Kurangkan Berat Badan dengan Program Diet DASH

, Jakarta - Diet DASH adalah salah satu program diet sihat yang paling popular di Amerika Syarikat. Program diet sihat ini dibuat oleh The National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI) dengan tujuan untuk mencegah dan mengurangkan tekanan darah tinggi. Pelaksanaan program diet DASH tidaklah sukar, dan anda boleh melaluinya secara perlahan dan berkala.

Anda boleh memulakan diet DASH dengan menambahkan satu jenis sayur dalam setiap makanan anda, dan satu jenis buah selepas itu. Makan makanan bebas daging sekurang-kurangnya dua kali seminggu. Gunakan rempah untuk perasa semula jadi dan elakkan menggunakan garam. Sudah tentu, NHLBI menasihati anda untuk menyeimbangkan program diet sihat ini dengan senaman yang mencukupi.

(Baca juga: Senaman Pagi VS Senaman Petang, Mana Yang Anda Pilih? )

Kerana fokus pada makanan sihat, diet DASH dapat membantu mengatasi masalah berat badan anda. Namun, untuk maklumat lebih lanjut, anda boleh bertanya terlebih dahulu kepada doktor anda sama ada program diet DASH dapat membantu menurunkan berat badan. Muat turun permohonan di Google Play atau App Store dan berbincang dengan doktor pakar secara langsung. Soalan dan jawapan ini dengan doktor dapat dilakukan melalui panggilan suara / video atau berbual.

Jenis makanan yang boleh anda makan dalam program ini termasuk telur dadar, bijirin dengan buah dan susu rendah lemak , sandwic ayam dan salad, sup sayur, yogurt, salad dengan ayam, spageti dalam saus tomat, epal yang dicelupkan dalam sos keju, salad tuna, kebab sayur dan smoothie Strawberry, Pisang dan Susu Kedelai.

Sekiranya anda mengikuti program diet ini, NHLBI mengesyorkan memilih makanan yang tidak mengandungi terlalu banyak garam, seperti daging panggang. Elakkan juga makanan yang terlalu banyak sos tidak sihat. Program diet sihat ini mendorong anda untuk mengisi perut anda dengan sayur-sayuran dan buah-buahan yang kaya dengan protein dan serat.

(Baca juga: 6 Makanan Serat Terbaik untuk Kesihatan )

Nah, bagaimana? Berminat untuk mencuba program diet DASH? Untuk maklumat lebih lanjut mengenai diet ini, tanyakan terus kepada doktor anda. Anda hanya dapat mencari ciri soalan dan jawapan praktikal dengan doktor dalam aplikasi , kamu tahu! Jadi, ayuh, cepat muat turun permohonan. Bukan hanya itu, anda juga boleh memesan ubat dan vitamin melalui aplikasi ini. Anda juga boleh memeriksa makmal, anda tahu!