Bahaya Ikan Meracun Merkuri Sekiranya Dikonsumsi

, Jakarta - Ikan adalah salah satu menu sihat yang sering disarankan oleh pakar pemakanan untuk dimakan setiap hari. Manfaat makan ikan sangat luar biasa, kerana ikan dianggap sebagai rahsia kesihatan, kecerdasan, dan rahsia umur panjang orang Jepun. Namun, itu tidak bermaksud kita boleh makan ikan sesuka hati, juga penting untuk memperhatikan kebersihannya. Lebih-lebih lagi, ikan yang ditangkap dari laut yang telah dicemari merkuri adalah berbahaya akibat aktiviti perlombongan yang dilakukan oleh manusia. Sekiranya anda tidak memperhatikan kebersihan ikan yang anda makan, bukannya faedah yang anda dapat, ia sebenarnya boleh menyebabkan masalah kesihatan.

Baca juga: Ini adalah 4 kebaikan ikan yang anda dapat sekiranya memakannya

Jadi, jenis ikan apa yang disyaki dicemari merkuri?

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menyatakan bahawa merkuri adalah salah satu bahan kimia yang paling berbahaya bagi kesihatan. Merkuri boleh didapati di tanah, air dan udara. Ikan di laut tercemar merkuri ketika perairan di mana mereka tinggal dicemari oleh merkuri yang dibawa melalui udara. Kandungan yang biasanya terdapat pada ikan dengan merkuri adalah metilmercury (metilmercury). Hasil daripada bahan kimia ini, ikan menjadi toksik apabila dimakan. Nah, beberapa jenis ikan berpotensi mengandung metilmercury yang tinggi dan anda harus berhati-hati:

 • Umur ikan cukup lama;
 • Spesies ikan pemangsa di bahagian atas rantai makanan;
 • Ikan yang sering memakan haiwan laut lain yang telah dicemari merkuri.

Contoh ikan laut yang mengandungi kadar merkuri tinggi termasuk ikan yu, ikan tenggiri, ubin, dan ikan todak. Jenis ikan pemangsa ini biasanya mempunyai usia yang cukup lama. Bukan hanya itu, beberapa jenis ikan lain yang harus diperhatikan adalah ikan tenggiri, tuna, ikan todak, dan marlin.

Baca juga: Wanita Hamil Mengidam Sushi, Boleh?

Apakah Gejala Yang Terjadi Ketika Seseorang Terkontaminasi Merkuri?

Bahaya merkuri dapat dielakkan dengan mengurangkan pengambilan jenis ikan yang disebutkan sebelumnya. Pendedahan kepada merkuri yang tinggi boleh membahayakan sistem imun, otak, paru-paru, jantung, dan buah pinggang. Semasa pada janin, bayi, dan anak-anak, paparan merkuri logam merosakkan sistem saraf dan mengganggu fungsi otak, yang dapat mengurangkan kemampuan mereka untuk belajar dan berfikir. Kecacatan kelahiran dan kematian adalah risiko lain daripada terkena merkuri, yang rentan terhadap janin.

Sekiranya seseorang telah terkontaminasi dengan merkuri dari ikan, maka dia mengalami gejala lain, seperti:

 • Otot terasa lemah;
 • Koordinasi anggota badan menurun;
 • Sistem deria terganggu;
 • Gangguan penglihatan periferal;
 • Kesukaran berjalan, mendengar, dan bercakap.

Keterukan gejala bergantung pada banyak faktor, seperti dos merkuri, bentuk merkuri yang dimakan, usia, dan keadaan kesihatan seseorang. Penting untuk berjumpa doktor sekiranya anda mengalami simptom di atas. Lebih mudah membuat janji temu dengan doktor untuk mengunjungi hospital terdekat melalui aplikasi . Tanpa perlu beratur, anda boleh segera mendapatkan rawatan perubatan yang berkaitan dengan keadaan kesihatan yang dialami.

Baca juga: Petua Selamat Sekiranya Anda Ingin Makan Makanan Mentah

Bagaimana Mencegah Penggunaan Ikan Yang Tercemar Merkuri?

Terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan untuk mengelakkan bahaya merkuri pada ikan, iaitu:

 • Elakkan atau hadkan pengambilan ikan yang berpotensi mengandungi kadar merkuri yang tinggi. Orang seperti wanita yang merancang kehamilan, wanita hamil, ibu menyusu, serta bayi dan anak-anak, disarankan untuk tidak meminumnya sama sekali.
 • Anda boleh memilih ikan atau makanan laut lain dengan kandungan merkuri yang lebih rendah, seperti ikan keli, udang, salmon, ikan bilis, dan ikan bilis.
 • Jangan makan ikan mentah, terutamanya untuk wanita hamil.

Selain itu, pastikan anda memproses ikan dengan betul sehingga anda dapat meminimumkan risiko terkena merkuri.

Rujukan:
Pertubuhan Kesihatan Dunia. Diakses pada 2019. Merkuri dan Kesihatan.
WebMD. Diakses pada 2019. Apa yang Perlu Anda Ketahui mengenai Merkuri dalam Ikan dan Kerang.