Ini adalah sebab orang yang menderita dermatitis rentan terhadap dermatografi

, Jakarta - Penyakit yang muncul pada kulit umumnya menyebabkan sensasi gatal dan membuat penghidapnya tidak selesa. Sekiranya suatu hari anda mengalami penyakit kulit yang menyebabkan pembengkakan dalam bentuk gatal-gatal setelah anda menggaru sesuatu pada kulit anda, maka keadaan ini adalah tanda dermatografi. Penyakit ini cenderung menyerang kanak-kanak dan orang muda. Walau bagaimanapun, risikonya lebih tinggi pada mereka yang menderita dermatitis.

Dermatitis, yang biasa disebut keradangan kulit, adalah faktor utama seseorang mengalami dermatografi. Kerana dermatitis menjadikan kulit penderita menjadi kering, yang juga merupakan keadaan yang dapat menyebabkan dermatografi dengan mudah. Ciri khas penyakit ini ialah anda boleh menulis pada kulit anda. Selepas calar, gatal-gatal akan muncul di kulit setelah calar.

Baca juga: Kenali 4 Jenis Dermatitis dan Cara Mengatasinya

Apakah Punca Dermatographia

Bukan hanya keadaan kulit yang sangat kering yang mencetuskan penampilan dermatografi. Beberapa perkara juga difikirkan boleh mencetuskan berlakunya dermatografi. Bermula dari sejarah alahan, tekanan, mengalami geseran terlalu banyak kerana pakaian atau cadar, jangkitan kulit, melakukan rawatan menggunakan penisilin, atau sering melakukan sukan yang menyebabkan kulit sering terdedah kepada gesekan.

Bukan hanya itu, risikonya juga lebih tinggi jika seseorang mempunyai riwayat dermatitis sebelumnya, mempunyai penyakit tiroid tertentu, atau mengalami gangguan neurologi atau penyakit lain yang menyebabkan kulit mudah gatal.

Pada dasarnya dermatographia tidak menyebabkan gejala yang mengganggu. Sekiranya keadaan anda memerlukan rawatan, anda boleh berjumpa doktor di hospital. Tanpa memerlukan garis panjang yang membuang masa, buat janji temu dengan doktor sekarang anda boleh melakukannya melalui aplikasi .

Apakah ujian untuk diagnosis dermatografi?

Diagnosis dermatografi biasanya dibuat melalui temu ramah perubatan, pemeriksaan fizikal, dan ujian kulit. Doktor menggunakan alat yang diletakkan dan diseret pada kulit untuk melihat apakah ada reaksi seperti dermatograf pada umumnya. Biasanya reaksi yang berlaku boleh menjadi garis merah dengan gatal-gatal yang dapat muncul dalam beberapa minit. Sekiranya seseorang mempunyai gejala seperti ini, maka doktor boleh melakukan beberapa jenis rawatan untuk menyembuhkannya.

Baca juga: 5 Rawatan Kulit Kering yang mesti dicuba

Apakah Rawatan untuk Dermatographia?

Sebelum ini, penting untuk diingat bahawa dermatographia adalah keadaan yang tidak dapat disembuhkan. Walau bagaimanapun, ubat atau rawatan dilakukan dengan tujuan untuk mengurangkan gejala.

Sekiranya selepas beberapa waktu pembengkakan kulit tidak hilang sendiri, doktor akan memberi ubat antihistamin, seperti diphenhydramine, fexofenadine, atau cetirizine. Antihistamin berfungsi dengan menyekat pengeluaran histamin dalam badan. Bukan hanya itu, ubat ini juga berkesan untuk mengurangkan gatal-gatal pada gatal-gatal.

Adakah terdapat langkah-langkah untuk mencegah dermatografi?

Tidak ada pencegahan untuk dermatografi. Namun, ada cara yang dapat dilakukan untuk mengurangkan rasa tidak selesa yang disebabkan oleh penyakit ini, termasuk:

  • Melindungi kulit dari kerengsaan;

  • Elakkan menggunakan sabun yang menyebabkan reaksi keras pada kulit;

  • Jangan memakai pakaian yang diperbuat daripada bahan yang menjengkelkan, seperti bulu. Sebaliknya, gunakan kapas;

  • Elakkan pancuran air panas kerana boleh memburukkan lagi gejala;

  • Jangan menggaru kulit secara berlebihan;

  • Pastikan kulit sentiasa lembap dengan menggunakan minyak kelapa, losyen atau krim;

  • Cuba kekal terhidrasi dengan minum banyak air;

  • Makan makanan yang sihat dengan memakan buah-buahan dan sayur-sayuran dan makanan yang rendah lemak;

  • Rawat gatal dengan kompres sejuk, gel lidah buaya, atau air sejuk.

Baca juga: Inilah Cara Mengatasi Kulit Kering dan Bersisik Kerana Ekzema Atopik

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2019. Penyakit dan Keadaan. Dermatografi.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Apa itu Dermatographia?