Adakah Terdapat Cara Berkesan untuk Mengecilkan Senjata?

, Jakarta - Sekiranya seseorang mengatakan bahawa kecantikan berasal dari dalam, itu mungkin benar. Sebab, pakaian apa pun, jika dipakai dengan yakin akan kelihatan cantik dan tampan. Walau bagaimanapun, nampaknya masih ada orang yang tidak cukup yakin untuk memakai pakaian seperti atasan tanpa lengan , kerana mereka merasakan mereka mempunyai lengan besar. Tenang, beberapa cara mengurangkan lengan Perkara berikut nampaknya cukup berkesan, jika dilakukan dengan disiplin.

Namun, sebelum membincangkan cara mengecilkan lengan, perhatikan bahawa lengan berlemak biasanya disebabkan oleh pengumpulan lemak berlebihan di kawasan lengan. Terdapat banyak perkara yang boleh menyebabkan pengumpulan lemak di lengan. Salah satunya adalah meningkatnya usia. Memasuki usia 20 tahun, tubuh cenderung menyimpan lebih banyak lemak di pelbagai kawasan badan dan otot mula merosot. Jadi, lemak yang terkumpul menjadi lebih banyak daripada otot, yang menyebabkan lengan menjadi lembik.

Baca juga: 5 Petua Mengecilkan Lengan Atas Tanpa Bersenam

Kadar metabolisme juga merupakan sebab lain untuk pengumpulan lemak di lengan. Seiring usia anda, kadar metabolisme anda akan menurun. Ini bermaksud badan membakar lebih sedikit kalori. Keadaan ini akhirnya menyebabkan pengumpulan lemak di lengan. Kekurangan aktiviti fizikal dan tidak melakukan senaman secara teratur juga boleh menyebabkan pengumpulan lemak di dalam badan, termasuk lengan.

Jaga pengambilan makanan anda dan bersenam sebagai cara untuk mengecilkan lengan

Baiklah, bagi anda yang mungkin mengecilkan tangan, tidak ada salahnya mencuba petua berikut:

1. Pilih Makanan yang Betul

Ini boleh dimulakan dengan mengisi dapur dengan makanan keseluruhan, bukan makanan yang diproses atau dibungkus. Tingkatkan penggunaan biji-bijian, telur, tenusu rendah lemak, sayur-sayuran, unggas, ikan, daging tanpa lemak, dan lemak sihat, seperti kacang, biji, minyak zaitun, dan buah-buahan, seperti alpukat. Makan makanan semula jadi dapat membantu menjaga tubuh kenyang tanpa memakan kalori berlebihan.

Baca juga: Mesti Cuba, 3 Cara Mengecilkan Lengan dan Perut Semasa Berpuasa

2. Makan Lebih Sedikit, tetapi Lebih Selalunya

Makan 5-6 makanan kecil setiap hari yang merangkumi satu hidangan protein dan karbohidrat dapat membantu mengecilkan lengan. Selain itu, makan salmon panggang, satu cawan kacang hijau, dan setengah cawan pasta gandum setiap tiga hingga empat jam dapat mencegah kekurangan gula darah yang dapat memicu rasa lapar dan makan berlebihan, sehingga mendorong kenaikan berat badan.

3. Angkat Berat

Terlibat dalam latihan kekuatan atau mengangkat beban untuk meningkatkan jisim otot dan mempercepat metabolisme. Lakukan senaman yang melibatkan setiap kumpulan otot utama, seperti:

  • Triceps Dips

Latihan ini membantu membakar simpanan lemak di trisep atau bahagian belakang lengan. Kawasan trisep adalah kawasan yang terdedah kepada pengumpulan lemak. Latihan ini bukan sahaja dapat mengecilkan lengan, tetapi juga memberi bentuk pada lengan.

Untuk melakukan pergerakan ini, anda boleh menggunakan alat bantu seperti bangku atau tangga. Pertama, duduk dengan punggung lurus dan letakkan lengan di belakang anda dengan memegang kerusi atau tangga. Kemudian, letakkan berat badan di tangan anda dengan meluruskan kaki anda.

Sekiranya anda baru dalam latihan ini, lebih baik membengkokkan lutut terlebih dahulu kerana berat badan lebih ringan daripada meluruskan lutut. Lakukan senaman ini dengan menurunkan dan mengangkat berat badan dengan kedua-dua lengan sebagai sokongan. Semasa mengangkat badan, lengan lurus, ketika badan turun, lengan dibengkokkan. Pegang kedudukan selama 3 saat dan turunkan lagi. Bernafas dan lakukan latihan ini hingga 10-15 kali dalam satu sesi.

Baca juga: 6 Petua Mengurangkan Senjata dengan Barbell

  • Jalan Papan Lateral

Seperti latihan trisep, latihan ini juga dapat menguatkan otot lengan dengan mencairkan lemak yang telah terkumpul di lengan. Anda boleh melakukan kedudukan papan dengan tangan tidak bengkok, kemudian menyilangkan tangan sambil membuka kaki. Sekiranya tangan kanan bergerak melintasi, maka kaki kiri terbuka. Kemudian tutup lagi dengan kaki kanan, ketika tangan kiri keluar dari kedudukan bersilang ke kedudukan tangan yang asal.

  • Push-up

Anda juga boleh melakukan cara mengecilkan lengan dengan push-up, membantu mengencangkan lengan atas dengan membakar lemak di kawasan tersebut. Perkara terbaik dalam latihan ini ialah anda tidak memerlukan alat. Berat badan anda sendiri memainkan peranan utama dalam mencairkan lemak degil di lengan anda.

Itulah sedikit penjelasan mengenai cara mengurangkan lengan dengan berkesan. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai ini atau masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda di aplikasi , melalui ciri Bercakap dengan Doktor , ya. Sangat mudah, perbincangan dengan pakar yang anda mahukan dapat dilakukan Berbual atau Panggilan Suara / Video . Dapatkan juga kemudahan membeli ubat menggunakan aplikasi , bila-bila masa dan di mana sahaja, ubat anda akan dihantar terus ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!