Hipertensi Boleh Menyebabkan Ginjal Akut?

“Kegagalan ginjal akut boleh menjadi komplikasi sejumlah penyakit serius dan keadaan kesihatan tertentu. Salah satunya adalah darah tinggi. Sekiranya tidak dikawal dengan betul, darah tinggi boleh merosakkan saluran darah buah pinggang dan menjadikan organ ini tidak dapat berfungsi dengan baik. Penting untuk memastikan tekanan darah terkawal dengan baik untuk melindungi kesihatan buah pinggang. "

, Jakarta - Apabila fungsi ginjal tiba-tiba rosak dan tidak berfungsi, keadaan ini boleh disebut kegagalan buah pinggang akut. Ini boleh berlaku kerana ginjal tidak dapat menyaring sisa dari darah, akhirnya sampah terkumpul, dan menyebabkan gangguan fungsi ginjal.

Kegagalan buah pinggang akut adalah komplikasi sejumlah penyakit serius yang dialami oleh seseorang. Keadaan kesihatan seperti hipertensi juga boleh menyebabkan kegagalan buah pinggang akut jika tidak dikawal dengan betul. Inilah ulasannya.

Baca juga: Kegagalan Ginjal Akut Yang Lebih Berbahaya atau Kegagalan Ginjal Kronik?

Bagaimana Hipertensi Menyebabkan Kegagalan Ginjal Akut

Ginjal dan sistem peredaran darah saling bergantung untuk menjaga kesihatan. Ginjal membantu menyaring sisa dan cecair tambahan dari darah, dan mereka melibatkan banyak saluran darah untuk melakukan ini.

Apabila saluran darah menjadi rosak, nefron yang menyaring darah tidak menerima oksigen dan nutrien yang mereka perlukan untuk berfungsi dengan baik. Inilah sebab mengapa tekanan darah tinggi atau hipertensi merupakan penyebab utama kegagalan buah pinggang kedua.

Lama kelamaan, tekanan darah tinggi yang tidak terkawal dapat menyebabkan arteri di sekitar buah pinggang menjadi sempit, melemah atau mengeras. Arteri yang rosak ini tidak dapat memberikan darah yang cukup ke tisu ginjal. Akibatnya, buah pinggang tidak dapat berfungsi dengan baik.

Baca juga: 5 Komplikasi Akibat Hipertensi yang Perlu Diperhatikan

Perhatikan gejala yang muncul

Orang yang mengalami kegagalan buah pinggang akut biasanya akan mengalami sejumlah gejala, seperti:

 • Susah bernafas.
 • Pengeluaran air kencing menurun.
 • Menurunkan selera makan.
 • Nafas berbau.
 • Pening dan muntah.
 • Mempunyai peningkatan tekanan darah.
 • Badan mudah letih.
 • Mengalami sawan.
 • Mengalami gegaran.
 • Mengalami dehidrasi.

Pada awal kemunculannya, kegagalan buah pinggang akut tidak menunjukkan sebarang gejala. Namun, apabila gejala muncul, penyakit ini dapat bertambah buruk dalam waktu yang agak singkat. Dalam kes yang teruk, gejala akan ditandai dengan penurunan kesedaran. Sekiranya gejala yang muncul tidak dapat dikendalikan, penghidapnya boleh kehilangan nyawanya.

Oleh itu, sedarlah gejala kegagalan buah pinggang akut di atas. Sekiranya anda mengalaminya, jangan ragu untuk bercakap dengan doktor anda menggunakan aplikasi tersebut . Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , doktor pakar dan dipercayai dapat membantu memberikan diagnosis awal dan nasihat kesihatan yang tepat untuk anda.

Petua Mengawal Tekanan Darah untuk Mencegah Kegagalan Ginjal Akut

Hipertensi adalah salah satu faktor risiko kegagalan buah pinggang akut, penting bagi anda untuk mengawal tekanan darah sebaik mungkin agar kesihatan buah pinggang anda terjaga. Berikut adalah beberapa petua yang boleh anda lakukan:

 • Makan makanan berkhasiat seimbang yang rendah garam.
 • Kurangkan pengambilan alkohol.
 • Lakukan senaman ringan, seperti berjalan kaki, 30 minit setiap hari.
 • Mengekalkan berat badan yang sihat.
 • Berhenti merokok.
 • Menguruskan tekanan dengan baik.
 • Ambil ubat yang ditetapkan oleh doktor.
 • Periksa tekanan darah dengan kerap.

Rawatan untuk Kegagalan Ginjal Akut

Sekiranya anda mengalami kegagalan buah pinggang akut yang disebabkan oleh hipertensi, rawatan paling penting yang boleh anda lakukan adalah mengawal tekanan darah anda melalui perubahan gaya hidup. Doktor juga boleh memberi ubat ACE perencat dan penyekat reseptor angiotensin II (ARB) untuk menurunkan tekanan darah dan melindungi ginjal dari kerosakan lebih lanjut, terutama pada orang yang menderita diabetes.

Dalam kes yang lebih serius, terapi dialisis atau penggantian buah pinggang mungkin diperlukan untuk membantu mengganti fungsi ginjal sehingga organ pulih.

Baca juga: Pesakit dengan kegagalan buah pinggang akut memerlukan hemodialisis seumur hidup

Itulah penjelasan mengenai hipertensi yang boleh menyebabkan kegagalan buah pinggang akut. Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga untuk memudahkan anda mendapatkan penyelesaian kesihatan yang paling lengkap.

Rujukan:
Perkhidmatan kesihatan Kebangsaan. Diakses pada tahun 2021. Kecederaan Ginjal Akut.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Kecederaan Ginjal Akut.
Hati. Diakses pada tahun 2021. Bagaimana Tekanan Darah Tinggi boleh menyebabkan kerosakan atau kegagalan buah pinggang.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Tekanan Darah Tinggi dan Penyakit Ginjal.