Hati-hati, Tekanan Berat Boleh Mencetuskan Mual

Jakarta - Tekanan teruk yang dialami tanpa rawatan yang tepat boleh menyebabkan penderita mengalami tekanan mental atau emosi yang berlebihan. Namun, tidak semua orang dapat segera menyedari jika mereka mengalami tekanan yang teruk. Sekiranya anda mengalaminya, tekanan yang teruk akan mempengaruhi pelbagai aspek kehidupan, mulai dari emosi, tingkah laku, kemampuan berfikir, hingga kesihatan. Bolehkah loya menjadi gejala tekanan yang teruk?

Baca juga: Tekanan boleh mencetuskan penampilan ekzema pada kulit

Mual boleh menjadi salah satu gejala tekanan yang teruk

Adakah anda tahu bahawa loya dan muntah adalah salah satu gejala tekanan yang teruk? Apabila tertekan dan merasa cemas, mual dan muntah boleh berlaku pada waktu yang sama setiap hari. Sekiranya anda mengalami ini, cara mengatasinya adalah dengan banyak berehat dan mengambil banyak air. Mengonsumsi banyak air sangat penting untuk menggantikan cecair badan yang hilang semasa muntah. Selain mual dan muntah, berikut adalah gejala tekanan yang teruk!

1. Mengalami Rambut Gugur

Apabila tertekan, seseorang akan mengalami gangguan autoimun yang membuat sel darah putih menyerang folikel rambut, menyebabkan keguguran rambut. Dalam kes yang sangat teruk, gejala tekanan yang teruk dapat dicirikan oleh keguguran rambut hingga 70 peratus daripada jumlah rambut. Keadaan tekanan yang teruk dikaitkan dengan gejala seperti kematian orang yang disayangi.

2. Menghidap mimisan

Dalam beberapa kes yang jarang berlaku, mimisan boleh disebabkan oleh tekanan. Ini berlaku kerana lonjakan tekanan darah di badan yang biasanya terjadi ketika seseorang mengalami tekanan.

3. Menjadi pelupa

Biasanya seseorang secara tiba-tiba akan menjadi pelupa ketika berada dalam keadaan tertekan. Mereka umumnya tidak dapat mengingat perincian peristiwa atau perkara beberapa jam yang lalu. Ini berlaku disebabkan oleh kesan menyusut hipokampus, kawasan otak yang mengawal ingatan jangka pendek, sehingga menghalang kemampuan otak untuk mengingat.

4. Melemahkan Sistem Imun

Kesan tekanan yang paling ketara adalah sistem imun yang lemah. Salah satu sebabnya ialah stres mencetuskan pembebasan katekolamin, hormon yang membantu mengatur sistem imun. Sekiranya tubuh terus menghasilkan hormon ini, fungsi normal hormon ini akan terganggu.

Baca juga: Berhati-hatilah dengan Makan Emosional, ini adalah 3 perkara yang perlu diperhatikan

Sekiranya anda mempunyai sejumlah gejala tekanan yang teruk seperti yang disebutkan di atas, segera berjumpa dengan psikologi atau psikiatri di hospital terdekat, ya! Berjumpa dengan pakar adalah cara yang paling tepat untuk menyatakan keluhan anda dan juga untuk mendapatkan langkah rawatan yang tepat.

Baca juga: Adakah Tahap Tekanan Tinggi Menyebabkan Penyalahgunaan Bahan?

Sekiranya anda mengalami sejumlah gejala, ini adalah langkah untuk mengatasi tekanan yang berat

Tekanan yang teruk yang tidak dapat ditangani dengan baik boleh mencetuskan pelbagai penyakit, seperti penyakit jantung, diabetes, obesiti, penyakit refluks asid, asma, kemurungan, atau gangguan kecemasan. Untuk mengatasi tekanan yang teruk, anda boleh melakukan cara berikut:

1. Sentiasa Berfikir Positif

Ini tidak mudah dilakukan, tetapi anda mesti mencuba. Cuba mengingatkan atau memotivasikan diri anda tentang perkara positif yang anda ada dan harus anda syukuri. Kaedah ini dapat mengurangkan tekanan yang anda alami.

2. Memberitahu Orang Yang Paling Dekat

Jangan simpan masalah anda kepada diri sendiri. Sekiranya anda mempunyai keluarga atau rakan terdekat, cubalah berkongsi apa yang anda alami dan rasakan dengan seseorang yang anda percayai. Dengan bercerita, beban yang anda rasakan dapat dikurangkan.

3. Masa Tidur Yang Cukup

Tidur yang mencukupi juga merupakan salah satu cara untuk mengatasi tekanan yang teruk. Untuk kesan yang menenangkan, cuba dengar muzik sebelum tidur, untuk menenangkan fikiran. Di samping itu, anda juga boleh mandi air suam sebelum tidur.

Sekiranya anda mengalami banyak tekanan kerana banyak kerja yang menumpuk, ambil cuti dari tempat kerja dan pergi bercuti. Bercuti akan menjadikan minda anda lebih segar, sehingga tekanan dapat dikurangkan.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 11 Tanda dan Gejala Tekanan Terlalu Banyak.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. 10 Petua Menguruskan Tekanan.