4 Petua Mencegah Kutu pada Kucing Haiwan Peliharaan

, Jakarta - Ada banyak perkara yang perlu dipertimbangkan ketika anda akan mempunyai kucing. Bermula dari masa merawat kucing, hingga mengenali pelbagai gangguan yang sering dialami oleh kucing. Salah satu gangguan yang mudah dijangkiti kucing adalah kutu. Kutu kucing adalah parasit yang hidup dengan menghisap darah kucing.

Baca juga: Vaksin Kucing Kegemaran, Berapa Umur Anda?

Adalah idea yang baik bagi pemilik kucing untuk mengetahui tanda-tanda yang berlaku ketika kucing mempunyai kutu. Bermula dari perubahan tingkah laku, hingga gangguan pada kulit dan rambut kucing. Tidak ada yang salah dengan mencegah munculnya kutu pada kucing kesayangan anda sehingga keadaan kesihatan kucing dapat dijaga dengan baik. Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Cegah Kutu di Kucing

Kutu adalah salah satu parasit yang paling biasa pada kucing. Mereka hidup dengan menghisap darah kucing. Kutu berwarna coklat dan panjangnya kira-kira 1-2 milimeter. Parasit ini hidup dan berkembang biak di persekitaran yang hangat dan lembap.

Kutu dapat meningkatkan risiko anemia dan juga Mycoplasma haemofelis pada kucing. Bukan hanya itu, kutu juga dapat menggigit kulit manusia dan menyebabkan kegatalan dan gatal. Atas sebab ini, sangat penting untuk mencegah munculnya kutu pada kucing. Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mencegah kutu pada kucing.

1. Mandi kucing anda dengan kerap

Mandi kucing secara berkala boleh menjadi salah satu langkah pencegahan yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan kutu. Pilih syampu dengan ramuan yang berguna untuk mengelakkan atau merawat kutu pada kucing. Selepas mandi, pastikan rambut dan badan kucing kering dengan baik untuk mengelakkan kelembapan.

2. Berus Rambut Kucing

Selain memandikan kucing, jika anda mempunyai kucing dengan rambut panjang, anda harus kerap menyikat rambut kucing. Kebiasaan ini dapat mengelakkan kehadiran kutu pada rambut dan kulit kucing. Perhatikan keadaan kulit dan rambut kucing semasa menyikat. Kehadiran bintik coklat yang bergerak pada kulit kucing boleh menjadi tanda kutu pada kucing.

Baca juga : Berhati-hati dengan bahaya rambut kucing terhadap kesihatan

3. Bersihkan Persekitaran Kucing Secara Berkala

Anda boleh melakukan pencegahan lain dengan membersihkan persekitaran tempat kucing bermain atau tidur. Pastikan kedua-dua lokasi ini bebas dari kutu. Selain itu, bersihkan kandang kucing, tempat tidur, dan sikat dengan cecair pembasmi kuman untuk membunuh nits.

Selain dari peralatan yang sering digunakan kucing, sebenarnya kutu juga dapat hidup di tumbuh-tumbuhan hingga ke rumput. Untuk itu, tidak ada salahnya selalu memperhatikan kebersihan kucing setelah dia aktif di luar bilik.

4. Elakkan Sentuhan Langsung dengan Kucing Liar

Semasa menjaga kucing, anda harus memperhatikan aktiviti yang dilakukan oleh kucing kesayangan anda. Elakkan sentuhan langsung dengan kucing liar kerana terdapat risiko terkena kutu dari kucing liar.

Itulah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mencegah kutu pada kucing. Adalah idea yang baik untuk mengenali beberapa tanda ketika kucing anda terkena kutu, seperti perubahan tingkah laku. Kucing yang mengalami masalah kutu biasanya menggaru badannya lebih kerap, terutama di kepala dan telinga. Di samping itu, kucing juga akan menjilat badannya lebih kerap untuk membersihkan kotoran atau kutu yang menjadikannya tidak selesa.

Bukan itu sahaja, kutu membuat kucing dapat melakukannya dandanan diri secara berlebihan. Keadaan ini boleh merosakkan rambut kucing sehingga gugur dan mengganggu lapisan kulit. Untuk itu, lakukan pemeriksaan kesihatan kulit secara berkala.

Baca juga: Ketahui Seluk Beluk Merawat Anak Kucing

Jangan ragu untuk menggunakan aplikasinya dan tanyakan terus kepada doktor haiwan mengenai gangguan kutu yang dialami oleh kucing. Ayuh, muat turun sekarang melalui App Store atau Google Play!

Rujukan:
Purine. Diakses pada 2020. Bagaimana Kucing Menangkap Kutu dan Kutu.
Purine. Diakses tahun 2020. Kutu Kucing: Punca, Pencegahan, dan Rawatan.
Ambil oleh Web MD. Diakses pada tahun 2020. Lindungi Kucing dan Rumah Anda Dari Kutu.
Haiwan Peliharaan Spruce. Diakses pada tahun 2020. Cara Menghilangkan Kutu pada Kucing Anda.