Bagaimana cara menangani anak-anak yang suka membuang air besar di seluar mereka?

, Jakarta - Sebilangan ibu bapa pasti mengalami anak mereka buang air besar atau buang air besar di seluar. Bagaimana jika ia berlaku terlalu kerap? Ada kemungkinan anak ibu mengalami gangguan pencernaan dan salah satu perkara yang mungkin berlaku adalah encopresis.

Encopresis adalah masalah biasa pada kanak-kanak berumur empat tahun ke atas dan boleh berkembang menjadi sembelit kronik atau jangka panjang. Dengan sembelit berlaku, kanak-kanak mempunyai pergerakan usus yang lebih sedikit daripada biasa, dan pergerakan usus yang dialami sukar, kering, dan sukar dilalui.

Gangguan ini boleh menyebabkan rektum dan usus membesar kerana najis keras. Akhirnya, rektum dan usus mengalami masalah merasakan kehadiran tinja, dan sfingter dubur atau otot di hujung saluran pencernaan yang membantu menahan najis kehilangan kekuatannya. Najis cair boleh mula bocor di sekitar najis yang keras dan kering, mengotori pakaian anak anda.

Encopresis biasanya berlaku setelah anak berusia 4 tahun, ketika anak telah belajar menggunakan tandas. Dalam kebanyakan kes, pergerakan usus bocor adalah gejala sembelit kronik. Gangguan ini agak jarang berlaku tanpa sembelit. Encopresis boleh mengecewakan ibu bapa dan memalukan anak. Namun, dengan kesabaran dan dorongan, rawatan untuk encopresis dapat berjaya.

Baca juga: 4 Rawatan Encopresis di Rumah

Gejala Encopresis

Pada kebanyakan kanak-kanak dengan encopresis, gejala yang paling biasa adalah:

 • Anak buang air besar dalam seluar.

 • Bau badan seperti bau najis.

Tanda dan gejala lain mungkin termasuk:

 • Tempoh sembelit bergantian dengan pergerakan usus yang sangat besar

 • Terdapat darah di bahagian luar najis, atau di kertas tandas yang digunakan untuk membersihkan setelah buang air besar.

 • Sakit di bahagian bawah abdomen atau rektum.

 • Pakaian bernoda kotoran tersembunyi di almari, di bawah katil atau di tempat lain.

 • Mengompol, mungkin berkaitan dengan tekanan dari sebahagian besar najis di rektum.

Baca juga: Encopresis Boleh Mempengaruhi Keadaan Psikologi Kanak-kanak

Rawatan Encocepris

Secara amnya, rawatan lebih awal dimulakan untuk encopresis, semakin baik. Langkah pertama yang mesti dilakukan adalah membersihkan usus besar najis yang tertahan. Selepas itu, rawatan memberi tumpuan untuk mendorong pergerakan usus yang sihat. Dalam beberapa kes, psikoterapi boleh menjadi tambahan yang berguna untuk rawatan. Beberapa cara biasa untuk melakukan ini adalah:

1. Membersihkan Kolon yang Terlibat

Terdapat beberapa kaedah untuk membersihkan usus besar dan melegakan sembelit. Pakar pediatrik anda mungkin akan mengesyorkan satu atau lebih perkara berikut:

 • Mengambil julap tertentu.

 • Suppositori rektum.

 • enema.

Setelah ini dilakukan, doktor boleh mengesyorkan untuk mengikuti perkembangan pembersihan usus besar.

2. Menggalakkan Pergerakan Usus yang Sihat

Setelah usus bersih, penting untuk mendorong anak anda melakukan pergerakan usus secara berkala. Doktor anda mungkin mengesyorkan beberapa perkara, seperti:

 • Perubahan dalam diet dengan mengambil lebih banyak serat dan minum cairan yang mencukupi.

 • Menggunakan julap secara beransur-ansur dapat menghentikan gangguan setelah usus kembali berfungsi normal.

 • Latih anak anda ke tandas secepat mungkin apabila terdesak membuang air besar.

Baca juga: Hati-hati dengan Gejala Encopresis

Itulah beberapa perkara yang boleh dilakukan untuk merawat anak ibu daripada membuang air besar di seluar. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai gangguan tersebut, doktor dari sedia menolong. Caranya adalah dengan muat turun permohonan dalam telefon pintar awak!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found