Ratusan Pendaki Meninggal Dunia di Zon Kematian Everest, Inilah Sebabnya

, Jakarta - Semakin tinggi gunung, semakin sukar untuk ditakluki. Mungkin inilah sebab mengapa Gunung Everest di Himalaya, Nepal, selalu sesak dengan pendaki. Sebagai gunung tertinggi di dunia, anda harus mendaki ketinggian 8,848 meter dari permukaan laut untuk mencapai puncaknya. Dengan keindahan dan ketinggian semula jadi, ternyata Everest mempunyai rahsia gelap. Kes kematian pendaki sering berlaku di Gunung Everest. Malah, pada Oktober 2015, jumlah kematian dicatatkan 200 orang.

Satu pendakian terakhir ke puncak Gunung Everest dikenali sebagai "zon kematian". Selalunya, barisan pendaki ular di zon menuju ke puncak ini. Tidak sedikit pendaki yang ditemui mati di zon kematian, namun itu tidak membantutkan niat untuk terus mencapai puncak. Lalu, mengapa begitu banyak mangsa jatuh di zon kematian ini?

Baca juga: 5 Perkara yang Harus Dielakkan oleh Orang yang Menghidap Asma

Oksigen nipis

Tahap oksigen dikurangkan sebanyak 40 peratus pada ketinggian kira-kira 3,657 meter di atas permukaan laut. Manakala zon kematian atau pendakian terakhir Gunung Everest berada pada ketinggian lebih dari 8.000. Semakin tinggi permukaannya, semakin kecil kandungan oksigennya. Ini adalah salah satu penyebab utama kematian di zon kematian Mount Everest. Kekurangan pengambilan oksigen dalam jangka pendek, memberi kesan negatif kepada tubuh. Salah satu gejala awal adalah mengalami sesak nafas.

Kekurangan pengambilan oksigen ke otak menyebabkan seseorang mengalami kesukaran untuk menumpukan perhatian. Ini boleh menyebabkan halusinasi sehingga pendaki akan mengalami kekeliruan dan mengalami kemalangan maut. Di samping itu, apabila badan tidak mendapat cukup oksigen, strok dan serangan jantung boleh berlaku serta-merta. Kedua-duanya, tentu saja, boleh membawa maut.

Baca juga: Orang yang Mengalami Gangguan Jantung Adalah Mudah Terhadap Edema Paru, Bagaimana Anda Boleh?

Keadaan Perubatan Tertentu

Kerana tahap oksigen yang rendah pada ketinggian zon kematian untuk jangka masa yang panjang. Ini menyebabkan pendaki mengalami pelbagai gejala dari pelbagai keadaan perubatan, termasuk:

  • SELAMAT

SELAMAT ( Edema Pulmonari Ketinggian Tinggi ) adalah keadaan di mana cecair menumpuk di paru-paru dan menyebabkan fungsi paru-paru terganggu. HAPE adalah edema paru yang berlaku pada ketinggian tinggi. Suhu yang sangat sejuk adalah salah satu faktor pencetus edema paru. Di samping itu, tahap oksigen yang rendah adalah penyebab utama edema paru di pendaki Gunung Everest. Sekiranya tidak dirawat dan dievakuasi dengan segera, edema paru boleh menyebabkan kematian pendaki.

  • HAMIL

HACE ( Edema Serebral Ketinggian Tinggi ) dikenali sebagai edema otak atau pembengkakan otak. Keadaan ini menyebabkan peningkatan pengumpulan cecair serebrospinal intraselular atau ekstraselular kepada kedua-duanya. Penyebab utama pembengkakan ini adalah kesan psikologi penyakit gunung dan ketakutan tempat tinggi. Gejala HACE boleh merangkumi disorientasi, loya , dan lain lain.

  • Hipoksia

Hipoksia adalah keadaan di mana sel dan tisu badan mengalami kekurangan oksigen akibat penurunan tekanan atmosfera. Ini menyebabkan kesukaran di alveoli untuk mengikat oksigen. Hipoksia adalah keadaan berbahaya kerana fungsi hati, otak, dan organ lain menjadi terganggu. Hipoksia boleh menyerang pelbagai organ di dalam badan, seperti jantung, paru-paru, kulit, dan sistem saraf pusat yang menyebabkan seseorang itu bingung akibat kehilangan kesedaran. Bukan hanya itu, selain kekurangan oksigen, hipoksia juga dapat terjadi kerana tekanan atmosfera yang lebih rendah sehingga pengikatan oksigen di alveoli menjadi lebih sukar.

  • Anemia

Tahap oksigen yang rendah di dalam badan kerana tempat yang tinggi, akan menyebabkan anemia. Ini kerana darah tidak menerima kadar oksigen yang mencukupi, sehingga tidak dapat memenuhi keperluan oksigen seluruh tubuh.

  • Kekeringan

Oleh kerana suhu sejuk di zon kematian, banyak pendaki tidak sedar minum lebih sedikit. Kekurangan cecair di dalam badan kerana kurang minum boleh menyebabkan dehidrasi. Di samping itu, pelbagai keadaan perubatan juga boleh menyebabkan dehidrasi, seperti cirit-birit. Cirit-birit sering berlaku pada pendaki ketika bekalan makanan terlalu lama, dan keadaan sanitasi buruk. Sekiranya dibiarkan lama, boleh menyebabkan kematian kerana fungsi tubuh tidak optimum.

Sekiranya anda merasakan simptom keadaan perubatan seperti yang dijelaskan ketika anda berada di ketinggian tinggi, anda harus segera menghubungi pasukan SAR, ya. Sebelum mendaki gunung, pastikan keadaan fizikal anda berada dalam keadaan teratas. Sediakan juga ubat-ubatan yang diperlukan dengan aplikasi . Jangan biarkan badan dan fikiran yang tidak sihat menghalangi pengembaraan anda untuk mengatasi rintangan di alam liar.

Baca juga: Berhati-hati, ini adalah komplikasi berbahaya dari pembengkakan otak

Rujukan:
Sciencedaily.com. Diakses pada tahun 2019. Mengapa Pendaki Mati Di Gunung Everest?