Adakah Terdapat Kesan Psikologi Kerana Hantu?

, Jakarta - Adakah anda pernah mendengar istilah itu hantu? Atau baru mengalaminya? Sejak kebelakangan ini, hantu menjadi salah satu perkataan yang cukup terkenal dan sering digunakan di internet dan di dunia nyata. Istilah ini sering digunakan dalam hubungan romantis dan berkembang dengan peningkatan penggunaan aplikasi temu janji aka aplikasi temu janji . Hantu ditafsirkan sebagai tindakan "menghilang" atau memutuskan hubungan semasa dalam pacaran atau dalam hubungan.

Dalam kes ini, pelakunya hantu tinggalkan saja pasangan mereka. Ketika mangsa cuba menghubungi kembali, misalnya dengan memanggil atau mengirim mesej, pelaku hantu tidak pernah membalas atau bahkan tidak lagi dapat dihubungi. Jadi, bagaimana dengan mangsa? hantu ? Adakah terdapat kesan psikologi akibat terdedah kepada hantu ?

Baca juga: 4 Gangguan Psikologi Yang Sering Dialami oleh Orang Muda

Hantu boleh mempengaruhi keadaan psikologi

Hantu ditafsirkan sebagai tingkah laku menghilang secara tiba-tiba ketika berada di tengah hubungan atau semasa pendekatan. Terdapat banyak sebab yang boleh menyebabkan perkara ini terjadi. Namun, selalunya pelakunya hantu pilih kaedah ini untuk mengelakkan komitmen, hubungan serius, takut mencederakan perasaan pasangan anda, atau hanya merasa tidak berminat lagi. Apa pun alasannya, hantu sebenarnya bukan perkara yang baik, kerana boleh memberi kesan kepada mangsa.

Jangan main-main, hantu boleh memberi kesan terhadap psikologi mangsa. Perasaan tertekan, marah, bingung, hingga merasa tidak diingini mungkin dialami oleh mangsa. Lagipun, dibiarkan tanpa penjelasan adalah perkara yang membingungkan. Mengapa hantu boleh sangat menyakitkan bagi mangsa? Jawapannya mudah. Ditinggalkan oleh seseorang yang mereka percayai atau sayangi boleh membuat seseorang merasa kehilangan.

Baca juga: 7 Gangguan Psikologi Yang Boleh Muncul Semasa Pertumbuhan

Kemudian, mangsa hantu mula merasakan bahawa dia mengalami penolakan dan berakhir dengan mempersoalkan kelayakannya sendiri. Sebenarnya, penolakan sosial boleh menyebabkan kesakitan yang sama dengan kesakitan fizikal. Sekiranya sakit fizikal dapat diatasi dengan mengambil ubat-ubatan tertentu, maka sakitnya disebabkan hantu tidak boleh. Orang di- hantu mesti menerima dan merasakan kesan dari hantu yang boleh menyebabkan tekanan fizikal.

Kalau begitu, hantu bukan sahaja akan mencetuskan kesan psikologi tetapi juga kesihatan fizikal secara keseluruhan. Mangsa hantu juga dapat mengalami penurunan keyakinan diri, merasa terbuang, tidak dapat diterima, dan menjadi tidak lagi mempunyai keinginan untuk memulakan hubungan di masa depan, sama ada hubungan romantik atau jenis lain. Kemudian, boleh menghantu mangsa teruskan ? Bagaimana untuk?

Terdapat beberapa cara yang boleh anda cuba lakukan setelah dipukul hantu , termasuk:

  • Beri Masa

Kesannya hantu boleh berbeza antara satu orang dengan orang lain. Jadi, cara terbaik untuk mengatasi keadaan ini adalah dengan memberi masa untuk berdamai dan menerima semua yang berlaku. Ketahuilah bahawa sudah berakhir dan begitulah keadaannya.

  • Jangan salahkan diri sendiri

Mangsa hantu mungkin menyalahkan diri sendiri. Sepatutnya, ia harus dielakkan. Semakin anda menyalahkan diri sendiri, semakin lama rasa sakit akan dirasakan. Juga, elakkan "menghukum diri sendiri" dengan cara yang berbahaya, seperti minum alkohol atau menggunakan dadah haram.

  • Meluangkan masa bersama keluarga

Jangan pernah merasa keseorangan, jika perlu cuba luangkan masa bersama keluarga atau rakan. Oleh itu, kesakitan dari hantu mungkin sedikit terlupa.

Baca juga: Kemurungan Tersembunyi, Meliputi 4 Gangguan Psikologi Ini

Sekiranya diperlukan, anda juga boleh mendapatkan bantuan profesional atau ahli psikologi untuk menanganinya hantu . Untuk mempermudah, gunakan aplikasi untuk berbincang dengan ahli psikologi melalui Video / Panggilan suara dan Berbual . Ayuh, muat turun aplikasinya ada di sini!

Rujukan:
Psikologi Hari Ini. Diperoleh pada 2021. Mengapa Hantu Menyakitkan.
Baiklah. Diakses pada tahun 2021. Apa itu Ghosting?
Garis Kesihatan. Diperoleh pada tahun 2021. Apa itu Ghosting, Mengapa Ia Berlaku, dan Apa yang Boleh Anda Lakukan untuk Melewatkannya?