang Harus Dielakkan Semasa Kehamilan Trimester Pertama?

Itulah yang perlu anda perhatikan sekiranya anda ingin minum kopi semasa hamil. Sekiranya ibu ingin bertanya lebih lanjut mengenai tabiat apa yang perlu dielakkan semasa mengandung, hubungi doktor melalui aplikasi tersebut . Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , doktor dapat memberikan nasihat kesihatan yang sesuai. Ayuh, muat turun sekarang.

Rujukan:
Perkhidmatan kesihatan Kebangsaan. Diakses pada tahun 2020. Sekiranya saya mengehadkan kafein semasa mengandung?
Apa Yang Harapkan. Diakses pada tahun 2020. Bolehkah Anda Minum Kopi Semasa Anda Hamil?
Pusat Bayi. Diakses pada tahun 2020. Adakah selamat minum kopi semasa mengandung?