Kesan Bahaya Sendiri Terlalu Rindu untuk Kesihatan

Jakarta - Kesihatan badan tidak selalu ditentukan oleh makanan dan minuman yang kita makan setiap hari. Tetapi siapa sangka, terlalu lama bersendirian dan terasing dari hubungan sosial juga memberi kesan negatif kepada kesihatan.

Ini boleh disebabkan oleh keperluan fitrah manusia yang tidak terpenuhi, iaitu sebagai makhluk sosial. Oleh itu, apabila faktor emosi dan psikososial seseorang bermasalah, secara tidak langsung ia akan memberi kesan kepada kesihatan.

Secara umum, kesunyian dapat ditafsirkan secara subjektif atau objektif. Apabila seseorang merasa bersendirian dan terputus secara sosial, ia ditakrifkan sebagai kesepian subjektif. Sementara itu, secara objektif didefinisikan sebagai ketiadaan komunikasi seseorang dengan orang lain di sekelilingnya.

Sekiranya keadaan ini berlaku secara berterusan, akan ada kesan negatif seperti berikut:

Terharu dengan Kesedihan

Perkara pertama yang akan berlaku adalah perasaan sedih. Apabila seseorang mengalami kesunyian, hormon kortisol yang berkaitan dengan tekanan meningkat dan akhirnya menimbulkan perasaan tertekan. Tidak hanya kemurungan, perasaan gelisah dan tidur dan gangguan pencernaan akan timbul.

Sistem Imun Berkurang

Semakin lama anda tidak berkomunikasi dengan orang lain, semakin banyak sistem imun anda akan menurun. Sebabnya adalah bahawa hormon endorfin atau dopamin yang berguna untuk membuat perasaan bahagia tidak dihasilkan oleh tubuh. Akibatnya, sistem ketahanan badan menjadi lemah dan menjadikan tubuh mudah terdedah kepada pelbagai masalah kesihatan.

Peningkatan Risiko Penyakit Jantung

Terlalu lama bersendirian akan membuat seseorang kehilangan kemampuan untuk mengurus dirinya sendiri. Keadaan ini paling kerap berlaku ketika seseorang berusia pertengahan. Sekiranya ia berlaku, risiko mengalami penyakit jantung dan kehilangan nyawa secara tiba-tiba meningkat.

Jadi, bagaimana mengatasi perkara-perkara ini?

Perkara paling mudah yang harus anda lakukan ialah mula memberi salam kepada orang di sekitar anda, seperti rakan kerja atau jiran. Di samping itu, terlibat secara aktif dalam pelbagai aktiviti sosial atau kemasyarakatan akan menjadikan interaksi dengan orang lain menjadi lebih kuat.

Sekiranya anda sukar untuk berkomunikasi dengan orang lain, tidak ada salahnya anda mempunyai hobi yang boleh anda lakukan sendiri. Contohnya, membaca, menonton filem, atau membawa haiwan kesayangan untuk berjalan bersama pada waktu pagi atau petang.

Maksudnya, jangan sekali-kali membiarkan diri sendiri sepenuhnya tanpa melakukan apa-apa.

Namun, jika anda merasakan masalah kesihatan ketika anda kesepian atau hanya memerlukan rakan untuk berbincang, jangan ragu untuk berinteraksi dengan doktor di . Terdapat pilihan komunikasi dalam bentuk sembang, suara, atau panggilan video yang boleh anda gunakan untuk berbincang dengan doktor di . Sekiranya anda ingin membeli keperluan perubatan seperti ubat atau vitamin, anda boleh menggunakan perkhidmatan tersebut Penghantaran Farmasi yang akan sampai ke destinasi tidak lebih dari satu jam.

Bukan itu sahaja, pada masa ini juga melengkapkan ciri-cirinya dengan perkhidmatan Makmal Perkhidmatan. Perkhidmatan baru ini membolehkan anda melakukan ujian darah dan juga menentukan jadual, lokasi, dan kakitangan makmal yang akan datang ke lokasi tujuan. Hasil makmal juga dapat dilihat secara langsung pada aplikasi perkhidmatan kesihatan . sendiri telah bekerjasama dengan Makmal Klinikal yang dipercayai, iaitu Prodia. Pantas muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang!

Baca juga: Manfaat Kesihatan Memiliki Haiwan Peliharaan