Pengambilan Vitamin D Membantu Melegakan Sakit Menstruasi

, Jakarta - Semasa haid, kebanyakan wanita mengalami keluhan sakit, sakit, mual, muntah, cirit-birit, pening, dan gangguan tidur. Vitamin D diketahui dapat membantu mengatasi kesakitan yang disebabkan oleh haid. Walau bagaimanapun, penggunaan vitamin D untuk melegakan kesakitan haid mesti mendapat persetujuan doktor.

Walaupun ubat penahan sakit di kaunter boleh membantu menghilangkan rasa sakit, mereka mempunyai kesan sampingan. Oleh itu, ia bukan pilihan yang tepat untuk penggunaan jangka panjang. Vitamin D diketahui dapat menurunkan pengeluaran molekul yang memicu keradangan yang disebut sitokin. Ini adalah bahan seperti hormon yang disebut prostaglandin, yang dipercayai menjadi penyebab utama kekejangan haid.

Baca juga : Sakit haid yang tidak dapat ditanggung, Apa yang Menyebabkannya?

Khasiat Vitamin D untuk Meringankan Sakit Menstruasi

Menstruasi menyebabkan pengeluaran berlebihan bahan seperti hormon yang disebut prostaglandin. Ini mencetuskan haid yang menyakitkan. Vitamin D diketahui dapat mengurangkan penghasilannya, sehingga kesakitan haid mereda. Sebenarnya, vitamin D secara semula jadi dibuat oleh kulit ketika terkena cahaya matahari. Selain itu, vitamin D juga terdapat dalam ikan berlemak dalam jumlah tinggi seperti salmon dan tuna.

Memetik dari halaman WebMD , penyelidik Antonio Lasco dari University of Messina, membandingkan pengambilan vitamin D dengan pil plasebo. Mereka mengkaji 40 wanita berusia 18 hingga 40 tahun. Semua mengalami haid yang menyakitkan yang dikenali sebagai senggugut. Keadaan ini mempengaruhi hampir separuh wanita haid.

Dari pemerhatian dua bulan, terdapat penurunan kesakitan yang ketara pada kumpulan wanita yang mengambil vitamin D berbanding dengan kumpulan yang mengambil plasebo. Dos yang digunakan sangat tinggi, iaitu 300,000 unit antarabangsa (IU). Wanita dalam kajian itu mengambilnya lima hari sebelum permulaan kitaran haid mereka.

Selama dua bulan, peserta kajian mengesan sakit haid mereka sendiri. Mereka memberitahu mereka jika mereka mengambil ubat penahan sakit di kaunter, seperti ubat anti-radang nonsteroid (NSAID).

Baca juga: Kesakitan Menstruasi Mengganggu Aktiviti, Apa yang Menyebabkannya?

Peserta yang mengambil vitamin D bukan sahaja melaporkan kesakitan yang kurang, tetapi juga melaporkan tidak mengambil ubat penahan sakit NSAID selama dua bulan. Sementara itu, 40 peratus wanita yang mengambil plasebo mengatakan mereka mengambil ubat penahan sakit NSAID sekurang-kurangnya sekali.

Ubat penahan sakit NSAID biasanya diresepkan untuk tempoh yang menyakitkan. Walau bagaimanapun, penggunaan jangka panjang boleh membawa risiko, seperti masalah gastrousus.

Hanya bahawa penyelidikan ini hanyalah kajian kecil. Kajian yang lebih besar dengan tindak lanjut yang lebih lama diperlukan. Tidak diketahui sama ada satu dos vitamin D akan mencukupi. Juga perlu untuk melihat risiko dan faedah jangka panjang. Untuk itu, jika anda ingin menggunakan vitamin D untuk meredakan sakit haid, anda harus terlebih dahulu meminta doktor melalui permohonannya .

Baca juga: Kenali Punca Kesakitan Menstruasi Normal hingga Berat

Selain menggunakan ubat, anda boleh mengubati sakit haid dengan cara, seperti:

  • Berhenti merokok, kerana boleh meningkatkan risiko sakit haid.
  • Sukan. Anda mungkin merasa malas untuk bersenam ketika anda mengalami sakit haid, tetapi aktiviti fizikal sebenarnya berkesan untuk mengurangkan kesakitan, anda tahu.
  • Letakkan pad panas atau botol air panas (dibungkus semula dengan tuala) di perut anda untuk membantu mengurangkan kesakitan.
  • Mandi air suam. Kaedah ini mampu mengatasi kesakitan haid, sekaligus menjadikan anda lebih santai.
  • Urut. Urut ringan dalam gerakan melingkar di bahagian bawah perut juga dapat membantu mengurangkan kesakitan.
  • Teknik relaksasi. Aktiviti santai, seperti yoga atau Pilates dapat mengalihkan perhatian dari rasa sakit dan ketidakselesaan.

Itulah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengatasi kesakitan semasa haid. Dengan menggunakan kaedah ini, diharapkan rasa sakit dapat diselesaikan dengan segera dan aktiviti dapat berjalan seperti biasa. Di samping itu, jika dirasakan haid akan berlaku, sediakan semua langkah untuk mengatasi sakit haid terlebih dahulu.

Rujukan:

Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 5 Ubat Semula jadi untuk Sakit dan Sakit Jangkitan yang Sebenarnya Berfungsi.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Vitamin D Boleh Meringankan Tempoh Menyakitkan
Reuters. Diakses pada tahun 2020. Tanda-tanda awal vitamin D dapat mengurangkan kekejangan haid