5 Komplikasi Disebabkan oleh Trauma Kepala Kecil

, Jakarta - Adakah anda masih sering berdegil dengan tidak memakai topi keledar ketika menunggang motosikal? Sebaliknya, mulailah mengubah tabiat buruk ini. Selain penting untuk keselamatan anda, menggunakan topi keledar untuk melindungi kepala anda semasa memandu juga dapat mencegah anda dari trauma kepala ringan jika perkara tidak dijangka berlaku pada bila-bila masa. Sebabnya, kepala yang merupakan tempat otak berada sangat terdedah.

Sekiranya kepala anda memukul sesuatu yang sukar, misalnya kerana kemalangan atau jatuh, ia boleh menyebabkan anda mengalami trauma kepala ringan. Walaupun disebut trauma kepala ringan, sebenarnya keadaan ini boleh menyebabkan komplikasi serius. Jadi, jangan dipandang ringan, ini adalah komplikasi yang boleh berlaku kerana trauma kepala ringan.

Apa itu Trauma Kepala Kecil?

Trauma kepala kecil adalah keadaan apabila seseorang mengalami kecederaan ringan di kepala. Kecederaan boleh disebabkan oleh kemalangan, ditimpa benda yang jatuh, dipukul, atau memukul kepala pada sesuatu ketika jatuh. Keterukan kecederaan kepala yang dialami oleh seseorang ditentukan oleh nilai Skala Koma Glasgow (GCS).

GCS adalah nilai yang menunjukkan tahap kesedaran penderita berdasarkan tindak balas yang diberikannya. Orang yang mengalami kecederaan di kepala akan diminta untuk membuka mata, bergerak, dan bercakap untuk mengukur tahap kecederaannya. Skor tertinggi adalah 15 yang bermaksud penghidapnya mempunyai kesedaran sepenuhnya. Manakala nilai terendah adalah 3, yang bermaksud pesakit berada dalam keadaan koma.

Baca juga: Risiko Fatal Di Sebalik Kecederaan Kepala

Komplikasi Kerana Trauma Kepala Kecil

Trauma kepala kecil tidak boleh dipandang remeh, kerana pukulan keras ke kepala boleh mencetuskan komplikasi serius berikut:

1. Gegar otak

Gegar otak boleh mempengaruhi fungsi otak seseorang, tetapi jarang menyebabkan kerosakan kekal. Malangnya, gegaran sering tidak disedari kerana kebanyakan orang yang mengalami kecederaan kepala tetap sedar. Lama kelamaan, orang yang mengalami gegar otak akan mula merasakan gejala seperti kehilangan keseimbangan, perubahan emosi, migrain, hingga amnesia. Sebaiknya segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami simptom gegar otak.

2. Epilepsi

Trauma kepala kecil yang tidak dapat diubati dengan segera dapat berkembang menjadi potensi yang lebih parah dan tinggi untuk menyebabkan epilepsi. Gangguan sistem saraf pusat (neurologi) dicirikan oleh gejala seperti kejang sehingga kehilangan kesedaran.

3. Sindrom Kecederaan Otak Kedua

Komplikasi pembengkakan otak yang berkembang sangat cepat dan membawa maut, biasanya berlaku pada kecederaan otak kedua. Kecederaan ini berlaku sejurus selepas gegaran pertama, di mana orang yang mengalami gegar otak belum pulih sepenuhnya.

4. Kesan Penumpukan Akibat Kecederaan Otak

Kecederaan otak yang berulang kali boleh menyebabkan penumpukan gangguan fungsi otak yang boleh kekal pada penghidapnya.

5. Vertigo dan Sakit Kepala

Komplikasi ini dapat dialami oleh penderita selama satu minggu hingga beberapa bulan setelah mengalami kecederaan otak.

Baca juga: Pengendalian Pertama untuk Trauma Kepala Kecil Selepas Kesan

Rawatan Trauma Kepala Kecil

Trauma kepala kecil biasanya sembuh tanpa rawatan khas. Pesakit hanya disarankan untuk berehat untuk mempercepat proses pemulihan. Walau bagaimanapun, keadaan pesakit masih perlu dipantau selama 24 jam pertama setelah mengalami kecederaan, untuk memastikan gejala tidak bertambah buruk atau gejala baru muncul. Berikut adalah gejala yang perlu diperhatikan selama 24 jam pertama:

  • Kejang

  • Penglihatan yang berlorek atau tidak jelas

  • Pelepasan yang jelas dari hidung atau telinga

  • Kesukaran bercakap dan memahami orang lain

  • Kehilangan keseimbangan atau kesukaran berjalan seperti biasa

  • Pingsan, baik sekejap atau lama.

  • Amnesia

  • Badan terasa sangat lemah

  • Mengantuk berlebihan

  • Sakit kepala yang semakin teruk

Anda dinasihatkan untuk segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan lebih lanjut sekiranya anda mengalami gejala di atas.

Baca juga: Sekiranya 9 Gejala Ini Berlaku Ketika Trauma Kepala Kecil, Segera Berjumpa dengan Doktor

Nah, itu adalah beberapa komplikasi serius yang boleh terjadi kerana trauma kepala kecil. Oleh itu, jika anda baru-baru ini mengalami kecederaan kepala dan sering merasa pening selepas itu, anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan seawal mungkin sebelum keadaan kecederaan kepala bertambah buruk. Anda boleh membeli ubat sakit kepala yang anda perlukan kamu tahu. Tidak perlu bersusah payah meninggalkan rumah, cukup pesan melalui fitur Apotek Deliver, dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Jadi tunggu apa lagi? Muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.