Perhatikan, Ini adalah 5 Makanan untuk Meringankan Keradangan di Badan

“Keradangan alias keradangan adalah salah satu mekanisme pertahanan tubuh. Apabila keradangan muncul, bahagian badan tertentu akan membengkak dan terasa hangat. Tetapi jangan risau, ini biasanya akan segera reda dan merupakan cara semula jadi tubuh untuk mencegah perkara-perkara tertentu menyerang, seperti virus atau bakteria. "

, Jakarta - Radang adalah proses keradangan yang berlaku di dalam badan. Ini dilakukan secara semula jadi sebagai mekanisme perlindungan dari jangkitan oleh mikroorganisma asing, termasuk virus, jamur, dan bakteria. Ketika proses ini berlaku, sel darah putih akan menghasilkan zat tertentu yang berperanan dalam penentangan.

Sel-sel ini kemudiannya akan membentuk perlindungan tubuh agar gejala penyakit tidak muncul. Selain serangan oleh mikroorganisma asing, keradangan juga dapat terjadi ketika ada luka fisik dan terkena perengsa yang memicu tindak balas keradangan. Jadi, bagaimana mengatasi keradangan yang boleh diaplikasikan? Adakah benar bahawa ini dapat diatasi dengan pengambilan makanan tertentu?

Baca juga: Inilah Mekanisme Keradangan di Tubuh

Makanan untuk Mengatasi Keradangan Badan

Keradangan alias keradangan juga biasa terjadi pada orang yang menderita penyakit autoimun. Dalam keadaan ini, sistem kekebalan tubuh yang seharusnya dilindungi malah menyerang sel tubuh yang sihat. Dalam kes tertentu, keradangan juga dapat muncul tanpa sebab yang diketahui. Secara umum, keradangan muncul sebagai reaksi semula jadi tubuh untuk melawan penyakit.

Walaupun berperanan dalam memerangi penyakit, keradangan yang berlaku dalam jangka panjang sebenarnya boleh membahayakan tubuh. Oleh itu, penting untuk mengetahui cara mengurangkan keradangan atau keradangan di dalam badan. Salah satu cara yang dapat dilakukan untuk mengurangi keradangan adalah dengan memakan makanan tertentu, seperti:

  1. Sayur-sayuran

Salah satu makanan yang baik untuk mengurangkan keradangan adalah sayur-sayuran, terutama sayur-sayuran berdaun hijau. Untuk melegakan keradangan, disarankan untuk meningkatkan jumlah penggunaan bayam, brokoli, kangkung, dan kembang kol.

  1. Beri

Selain sayur-sayuran, pengurangan keradangan juga dapat dilakukan dengan mengkonsumsi sumber serat lain, yaitu buah-buahan, terutama buah beri. Anda boleh makan strawberi, blueberry, ceri, dan anggur. Buah sitrus juga dapat menjadi salah satu pilihan makanan untuk meredakan keradangan.

  1. Ikan

Makan ikan yang kaya dengan asid lemak omega-3 dapat membantu mengurangkan keradangan di dalam badan. Untuk mengatasi keadaan ini, masukkan menu ikan, seperti salmon, sardin, makarel, dan tuna ke dalam diet harian anda.

  1. Kacang

Makanan jenis ini mengandungi banyak serat, jadi baik untuk kesihatan tubuh. Salah satu kelebihan makan kacang adalah melegakan keradangan yang berlaku di dalam badan.

Baca juga: Bilakah Keradangan Memerlukan Pemeriksaan Doktor?

  1. Coklat

Siapa yang boleh menolak makanan yang satu ini? Selain memiliki rasa yang enak, coklat ternyata berperanan dalam menjaga tubuh yang sihat. Salah satu kelebihan penggunaan coklat adalah mengurangkan keradangan. Sekiranya anda mengalami keadaan ini, cubalah mengambil coklat gelap yang mengandungi sekurang-kurangnya 70 peratus koko tulen.

Bahaya Mengabaikan Keradangan Badan

Pada dasarnya, keradangan berlaku sebagai bentuk daya tahan tubuh terhadap penyakit. Tetapi jika tidak dirawat dengan betul, keadaan ini boleh menjadi berbahaya. Keradangan atau keradangan yang dibiarkan berlaku secara berterusan dapat membuat sistem kekebalan tubuh berpusing melawan sel-sel tubuh. Semakin lama, risiko kerosakan sel yang sihat akan lebih tinggi.

Keradangan dicirikan oleh pembengkakan pada bahagian badan tertentu, biasanya disertai dengan rasa kehangatan. Apabila itu berlaku, ini bermaksud bahawa tubuh sedang dalam proses mengasingkan bahan asing sehingga tidak menyerang atau menjangkiti bahagian tubuh yang lain.

Baca juga: Sekiranya anda mengalami jangkitan pernafasan, ini adalah gejala yang biasa

Ketahui lebih lanjut mengenai keradangan dan diet yang boleh digunakan untuk mempercepat penyembuhan dengan meminta doktor di aplikasi . Lebih senang menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual. Kemukakan pertanyaan mengenai kesihatan dan dapatkan cadangan terbaik dari pakar. Muat turunsekarang di App Store atau Google Play!

Rujukan:
WebMD. Diperoleh pada 2021. Apa itu Keradangan?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 13 Makanan Anti-Radang Paling Banyak yang Boleh Anda Makan.
Penerbitan Kesihatan Harvard. Diakses pada tahun 2021. Makanan yang melawan keradangan.