Ketahui 3 Rawatan Paresthesia

, Jakarta - Paresthesia adalah keadaan yang berlaku di dalam badan ketika terasa tidak normal, menyebabkan beberapa perkara seperti mati rasa, kesemutan, atau terbakar. Sensasi ini dapat dirasakan di jari, tangan, jari kaki, atau kaki. Ini bergantung pada penyebabnya, jadi ia dapat jangka pendek dan hilang dengan cepat.

Gangguan ini boleh berlaku kerana hiperventilasi, serangan kecemasan, dan berbaring di tangan anda ketika tidur. Sebilangan besar orang mengalami parestesi sementara, yang boleh berlaku ketika duduk dengan kaki yang disilangkan terlalu lama, atau tertidur dengan tangan di bawah kepala orang itu.

Ia berlaku apabila tekanan berterusan diletakkan pada saraf. Gejala yang timbul dapat hilang dengan cepat setelah tekanan dilepaskan. Sebilangan orang mungkin mengalami parestesi kronik. Gangguan ini biasanya merupakan gejala keadaan yang mendasar yang dapat berkembang menjadi parah.

Parestesi kronik umumnya merupakan gejala penyakit neurologi yang mendasari atau kerosakan saraf traumatik. Keadaan ini boleh disebabkan oleh gangguan yang mempengaruhi sistem saraf pusat, seperti strok dan serangan iskemia sementara strok mini , sklerosis berbilang , myelitis melintang , dan ensefalitis .

Selain itu, tumor atau luka vaskular yang menekan otak atau saraf tunjang juga boleh menyebabkan parestesi. Sindrom gangguan saraf, seperti sindrom terowong karpal Ia juga boleh merosakkan saraf periferal dan menyebabkan parestesi dengan kesakitan.

Baca juga: Ketahui Pencegahan Parestesi Yang Boleh Dilakukan Lebih Awal

Punca Paresthesia

Sebelum membincangkan cara merawat paresthesia, anda mesti mengetahui sebab dan gejala yang timbul dari gangguan tersebut. Berikut adalah beberapa penyebab parestesi, termasuk:

 • Pukulan.

 • Sklerosis berbilang.

 • Tumor di saraf tunjang atau otak.

 • Vitamin D atau vitamin lain yang berlebihan.

 • Diabetes.

 • Fibromyalgia.

 • Tekanan darah tinggi.

 • Jangkitan.

 • Kecederaan saraf.

 • Saraf yang dimampatkan atau dicubit.

Saraf mencubit berlaku apabila terdapat terlalu banyak tekanan pada tisu sekitarnya. Tekanan ini boleh menyebabkan parestesi, sehingga fungsinya terganggu. Saraf mencubit boleh berlaku di mana sahaja di badan, seperti muka, leher, pergelangan tangan, atau punggung.

Di samping itu, hernia yang berlaku di tulang belakang bawah boleh menyebabkan sakit di bahagian belakang, kaki atau kaki di bahagian yang terkena. Juga, sindrom terowong karpal adalah saraf yang mencubit di pergelangan tangan yang menyebabkan rasa mati rasa dan kesemutan di jari.

Baca juga: 10 Punca Parestesi yang Perlu Anda Ketahui

Gejala Paresthesia

Parestesi boleh mempengaruhi bahagian tubuh mana pun, tetapi secara amnya mempengaruhi bahagian badan seperti tangan, lengan, paha, dan kaki.

Gangguan ini boleh bersifat sementara atau kronik. Gejala yang disebabkan oleh parestesi adalah mati rasa, kelemahan, kesemutan, terbakar, dan merasa sejuk.

Parestesi kronik boleh menyebabkan sakit menikam. Ini boleh menyebabkan kekejangan pada anggota badan yang terjejas. Apabila parestesi terjadi pada kaki dan kaki, keadaan tersebut dapat menyukarkan penghidapnya untuk berjalan.

Rawatan Paresthesia

Pilihan rawatan untuk parestesi bergantung pada penyebabnya. Sekiranya terdapat keadaan perubatan yang mendasari yang menyebabkan gejala keadaan itu, merawat keadaan itu juga mempengaruhi rawatan parestesi. Berikut adalah beberapa rawatan paresthesia biasa:

 1. Rehatkan Bahagian Badan Yang Terlibat

Mengistirahatkan kawasan yang terjejas sangat disarankan untuk kawasan yang mengalami saraf terjepit. Ini boleh menyebabkan mampatan pada saraf, sehingga tisu dapat sembuh. Anda juga boleh menggunakan alat pengekang untuk menghentikan pergerakan kawasan tersebut.

 1. Terapi fizikal

Terapi fizikal boleh digunakan untuk membina kekuatan otot di sekitar saraf yang terkena. Otot yang lebih kuat dapat membantu melegakan mampatan tisu dan menghalangnya daripada berulang. Otot yang cergas juga dapat meningkatkan fleksibiliti, jarak gerakan dan pergerakan.

 1. Mengambil dadah

Beberapa ubat, seperti ibuprofen dan naproxen sodium, serta suntikan steroid ke kawasan yang terjejas dapat diberikan untuk menghilangkan rasa sakit dan mengurangkan bengkak dan radang. Untuk parestesi jangka panjang kerana fibromyalgia, ubat-ubatan, termasuk pregabalin atau duloxetine, mungkin juga bermanfaat bagi penghidapnya.

Baca juga: Sering Mengalami Kebas? Hati-hati dengan Gejala Paresthesia

Itulah beberapa kaedah untuk merawat paresthesia yang boleh anda lakukan. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai gangguan tersebut, doktor dari sedia menolong. Caranya adalah dengan muat turun permohonan dalam telefon pintar awak!